Létezhet-e barátság a profi sportolók között? Nálam már felmerült ez a kérdés néha. Nézem a sporteseményeket és látom az ellenfeleket, de vajon igaz barátokat is láthatok? Nézzük a témát az autósport és motorsport szemszögéből.

Nyilván az adott sportoló tudja hogy mit is érez kollégája iránt. Akar-e kialakítani barátságot a csapattársával, vagy a mezőny bármelyik másik tagjával. Véleményem szerint vannak akik ugyan kedvelik egymást, bizonyos tényezők miatt mégsem alakul ki köztük szoros baráti viszony. Ez az összes pilótára,versenyzőre igaz lehet. Hogy mi ennek az oka? A rivalizálás. Ha két pilóta egyazon csapatnál versenyez, akkor felmerülhet az emberben a kérdés, hogy mivel sokat találkoznak nem csak a kötelező eseményeken, futamokon de a csapat miatt rengetegszer együtt kell tölteniük az időt, közös reggelik, közös piár események, egyáltalán közös lakóépület a pályán miegyéb, elősegítheti-e ez szorosabb kötődés kialakulását. Emiatt kialakulhatna köztük baráti viszony, ami ugyan elkezdődhet, de szerintem sosem lehet igazán teljes. Nézzünk pár példát.

Formula 1 Moto GP

Elég ha  Rosberg és Hamilton esetét hozzuk fel. Gyerekkoruk óta együtt versenyeznek, a Formula 1-ben is egy év különbséggel kerültek be, majd jó pár szezon után jött a közös csapat a Mercedes. Állították hogy régóta barátok, mégis mióta egy csapatba kerültek minden elmondható róluk, csak az nem, hogy barátok. Nyilván a fő ok itt is a rivalizálás. Mivel mindketten ugyanabban a sportban versenyeznek, céljaik is megegyeznek, mégpedig a végső győzelem. Ezért már akkor gyengülhetett ez a barátság, már ha tényleg volt, amikor bekerültek a száguldó cirkusz világába. Miután egy csapatba kerültek pedig jött a tetőfok, és teljesen elidegenedtek egymástól. Elég volt év közben nézni az arcukat. Nem csak simán riválisok voltak, hanem egymás elsőszámú riválisai mivel ugyanazzal a technikával versenyeztek. Vége a szezonnak és kapcsolatukból annyi maradt, hogy elismerik egymás teljesítményét és kész. Legalábbis nem hallani, hogy mennyire jóban lennének ismét, miután már nem kell küzdeniük egymás ellen főleg hogy Rosberg visszavonult.

Talán Raikönnen és Vettel esete lehet kicsivel másabb. Amikor a jégember még a Lotus színeiben versenyzett, többször is lehetett látni, illetve híreket hallani arról, hogy milyen jól megvannak egymással. Lehet hogy kedvelték egymást, és kedvelik is a mai napig, de már akkor sem voltak mély barátságban, mivel a sportban az nem lehetséges. Ugyanaz az oka mint a Mercedesnél. Később ők is csapattársakká váltak, és így már talán fordult itt is a kocka. Többet vannak együtt, mégis változhatott a viszonyuk. Inkább felületi kapcsolat lehet köztük nem barátság, pláne nem mély.

Formula 1 Moto GP

De másik sportágból is lehetne hozni példákat. Ahogy említettem ott a Moto GP. Rossi és Lorenzo idén a Yamaha színeiben versenyeztek. Egész évben látszott rajtuk hogy nem igazán vannak oda a másikért, nemhogy barátok lennének. Ez érthető, mivel elsősorban egymást szerették volna legyőzni, ráadásul a csata a világbajnoki címért folyt, amelyet később mindketten elbuktak. Lorenzo 2017-ben már Ducatival áll majd rajthoz, míg a Doktor marad a hangvillásokkal és csapattársának kapja Vinalest. Eddig úgy tűnik jól kijönnek egymással, de csak akkor fog kiderülni amikor egymás mellett foglalnak majd helyet a boxban. Ugyanakkor borítékolható, hogy ha kedvelni is fogják egymást, nem valószínű hogy országos cimborák lesznek. Ez a realitás. Persze tévedhetek.

Ha hazai példát akarok hozni, akkor ott van Michelisz Norbi. Nyilván ő tudja hogy viszonyul csapattársaihoz, mégis állítása szerint is megvan az egészséges rivalizálás, ami az igaz barátság ellenfele. De ki tudja?

Ha más szemszögből akarom megközelíteni a kérdést, hogy létezhet-e női és férfi sportoló között barátság, akkor azt mondom lehetséges, de igazi mély tartalmas kötődés nem. Ennek egy oka van, mégpedig hogy nő és férfi között nincs olyan hogy igazi barátság. Csak felületes lehet, vagy az egyik fél, amelyik általában a férfi többet akar barátságnál. Persze ez csak egy vélemény a sok közül.

Más sportágakban is ugyanez a helyzet. A rivalizálás mindent felülír, maximum a testvéri szeretetett nem. Olyan esetet pedig szinte nem is találni, ahol ország, világ tudná, hogy két sportoló igazán bensőséges kapcsolatban lenne. Persze ettől még előfordulhat, csak nem valószínű. Ellenben ha más sportágban versenyeznek, az megváltoztathat mindent. Felülírhat mindent és igenis elképzelhető igaz barátság. Mindenki döntse el magában mit is gondol a témáról.