10 jel, hogy fanatikus szurkoló vagy

Gyakran mondják azt az emberekre akik sportot néznek, hogy fanatikusak. Ez néha igaz is, néha nem. Legtöbbször azok állítják, akik nem konyítanak az adott sportághoz. Ha leülsz második alkalommal is követni egy sporteseményt, a szemükben már igazi rajongó vagy, akit nem is érdekel más, csak a foci, Formula 1, motorversenyek vagy hasonlók. Bizonyos szempontból igazuk van, de nem mindenkinél. Most összeszedtem pár jellemzőt az olyan személyekre, akik igazán FANATIKUSAK, hogy egyesek lássák, nem mindenkit csak a sport érdekel, aki figyelemmel követi azt.

fanatikus1. Rendszeresen figyelemmel követed a sporteseményt. Igen azt mondtam rendszeresen, ami nem azt takarja, hogy csak néha, hanem állandóan. Minden versenyt, minden egyéb sporttal kapcsolatos élő közvetítést. Ez sok sok estét, és hétvégét jelent, szóval nem kell beskatulyázni azokat, akik egy-egy hétvégén filmek helyett sportot néznek.

2. Figyelemmel követed az összes sportággal kapcsolatos újságot, vagy elektronikus tartalmat. Ha csak azért ülsz le a gép elé, vagy azért veszel újságot, hogy a legfrissebb híreket láthasd minél hamarabb kedvencedről akinek szurkolsz, akkor közel állsz a fanatizmushoz, de azért ez még nem jelenti azt, hogy ténylegesen az is vagy. Ahhoz egyéb feltételeknek is teljesülniük kell.

3. Ilyen feltétel, hogy megveszel egy rakás sapkát, törölközőt, szurkolói kártyát, miegyebet sok-sok ezer forintért amikre valójában semmi szükséged nincsen, maximum az, hogy megmutasd másoknak (és magadnak), hogy hová húz a szíved. Feleslegesek, de mégis ezt teszed, mert dicsekedni akarsz, ha a kedvenc csapatod, versenyződ győz.

4. Ha kimész az összes hazai eseményre, ami az adott sportággal, vagy sportágakkal kapcsolatos. Ott akarsz lenni mindenhol, és lehetőség szerint lesni az alkalomra, hogy mikor készíthetsz egy közös fotót, vagy kérhetsz aláírást attól, akinek szurkolsz.

5.Külföldi futamokra, meccsekre is követed a csapatot, pilótát,játékost. Ez már igazán a fanatizmus jele. Egy-egy kósza alkalom még nem, de ha rendszeresen, akkor már egyértelműen megszállott vagy, még annak ellenére is, ha nem ismered ezt be magadnak.

6. A többi embert mellőzöd pusztán azért, mert épp sport lesz a TV-ben. Magában ez sem jelenti, hogy mániákus az ember, ha néha történik meg, de ha rendszeresen, és úgy hogy az ember közben elveszíti a barátait, akkor igen fanatikus az illető. Erre picit oda kell figyelni, mert szurkolni is jobb közösen, mint magányosan.

7. Ha már aludni sem tudsz, vagy épp figyelni, mert csak a sportág van az eszedben, na az már szintén vészjósló jel. Aki ezt tapasztalja magán, jobb ha nem ül le mindig a TV elé, vagy próbál más hobbit is szerezni, és a meccseket kicsit háttérbe szorítani.

8. Foggal körömmel véded az igazadat.Ha másokkal szemben próbálod megmondani , hogy miért is jobb a te kedvenced, és miért nem győzött, de olyan formában, ami már sértő, vagy akár nyomdafestéket sem tűr, vagy tetlegességig fajul. Ez esetben el kell gondolkodni azon, hogy megéri-e ez az egész.

9. Amennyiben nincs más témád a sporton kívül. Ha ugyan nem mellőzöd a barátaidat, de ha találkoztok, be sem áll a szád, csak a meccsről, versenyről tudsz velük beszélni, de úgy, hogy őket ez egyáltalán nem érdekli. Ennek is az lesz a vége, hogy egy idő után már nem keresnek, vagy ha te keresed őket, majd kifogásokat keresnek, hogy miért nem érnek rá találkozni stb.

10. Kedvenced utánzása. Ha megpróbálod megismételni a kedvenced produkcióját annak ellenére, hogy tisztában vagy vele, hogy nem fog menni, nem vagy képes rá(akár betegség miatt, vagy azért mert nincsennek meg a biztonságos felszereléseid hozzá). Téged csak az érdekel, hogy te is megtudd csinálni, de nem a kezdetektől akarsz haladni, hanem rögtön bele akarsz vágni a lecsóba, az szörnyen veszélyes lehet, pláne ha olyan sportágról van szó, amit csak kevesen űznek nehézségük miatt.

Ha összegezni szeretnénk, vannak olyan jelek, amik még nem feltétlenül jelentik azt, hogy valaki fanatikus, még akkor sem, ha itt szerepel a szövegben. Ezzel szemben vannak olyanok, amelyekből egy is elég, az már megszállottság. Ha ezek közül pedig mind jellemző valakire, az már biztos lehet a dolgában, még akkor is ha nem merte eddig bevallani magának. Kicsit nem árt az embernek visszafognia magát, különben nem lesz jó vége.

Tovább

Vizen motorozni? Lehetséges!

Ha elsőre halljuk ezt, akkor egyből azt gondolhatjuk, hogy butaság az egész. Ilyen nincs. Lehetetlen. De mégis van!

Egyéb

Az alábbi videóban azt láthatjuk, ahogy az ausztrál Robbie Maddison siklik a motorjával a vizen a Csendes-óceánon. Igen a vizen! Egészen elképesztőnek tűnik ez a mutatvány, amelyet a DC Shoes-al forgatott a motoros. Szinte már szörffé alakította motorját, amelyet két évig alakítottak, hogy képes legyen a mutatványra. Természetesen rengeteget gyakorolt rá. Anélkül ez lehetetlen lenne. A DC-től már megszokhattunk hasonlóan hajmeresztő dolgokról készült videókat akár Maddisonnal, de Ken Blockkal is , ám ez mindent visz. Ráadásul nem trükkfelvételről van szó. Felesleges róla sokat beszélni, elég ha a videót nézzük, amely ámulatba ejtő. Figyelem, ne utánozza senki! :)

Kép forrása: drive.com.au

Tovább

Ezektől az F1-es gépektől tátva marad a szád

Aki csak szereti az autósportot, annak a Formula 1 a kedvence nagy valószínűség szerint. Hamiltonék, Vettelék, vagy Massáék gyönyörű autókkal versenyeznek, de valjuk be lehetnének még szebbek. Legalábis én eltudnék képzelni modernebb külsejű autókat. A jövő foglalkoztatja a csapatokat és a rajongókat is, így egyre több jövőbeli F1-es autó koncepció lát napvilágot(A csapatok terveiről írt cikkem ITT olvasható). Ezek mellett olyanok is születnek, melyek nem a jövőt akarját bemutatni, hanem egyszerűen izgalmasabbá és agresszívabbá szeretnék juttatni az autók külsejét. Ezek az alkotások általában csak a számítógépen léteznek, de volt már olyan is amit megépítettek. Most következzen pár igazán szemrevaló darab.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiA képen egy Mclaren versenyautó látható. A modell Andries Van Overbreeke munkája. Amikor megtervezte beleszámította azt is, ami jelenleg leginkább központi kérdés a száguldó cirkusz életében. Ez pedig a zárt pilótafülkék ötlete. A sok baleset és elsősorban haláleset kapcsán gondolkoztak el az FIA-nál ennek az eszköznek a megtervezésén, és bevetésén. Vannak olyanok akik sürgetik, míg mások ellenzik az ötletet, ám egy biztos, mindent el kell követni, hogy ne forduljanak elő halálos balesetek a Formula 1-ben. A csapatok több tervet adtak az FIA-nak a pilótafülkékre, de még nincs eredmény. Az itt látható tűnik a legszebbnek, ám nem biztos, hogy ez lenne a legbiztonságosabb. Ha megnézzük jobban az autót feltünhet, hogy amellett, hogy futurisztikus, picit a kilencvenes éveket idézi(legalábbis nekem) a Mclaren Honda akkori festésében. Ha ma így nézne ki egy F1-es autó, mindenki odalenne érte. 

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiA következő autó egy rajongók által megtervezett Red Bull versenygép. Ami a vonásait illeti, nem csúnya, ám nem is világszenzáció szépségét tekintve. A festése szerintem pedig kifejezetten rút. Bár ha egy ilyen száguldana mondjuk az Eau Rouge-ban, az felkeltené az érdeklődésem, és nem csak az enyémet.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiAz alábbi autó koncepciójáért Floren Loizaga felel. Szintén hihetetlenül futurisztikus, és jövőbe mutató. Ez az autó hasonlít legkevésbé a jelenlegi F1-es gépekre.Az biztos, hogy egyedi. Itt is megjelenik a zárt pilótafülke, mely egyre inkább sejteti mi vár ránk mondjuk 10 év múlva.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiHa már F1, akkor a Ferrarit nem szabad kihagyni. A legnagyobb múltra visszanyúló istálló. Nekik van a legnagyobb rajongótáborúk egyértelműen. A képen látható gépet Bruce Thompson tervezte. Festése sokkal szebb mint a Red Bullé, és nagy Alonso felirat díszeleg rajta. Az alkotó a 2013-as Ferrarit, és az 1988-ast keverte Photoshoppal, és íme az eredmény. Az biztos, hogy csodálatos látványt nyújt. Igazán megborzongtat. Számomra ez is a 90-es éveket idézi 2013-hoz képest, bár lehet, hogy csak velem van így.
Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiHoztam egy képet egy esetleges Formula 1-es Bentley versenyautóról. Talán ez az egyik legszebb darab az összes közül. Felkelti az emberek érdeklődését. Az autó orra a Williams korábbi rozmár orrára emlékeztet, a festés pedig a Caterhamet idézi.Gyönyörű.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiAhogy említettem, vannak azért olyan "elmebeteg autók", amelyek nem csak a tervező asztalon léteznek, hanem meg is építették. Ezt azért nem kellett előről kezdeni, ugyanis a Mad Max című film reklámozására építették át az F1-es Lotust. Brutális lett, de sajnos a filmben nem szerepel, miközben szinte mindenkit érdekelt volna ez a látványosság. A gép maga az agresszivitás a koponyáival,szarvakkal,fegyverzettel, különleges gumival. Megnézném egy F1-es versenyen, amire semmi esély, ahogy arra sem, hogy a fent mutatott autók megépüljenek valaha, vagy legalábbis versenyezzenek velük. Azért valljuk be jó lenne. :)

Fotó:

Red Bull:blackflag.jalopnik.com

Ferrari: Bruce Thompson

air F1 concept car: Floren Loizaga

Mclaren: Andries Van Overbreeke

Tovább

A sikeres sportoló 10+1 ismérve

Természetesen mindenki aki valamilyen sportot űz egyértelműen sikeres szeretne lenni. Leakarja győzni a többieket, hogy ő álljon fel a dobogó legmagasabb fokára. Ez egy veleszületett ösztön. Aki valamennyire tehetséges, az dobogókról, győzelmekról, világbajnoki címekről, vagy olimpiai elsőségről álmodozik. Ahhoz hogy ezek valóra váljanak rengeteg energiát, és munkát kell belefektetni. De persze a tehetség nem elég, azon kívül rengeteg tulajdonság szükséges a sikerhez. Most kiemelnék párat ezek közül nem fontossági sorrendben (de ezen kívül rendkívül sokat mondhatnék még).

f1

1. Akarat. E nélkül az egész nem ér fabatkát sem. Ha nincs meg a kellő elhatározás akkor sikerre sem lehet számítani. Nem elég a sikerről álmodozni, tenni is kell érte. Azok a sportolók, akik a csúcson vannak, vagy voltak,mindent megtettek annak érdekében, hogy az élre kerüljenek, amihez az akaraterejük juttatta őket.

2. Alázat. Ez is rendkívül fontos. Az adott sportággal, és ellenfelekkel szemben kell alázatosnak lenni, tenni a dolgunkat mindenféle rossz dolog, nehezítő körülmény ellenére. El kell ismerni a másik tehetségét, és nem túlértékelni a sajátot. Nem azért kell dolgozni,hogy valaki híres legyen, hanem azért is mert szereti amit tesz, és emiatt akar előrébb jutni.

3. Alkalmazkodó képesség. Sokszor fordulhat elő, hogy megváltoznak a körülmények, amelyekhez igazodni kell. Erre példa lehet akár egy Formula 1-es verseny, ha szárazról hirtelen esősre fordul az időjárás. A pilótának tudnia kell, hogy mit változtasson ahhoz, hogy gyors is maradjon, ne is kockáztasson túl sokat. Természetesen ez csak egy a rengeteg példa közül. Bármilyen eredetű is a sportág, bármikor megváltozhatnak a körülmények benne. Erre ügyelni kell. Aki képes hamar alkalmazkodni, az lehet igazán sikeres. Nem csak a pályán, szorítóban,arénában, küzdőtéren vagy focipályán lehet hirtelen változás, hanem mondjuk anyagi téren is egy sportoló életében ripsz ropsz. Ha sikeres akar lenni, nem szabad feladni ilyen helyzetekben sem.

4. Eladhatóság. A mai világban ez sokkal fontosabb mint évtizedekkel ezelőtt volt. Hiába vannak hihetetlen tehetségek, ha nem tudják felkelteni a szponzorok érdeklődését, és így nem kapnak támogatást, ami nélkül lehetetlen komoly eredményt elérni. Ha már vannak támogatók, gondolni kell rájuk is, és úgy versenyezni, hogy megmaradjon a sikeres együttműködés. Nem árt néha megemlíteni a sportoló részéről, hogy mennyit köszönhet a támogatóinak, különben hamar továbbállnak.

5. Tudni kell élni a tehetséggel. Ez alatt azt értem, hogy mindent meg kell tenni a siker érdekében, ha már megáldott az isten tehetséggel. Nem szabad azt hagyni elveszni. Picit egybevág az eladhatósággal, de nem egyezik meg vele teljesen. Minden kis apró lehetőségre figyelni kell, hátha azon múlik majd a sikeres jövő. Ha már bekerült a sportoló oda ahová szeretett volna, mindent ki kell adni magából, hogy stabil részese legyen a sportágnak.

f1

6. Tanulás. E nélkül a tulajdonság nélkül nem sokat ér a tehetség. Folyamatosan fejleszteni kell azt, magasabb szintre emelni, hogy a sportoló ne csak jó legyen, hanem a legjobb a legjobbak között. Ezt tanulással lehet leginkább elérni. Hogy maradjak a számomra kedves Formula 1-nél, meglehet figyelni, hogy adott pilóták mennyire belemennek az autók technikai részleteibe. Mindent tudni akarnak róla, hogy később ne érje őket meglepetés, és egyből nagyon gyorsak legyenek, sőt a leggyorsabbak.

7. Határaink ismerete. Nagyon fontos, hogy a sportoló megtudja, mennyit is bír el, hol vannak a határai, mit szabad még beletennie, és mit nem. Tudnia kell a fizikai, és lelki határait. Amennyiben ezzel nincs tisztában az illető, túlerőltetheti magát, ami sérülésekkel járhat. Ugyanakkor néha talán picit át is kell lépni a határainkat, de nem szabad sokat dacolni vele.

8. Szerénység. Az ilyen személyiség tiszteli az ellenfelét. Sosem szabad alábecsülni a másikat a normál életben és természetesen a sport világában méginkább,még akkor sem, ha mindenki azt mondja, hogy te vagy a jobb, és ezt el is hiszed magadról. Nem könnyű ilyenné válni annak aki eleve nem ilyen. Még akkor sem szabad elszállnia a sportolónak magától, ha sikeres, mert ez visszafoghatja a további jó szereplés elérésétől.

9. Koncentráció. Minden sportoló számára elengedhetetlen képesség. Ha nincs meg, esély sincs a győzelemre. Jó példa erre Novac Djokovic, aki jelenleg vezeti a tenisz világranglistát. Ő nem csak tehetséges, de az is kiemeli a többiek közül, hogy alig van (már ha van egyáltalán) olyan alkalom, hogy ne tudna megfelelően koncentrálni. Szokták is mondani, hogy fejben dől el minden, és ez így is van.

10. Félelem hiány. Minden sportág veszélyes valamennyire. Némelyik jobban, mások kevésbé. Vannak olyanok, ahol a sportolók versenyről versenyre az életüket teszik kockára a siker érdekében. Ehhez az kell, hogy ne féljen az ember, különben nem tud megfelelően odafigyelni, és az könnyen balesethez vezethet. Talán jó példa Niki Lauda, aki a szörnyű balesete után pár versennyel már vissza is tért, hogy ismét harcba szálljon a győzelemért. Hihetelen akaratereje van, és nem fél! Ha az ember fél, hogy nem úgy fog teljesíteni, vagy túlságosan óvni akarja az egészségét, akkor az ne menjen sportolónak. Jobban jár.

+1. Taktikai érzék. Látni kell a pályán, nem csak ott lenni. Ez pedig elsősorban úgy lehetséges, ha az adott versenyző a meccse/futama előtt kielemzi ellenfét, annak lehetséges játékát (például a teniszben). Előre fel kell építeni egy taktikát, amivel meglephető a másik, és közben minden lehetséges forgatókönyvet tekintve letudja védeni magát a jobb taktikus.

Természetesen hiába vannak meg ezek a tulajdonságok, ha nincs meg az anyagi háttér(eladhatóság!). A tehetség önmagában nem elég. Attól még nem lesz sikeres az ember. Az eléréséhez rögös az út, de ha a rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, máris közelebb került a céljához.

A képeken a világ leggyorsabb embere Usain Bolt, és a legsikeresebb Formula 1-es pilóta Michael Schumacher láthatóak.

Tovább

Először a Ringen

2015 volt az első év, amikor sikerült kijutnom a Hungaroringi WTCC futamokra. Jöjjön ennek a krónikája.

WTCC

Most nem a Hungaroringet akarom bemutatni, vagy a túraautó vb-t. Ehelyett saját élményeimet vetem online papírra.

Kicsíny faluban lakom Szabolcs megyében, ahonnan valjuk be egész messze van Budapest, vagyis Mogyoród a Ring helyszine. Családommal indultunk el már egészen korán reggel, tudván 300 kilómétert nem tesz meg az ember öt perc alatt. Nem vagyunk az a gyorsan hajtó tipus, ezért picivel hosszabbnak érződött az út. Ha jól emlékszem 3 óra sem volt mire felértünk. Azért a történethez hozzátartozik, hogy Mogyoród környékén azért lassabban lehet közlekedni, hogy az ember megtalálja merre is kell mennie, hogy kijusson a WTCC-re. Amikor megláttuk a kocsisort már egyből tudtuk, hogy nem tévedtünk el, mindenki a futamokra igyekszik. 

Ki is értünk, ahol már messziről látszott a Hungaroring tábla. A tömött parkolóban voltak segítők, akik irányítottak, merre is kell haladni. Így abszolút egyszerűbb volt leállni mindenféle káosz nélkül. Már korábban megvettük az akciós jegyeket, ezért csak a bejáratnál kellett sorba állni. Ahogy bejutottunk egyből rájöttem, hogy ekkora tömeget nemigen láttam egyhelyen egyidőben. Egyes adatok szerint majd 40 ezren voltunk kint.

Kerestünk helyett a fedett tribübön, és elkezdtük nézni már a betétfutamokat is (ETCC, Auto GP). 2-2 futam volt mindenből, de ezek annyira nem tudtak érdekelni, mert a WTCC-re jöttem elvégre.A futam előtt Norbi kijött picit növelni a hangulatot, és integetett a nézőknek, akik ordították nevét egyszerre.

Aztán eljött a pillanat fél kettőkor, és elkezdődött az első futam. Izgalmas volt ugyan, de mivel a boxxal szemben ültünk, így gyakorlatilag a verseny nagy részét a kivetítőkön figyelhettük végig. Majd jöttek a pilóták az egyenesben és akkor mindenki ordította Michelisz nevét, mindenféle dolgokkal sípoltak. Alig lehetett bármit hallani tőlük. Ilyen a magyar közönség, ha van kinek szurkolni. Az első versenyen 8. lett hazánk tehetsége, de ennél is fontosabb volt, hogy a második versenyt pole-ból kezdhette, mivel az időmérőn 10. lett, és a 2. futam fordított rajtrácsú az első tíz helyen. Egyébként Lopez nyerte az első megmérettetést Muller és Valente előtt.

A második verseny előtt még felfokozottabb volt a hangulat. Mindenki várta a startot, majd a 14:40-es rajtnál már elcsendesedtek, és némán várták jó lesz-e Norbi rajtja. Az lett, és maradt elől. Ekkor már mindenki tudta, hogy innen nem lehet megverni. A többi akcióra nem is tudtunk figyelni csak a Zengős Civicre. Csak köröztek és köröztek a pilóták, mi pedig a végét vártuk, mert azt akartuk, hogy maradjon meg ez az eredmény. Norbi folyamatosan növelte előnyét, és a végén hihetetlen magabiztosan nyert Coronel és Chilton előtt. Ugyan nehéz előzni a pályán, de eredményét nem ennek köszönheti, hanem gyorsaságának. A további sorrend már nem is érdekelt engem sem, se az ordító,szinte már önkívületbe eső tömeget (akiktől alig tudtunk kijönni), csakis az, hogy Norbi győzött a hazai futamán. Ez nekem is nagy élmény volt, mert Norbinak szurkoltam,szurkolok, és egyből hogy kilátogattam a ringre, ő rögtön győzött.

Maradtam volna a díjátadóig, de sietnünk kellett ( a család sietett) és nem akartunk a csúcsforgalomban hazaindulni. Így is volt egy kis hiba, és majdnem eltévedtünk, de aztán pár óra után rendben hazaértünk.

Fotó: szon.hu

Tovább

Landek blogja

blogavatar

A versenyzésről szubjektíven

Facebook

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Látogatottság

Flag Counter

Követők

Landek

Linkek

http://p.coldline.hu/2016/02/07/2124949-20160207-xSfINM.jpg