Jelenleg is szépek a Formula 1-es gépek szerintem (legalább is a szurkoló szemével), de a mit a csapatok megálmodtak, az már-már lélegzetelállító. Elképzelték milyen lehet a Forma 1 20-30 év múlva kötött szabályok nélkül, és ezt elénk is tárják. Következzenek ezek az autók, és a jövő szerintem!

Formula 1 Képzelet szülötteiA képen a jövőbeli Ferrari

Kezdjük azzal, hogy a jelenlegi mezőny egyik legjobb tervező zsenije Adrian Newey pár éve már megalkotta egy olyan gép tervrajzát, ami a jövőbe mutat. Elengedte a kreativitásának erejét, és úgy képzelte el hogy nézhet ki egy F1-es gép a jövőben,ha nem volnának megkötések. Ezt a tervet elemezték szakértők, és arra jutottak, hogy hihetetlenül gyors lenne(szerintem már már vezethetetlen).


Formula 1 Képzelet szülötteiFotó: Nemzetisport.hu

Ez az X1 prototipus. Már szimulátorban is tesztelték, és tényleg sokkal gyorsabb volt mint a jelenlegi legjobb F1-es gépek. El lehet képzelni  hogy mutatna egy ilyen a rajtrácson.

De persze nem csak ő játszott el a gondoltattal, milyen lehetne a jövő az F1-ben. A Ferrari is megtette (felső kép). Az eredmény szintén lélegzetelállító. Az ember egyből arra gondol ha ránéz egy ilyen gépre, hogy mire föl az a sok szabály és megkötés.

Itt egy kis videó az autóról:

A jelenlegi mezőnyben sajnos nagyon hátul tanyázó Mcleren-Honda sem maradhatott ki a sorból, ők is betekintettek a jövőbe.

Formula 1 Képzelet szülöttei

Ez a Mclaren MP4-X. Ami ezt a vasat illeti, szintén tátva maradt a szám mikor megláttam. Ők is úgy gondolkodtak, hogy megterveznek egy szabályoktól mentes F1-es gépet. Nagyon jól sikerült véleményem szerint. Ők meg is építették az autó kicsinyített modellét. Egyértelműen látszik a hihetetlen kreativitás.

A Williams is nekifogott a témának és ők is egy gyönyörű autót tálaltak elénk. Igazán futurisztikus ez is.

Formula 1 Képzelet szülöttei

Ezek a gépek mind úgy lettek megtervezve, hogy úgy vették, mindent lehet a mérnököknek, amit csak a képzeletük megenged. Így születtek maximális aerodinamikailag hatékony autók, melyek hibrid erőforrást használnának. A zárt pilótafülke is megjelenik a Mclarenen és a Red Bullon, ami egyesek szerint biztonságosabb F1-et eredményezne, mások szerint pontosan hogy nem. A valóság arra mutat, hogy hamarosan bevezethetik ezt az újítást.

Valószínüleg ezek az autók sosem fognak a rajtrácson állni, annak ellenére, hogy némelyik megvalósítható lenne. De ne felejtsük el, hogy az F1 a költségcsökkentés felé halad, ezeknek a gépeknek a megépítése valószínüleg komolyabb összegeket emésztene fel. Emellett a kissebb csapatok valószínüleg eltünnének, mert nem tudnának lépést tartani a nagyokkal. Ezen kívül rendkívül fontosak a szabályok, mert nélkülük már-már veszélyesen gyors betontorpedók lehetnének, és akkorára nőhetne a csapatok közti különbség, hogy az megölné az F1-et még annak tudatában is, hogy rengeteg nézőt csalogatnának ezek a gépek.

A valóságban a leginkább jövőbe mutató bajnokság a Formula E, ami elektromos autók bajnoksága. Megpróbálták úgy kialakítani ezt a sorozatot, hogy minél inkább környezetbarátabb legyen, már amennyire az lehet egy autóverseny széria.

Ami az én fantáziámat illeti, már én is beleképzeltem magam a nagy tervezők bőrébe, csak nem vagyok mérnök és nem is tudok ilyen szépen rajzolni. De persze van véleményem. Szerintem sokkal több nézőt csalogatna ha szebbek,gyorsabbak és hangosabbak lennének az autók még a mostaniaknál is. Ezt úgy érném el, hogy alacsonyabbak lennének a hátsó szárnyak, és szélesebbek a hátulsó abroncsok. Emellett számomra a 90-es évek autói voltak a legszebbek, így elmennék abba az irányba, de azért modernebb módon. Az egész F1-es gépet szélesebbre venném, és jól tapadó gumik mellé V10-es motort raknék be. Jobban hagyatkoznék a pilóta szerepére a mérnökök helyett. Bár lehet, hogy az én képzelt autóm vezethetetlen lenne.

Nagyjából ennyi. Mindenki agyalhat, számára hogy nézhetne ki a Formula 1 mondjuk 30 év múlva. :D

Fotó Williams: sportauto.cn

Ferrari: f1concept.ferrari.com

Mclaren: mclaren.com