A tavalyi MotoGP szezon rendkívül izgalmasra sikeredett. Az egész idény folyamán nagy csata dúlt Valentino Rossi (a Doktor) és Jorge Lorenzo között. A bajnoki cím sorsa az utolsó futamon dőlt el a spanyol motoros javára, ám ebben keményen közrejátszik Rossi Marquezzel való (szándékos, vagy nem ) ütközése. Azért Lorenzo is kiválóan teljesített, különben most nem ő lenne a regnáló világbajnok.

MotoGP

Ami az erőviszonyokat illeti, a tavalyi szezonban a Yamaha volt a legerősebb egyértelműen. Ezt mutatja Marquez gyengébb teljesítménye is (sokszor azért önhibájából esett ki). A Ducati is egyre jobbá vált a szezon folyamán és a Suzuki is képes volt pole pozíciót szerezni, bár a versenyeken nem volt esélyük komolyabb eredmények elérésére.

2016-ban a Yamaha számít egyértelmű esélyesnek, amennyiben a tavalyi gépet fejlesztették tovább, és tökéletesítették. A Hondának volt mit behoznia a télen japán márkatársával szemben. A kanyarokban kellett elsősorban javulni ahhoz, hogy idén ne legyenek másodikak, hanem a győzelemért harcolhassanak, mint a korábbi szezonokban. Ha Marquez felszívja magát, és Pedrosa is jól teljesít, akkor megnehezíthetik a Yamahások dolgát.

Ami az olasz Ducatit illeti, idén még jobbak lehetnek mint tavaly, és komoly kihívóvá léphetnek elő. Az mondatja ezt velem elsősorban, hogy az előző idényben rendkívül sokat fejlődtek, javították a technikát, így Iannone-ék képesek lehetnek meglepetést okozni. Ez már rájuk férne igazán. Marquez is azt nyilatkozta nemrég, hogy 2016-ban igazán figyelni kell a Ducatira, mert rendkívül erősek lehetnek.

A Suzukiról egyenlőre nem beszélek, mivel ugyan tavaly nem voltak rosszak, a győzelem, vagy a rendszeres dobogó még messzinek látszik számukra. Ott van még természetesen az Aprilia is, de ők mégcsak említést sem érdemelnek, ha a komoly esélyeseket veszem figyelembe.

MotoGP

És hogy visszakanyarodjak a Yamahára, most volt az új vas festésének bemutatója. Ez az a gép, amelyet nagy valószínűség szerint meg kell verni ahhoz, hogy valaki világbajnokká váljon. Nem lesz egyszerű, de ha közelebb férkőznek a riválisok, legalább egy igazán izgalmas és eseménydús szezonnak nézünk elébe. Legyen így!

Képek forrása a MotoGp hivatalos Facebook oldala.