Mi történt Prevcel?

A síugrás 2015/2016-os szezonjának bajnoka Peter Prevc volt. Átírta a történelemkönyveket a folyamatos sikereivel. Szinte nem is volt olyan verseny, ahol ne győzött volna, vagy ha nem is nyert, a legjobbak között végzett. Az összetett elsőség mellett a négysáncversenyt is megnyerte hihetetlen pontszámmal, és a sírepülő vb-n is ő diadalmaskodott. Idén fordult a kocka, és nem látunk tőle igazán kiemelkedő ugrást, sőt egyre gyengébbeket. Legutóbb a legjobb 30-ba sem került be, miközben mindkét testvére pontszerző lett, Domen pedig még a versenyt is megnyerte. De mi állhat Prevc gyengélkedésének hátterében? Most erre próbáltam megkeresni a választ.

Síugrás

Általánosságban igaz, ha valaki nyer, végre eléri amit az adott sportágban szeretett volna, akkor a figyelem középpontjába kerül, ami picit elterelheti a figyelmét, nem tud 100 százalékosan a feladataira koncentrálni, mert rengeteg helyre, eseményre hivatalos, ami miatt alig marad szabadideje. Ez kimerítheti, ami a teljesítményén is meglátszódhat. Persze aki profi, annak tudnia kell kezelni az ilyen dolgokat.

De az is elképzelhető, hogy picit "elszállt magától" csúnya szóval élve. Bár a saját véleményem szerint ez nem reális. Prevc nem olyannak tűnik a kívülálló szemével.

Csökkenhetett a motivációja. Nincs ebben semmi különös. Ha valaki maga elé kitűz egy célt, legyen az sportoló vagy sem, és eszméletlenül küzd majd eléri a céljait, az visszábbvetheti a teljesítményét, mivel motivációt veszíthet. A szlovén szerint nincs erről szó. Azért lehetséges, hogy van benne valami.

Egy esés, ami megváltoztathat mindent. A szezont nem kezdte rosszul Prevc, de rögtön az elején elesett, ami okozhatott félelmet benne, még ha nem is tudatosan, illetve az esés miatt talán picit elbizonytalanodott az ugrás technikáját illetően. Próbál picit változtatni az elugrásban, a légmozgásban, talajfogásban, ami szintén rosszabbá teheti a helyzetet. Ráadásul egyre inkább. Tavaly szinte tökéletes volt a technikája minden tekintetben, ami idén egyszerűen nem működik. 

Sérülés. Nem volt neki, legalábbis ezt hallani, pedig akkor legalább lehetne mire fogni a gyengébb teljesítményt, mint Freundnál. Igazság szerint csak ő tudja, hogy teljesen egészséges-e.

A szlovén szerint jól felkészült, megvan a motivációja, és jól érzi magát, de a csapatával sötétben tapogatóznak egyenlőre. Nem tudják a pontos okot, okokat a gyengébb teljesítményt illetően. Az is elképzelhető, hogy olyan dolog van a háttérben, amire senki sem gondol. Nem tudom.

Azért nem kell megijedni teljesen. Messze még a szezon vége, és egy ilyen nagy név, ilyen profi sportoló pillanatok alatt ismét képes lehet fordítani, és nagy dolgokat véghezvinni. Kérdés, hogy sikerülni fog-e, és ha igen, nem lesz-e már túl késő. Vészesen közeleg a négysáncverseny, ahol nem számít esélyesnek idén, szemben az öccsel aki szárnyal. 

Reméljük, azért hamar visszatalál a megfelelő teljesítményéhez, és akkor komoly ellenfele lehet a testvérének!

Tovább

Az ember,aki kiszállt az árnyékból

Ő pedig Peter Prevc, aki jelenleg vezeti a síugró összetett világkupát. Idén végre eljött az ő ideje, amikor megmutathatja valódi tehetségét. Eddig is szorosan az élmezőny tagja volt, de most végre olyan formába lendült, hogy szinte "lehetetlen" megverni őt.

Síugrás

Korábban is képes volt szenzációs eredmények elérésére, de mindig elmaradt az igazi siker, mert mindig volt valaki aki legyőzte az összetettben. Tavalyelőtt Kamil Stoch, míg tavaly Severin Freund volt ez a valaki annak ellenére, hogy a szezon végére egyenlő pontszámmal rendelkeztek, de a több győzelem miatt a német lett a bajnok. 2016-ban viszont már Prevc áll jobban. Megnyerte a síugrók legrangosabb versenyét a négysáncversenyt, és sírepülő világbajnok lett, emellett pedig több mint 400 pontnyi előnnyel vezet Freund előtt. A számok és az idei győzelmei őt igazolják, hogy képes volt "kiszállni" mások árnyékából.

Most következzen pár általános információ a szlovén síugró pályafutásáról.

Prevc kilenc éves korától űzi ezt a sportágat. 10 éves volt, amikor az édesapja beiratta a SK Triglav Kranj síugró klubba.Az 1992-es születésű ugró 2009 decemberében mutatkozott be Lillehammerben a profik között, és rögtön a 22. helyen zárt. Első szezonjában az összetett 35. helyét sikerült elcsípnie. A 2010-es téli olimpián normálsáncon 7. lett, míg a csapattal 8., majd nagysáncon a 16 pozíció lett az övé. Első sírepülő vb-jén 2011-ben Planicán dobogót szerzett, amit a csapattal megismételt. Az összetettben ezúttal 24. lett. 2012 volt a fordulópont a pályafutásában, amikor a szlovén csapat tagjaként első lett Oberstdorfban. 2013-ban már komoly eredményekkel büszkélkedhet, miután 3 versenyt is megnyert csapatban. Zakopane, Willingen és Planica lettek a győzelmei helyszínei. Egyéniben is szerzett dobogókat. Első egyéni versenyét 2014-ben nyerte Kulmban. Emellé még 2-t szerzett, és sírepülésben 3. lett. A szezon végén szintén  2. lett 11 pódiummal a zsebében. A téli olimpián 2 lett normálsáncon, és 3. a nagysáncon. Ekkor Vikersundban már 230 métert ugrott.

Síugrás

Tavaly ahogy említettem majdnem győzött összetettben. Vikersundban 250 méterig jutott, ami egy napig világcsúcs volt. Ebben az évben a szlovénokkal 2 győzelmet és 1 harmadik helyet szerzett. A világbajnokságon 4 lett nagysáncon, 13. normálsáncon, míg csapatban 6. lett.A négysáncversenyt pedig bronzéremmel zárta.

Idén már 9 győzelemnél tart, és még sok ugrás van hátra. A szlovén rekordot már elérte, már ami az egy szezonban szerzett legtöbb győzelmet illeti, és hamarosan meg is döntheti azt.

Karrierje során 41 pódiumot szerzett, és 15-ször lett egyéni versenyen első, míg a szlovén csapat tagjaként 15 pódium mellett, 9 győzelmet zsebelt be.

És, hogy mit tartogathat számára a jövő? Idén szerintem végérvényesen összetett bajnok lesz, és ha továbbra is ilyen formában lesz, akkor a jövőben is ő lehet az elsőszámú mérce a riválisok számára. Két év múlva olimpia, ahol szintén esélye lehet, mert vele mindig számolni kell, de azért ennyire ne szaladjunk előre. Még egy hatalmas karriert futhat be, de hogy ez megvalósul-e,az már a jövő titka.

Tovább

Amit tudni akarsz a síugrásról

Most ért véget a négysáncverseny, a síugrók legnagyobb versenye. A szlovén Peter Prevc nyerte meg, megtörve az osztrákok sorozatát. Szinte hibátlanul versenyzett, mivel egy állomást leszámítva megnyerte mindet. Teljesen megérdemelt a győzelme. Nézzük most általánosságban mit lehet tudni a síugrásról a teljesség igénye nélkül.

prevc

Ennél a sportágnál a síugrók lesiklanak a sáncról, a síugró asztalról pedig elrugaszkodnak, hogy minél távolabbra ugorjannak. Természetesen jóval hosszabb síléceket használnak az átlagostól, illetve különleges ruhákban ugranak,amire az aerodinamikai hatékonyság miatt van szükség,ám ezekre szigorú szabályok vonatkoznak. Elég gyakori, hogy egy-egy versenyzőt kizárnak hibás ruha miatt. Az első versenyt 1862-ben rendezték Trylszilben.(A síugrás történelmével komolyabban most nem foglalkozom.)

Sokan nem is tudják, de ez a egyik legveszélyesebb sportág. Közel 90-100 kilóméter/órás sebességre gyorsulnak a versenyzők, mire elérik a sánc végét, ahonnan a mélybe vetik magukat. Ugrás során a szélviszonyok döntő tényezőek. Amennyiben egyenlő mértékű a hátszél, vagy a szembeszél, akkor hasonló körülmények között tudnak ugrani a versenyzők, és ilyenkor igazán megérdemelt a győzelem, és a jó teljesítmény. Amennyiben a hátszél, vagy az oldalszél erősebb, az komolyan kizökkentheti a versenyzőt, és az ugrás rövidebb lesz, vagy rosszabb esetben, akár le is eshet a magasból az ugró. Persze azt kívánom, hogy ne legyen így. Valljuk be, azért elég veszélyes ilyen magasságból, ilyen tempóval földetérni, még akkor is, ha jól sikerül  a landolás.

A versenyzők az ugrásaikért pontokat kapnak, amelyek eldöntik a versenyek kimenetelét. Természetesen minél magasabb pontszámot kell elérni, a verseny megnyeréséért. Két sorozatban ugorhatnak(már aki bejut a legjobb 30-ba), így ha nem sikerült jól az első, akkor még lehet javítani. A kissebb ugrások kisebb pontokat eredményeznek, a távolabbiak nagyobbat az elméletben, de gyakorlatban nem mindig van így. Többek között a szél erősségétől is függ. Erős hátszélben egy kissebb ugrás akár többet is érhet, mint nagy szembeszélnél távoli ugrás. Ha szembeszél van, akkor minusz pontokat kapnak az ugrók a távolsághoz számítva, ha pedig hátszél, akkor plusz pontokat(ezt egy bonyolult matematikai képlettel számolják). A stílus sem mindegy, amire szintén pontokat lehet kapni. 5 zsűritag pontoz ezt is figyelembe véve, amiből a legnagyobb és legkissebb értékek kiesnek.Erre maximum 20 pontot lehet kapni. Fontos a megfelelő egyensúly a levegőben, landolás (telemarkt pozícióban kell leérkezni, ami azt jelenti, hogy az egyik láb előrébb van a másiknál földetérés során, és az egyik térdet be kell hajlítani), illetve a testtartás a levegőben. De a beülő kompenzáció sem mindegy.  Szintén befolyásolhatja a pontszámot. Változtatásért kaphatnak plusz pontokat akár. A zsűri, vagy az edzők dönthetik el, hogy lejjebb viszik-e, vagy magasabbra. Ha lejjebb viszik, akkor plusz pontok jönnek automatikusan, viszont így nehezebb távolabbra ugrani, ezért ez nem mindig jó döntés.

prevc

A sánc alján található egy úgynevezett K pont. Ez a kalkulációs pont. Ha erre a vonalra érkeznek, akkor 60 pontot kapnak, ha pedig tovább akkor méterenként 2-t normálsáncon, nagysáncon 1,8-at, sírepülő sáncon pedig 1,2-t pluszban, ha aláugranak, akkor ugyanennyit minuszban (ez a 3 sánctipus létezik, melyek közül a normálon kb 110 méterig juthatnak, a nagyon 140-től tovább, a sírepülő sáncon peg akár 250 fölé is). Sírepülésben a rekord 251,5 méter, melyet Fannemel ért el.

Ez előbb említett dolgok összege adja a végső pontszámot, ami a győzelem sorsáról dönt.Mivel az első ugrások után csak 30 ugró ugorhat másodjára, így ők kaphatnak pontokat.Pontozás: 1. hely 100 pont, 2. hely 80 pont, 3. hely 60 pont, 4. hely 50 pont, 5. hely 45 pont, 6. hely 40 pont, 7. hely 36 pont, 8. hely 32 pont, 9. hely 29 pont, 10. hely 26 pont, 11. hely 24 pont, 12. hely 22 pont, 13. hely 20 pont, 14. hely 18 pont 15. hely 16 pont, a továbbiakban 1–1 ponttal kevesebbet adnak.

Akinek a világkupa sorozat végén a legtöbb pontja van, azé a végső elsőség. Erre idén Prevcnek, Freundnak, és talán Gangnesnek van esélye. Létezik női és férfi pontverseny is. Egyéni pontverseny és országok szerinti is van. A síugrás olimpiai sportág, rendeznek belőle négysáncversenyt(mely a legrangosabb, 4 sáncon rendezik meg egymást követően németországban és ausztriában) és mellette világkupasorozatot is.

Versenyeket rendeznek Szlovéniában, németországban, ausztriában, finnországban, oroszországban, svájcban, lengyelországban,japánban és norvégiában is.

Tavaly az összetettet Severin Freund, míg a négysáncot Stefan Kraft nyerte meg. Az idén Prevc-é a négysánc elsőség.

Fotó Prevc: europress/Getty

Freund: assets.sport1.de

Tovább

Landek blogja

blogavatar

A versenyzésről szubjektíven

Facebook

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Látogatottság

Flag Counter

Követők

Landek

Linkek

http://p.coldline.hu/2016/02/07/2124949-20160207-xSfINM.jpg