Győzött a király!

Végetért a 2017-es szezon első nagy teniszversenye, az Australian Open. Tavaly Andy Murray került a világranglista élére, és így egyértelműen ő, és Djokovic voltak a nagy esélyesek. Ezúttal viszont egyikük sem örülhetett végül.

Nagyon nem. Elég hamar kiestek, és nem is játszottak jól. Miután a skót számára is végetért a verseny, szurkolni lehetett, hogy létrejön-e az álomdöntő, avagy Nadal és Federer ismét összecsap-e Grand Slam döntőben. Bekövetkezett. Komolyan beherangozták, mondván az évtized egyik legjobb meccse lehet. Nem tévedtek.

Federer kezdte jobban a csatát amely változatosra sikerült. Nadal az elvesztett első játszma után visszajött, majd a harmadik szett elvesztése után ismét visszahozta esélyeit, és az 5. szettben break előnye is volt, mégsem ő győzött. Véleményem szerint nem is győzhetett. Hogy miért? Nem azért mert nem játszott volna jól, egészen klasszis megoldásokat is láthattunk tőle, hanem azért, mert Federerről szólt minden. Érezni lehetett, hogy félév kihagyás után ismét harap, és mindent elkövet a győzelemért. Csodálatos fonákakat ütött, ami talán a legszebb a mezőnyben. Állta a spanyol ütéseit, és olyan pontokat nyert meg, amiket rajta kívül nagyon kevesen tudnának még a világon. Talán pont az aktuális ellenfele képes rá.

Habár Nadalnak is hatalmas rajongótábora van, úgyvélem a legtöbb szurkoló most mégis a svájci mögött volt. Amögött a sztár mögött, aki elmúlt 35 éves, 2012 óta nem nyert Grand Slam tornát, és rengeteg komoly kihívója van, jobbnál jobb játékosok, akik ráadásul fiatalabbak is, ami egy ilyen fizikailag megterhelő sportágnál, mint a tenisz nagyon fontos. Ő mégis megcsinálta, elhozta nekünk a tenisz örömünnepét. Megmutatta, hogy ki is az igazi király. 

Már korábban felmerült a szurkolókban és a szakértőkben is a kérdés, hogy Federer tud-e még ekkora horderejű tornát nyerni. Azt mondták, valószínüleg nem, mivel már túlvan karrierje csúcsán, és nem bírná a sok ötszettes mérkőzést koránál fogva. De bírta, és megnyerte az Australian Open-t, és ezzel 7 helyet javítva 10. a világranglistán. 18. Grand Slam sikere volt ez, ami egészen hihetetlen. 

Összegzésül vasárnap felejthetetlen élményt okozott Federer, mert megmutatta, hogy a kor nem minden, és aki maga a tenisz, az az is marad. És ő maga a Tenisz! 

Tovább

Monfils az igazi Showman

Aki teniszt szokott nézni, az biztosan ismerheti a francia játékost, Gael Monfilst. Róla írok most.

Egy igazi showman. Ez az a mondat, amit egyértelműen el lehet róla mondani. Amellett hogy egy igazán jó teniszező, mégis rengeteg meccs megy ki amiatt a kezei közül, mert szeretné ünnepeltetni magát a közönséggel. Olyan labdamenetekre képes, amire szinte senki. Hihetetlen mozdulatokat művel a pályán, ami miatt sokak kedvence. Talán épp ezért veszít pár értékes labdamenetet, ami mondjuk egy Federrel szemben egyértelműen a meccs végét jelentheti számára. Természetesen nem kritizálni akarom, épp ellenkezőleg mivel nagy rajongója vagyok a teniszének.

Most következzék pár információ a francia teniszezőről(egészen sokáig tartana mindet felsorolni, ezért írok csak néhányat):

1986.09.01-én született Bobigny-ban Franciaországban Monfils, becenevén La Monf, vagy Sliderman. Jelenleg Svájcban él. Apja révén egy kis karibi vér is csörgedezik ereiben.

Már juniorként megmutatta tehetségét, amikor megnyerte az Australian Open mellett a Rolland Garrost és Wimbledont is, de előtte is sportolt, ahol egészen szép eredményei voltak a futók között. Nyilvánvalóan már juniori tenisz teljesítménye megmutatta kvalitásait. Egyértelmű jele volt annak, hogy egyszer a felnőttek között is a legjobbak közé tartozhat. 2004 óta profi játékos. Felnőttként is szép sikerei vannak, bár eddig még csak 5 ATP tornát sikerült megnyernie. Legjobb világranglistás helyezése 7. Jelenleg a 24. helyen tartózkodik az ATP világranglistáján. Eddig 443 meccsen nem talált legyőzőre pályafutása során.

Az idei Grand Slamek közül az Australian Openen a második körig jutott,a Rolland Graroson a 4. körig, ahol Federertől kapott ki. Wimbledonban a 3. meccsén veszített Simonnal szemben, míg a US Openen egyből kiesett.

Ha az eredményeit nézzük, nem árt figyelembe venni azt a tényt, hogy mivel igazán rugalmas izomzatú játékos, ezért rengetegszer lesérül. Ez visszavetette már korábban számtalan alkalommal a jobb eredmények elérésében. Ennek tükrében igazán jó az a 7. helyezés.

Saját véleményem szerint a világ egyik legjobb játékosa. Szívesen ülök le a tv elé ha ő játszik és szerintem nem vagyok egyedül ezzel. Öröm nézni a játékát, amikor igazán együtt él a meccsel.

Mit tartogathat számára a jövő? Szerintem ha fejben összeszedi magát, és nem csak a szépségdíjas pontokra megy akkor egészen sokáig juthat. Akár Grand Slam-et is nyerhet a felnőttek között, ami bebetonozná nevét a tenisz nagykönyvébe. Legyen így. Mindenesetre én szurkolok neki. (És annak is, hogy továbbra is ejtsen minket bámulatba ütéseivel).

Forrás: atpworldtour.com, starity.hu és youtube.com

Tovább

Landek blogja

blogavatar

A versenyzésről szubjektíven

Facebook

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Látogatottság

Flag Counter

Követők

Landek

Linkek

http://p.coldline.hu/2016/02/07/2124949-20160207-xSfINM.jpg