Gondolom a Formula 1-et nem kell bemutatnom senkinek, de a hosszútávú világbajnokságot a WEC-et kevesen ismerhetik. Picit összehasonlítom a kettőt.

WEC Formula 1

A WEC 2012 óta lézetik ilyen néven, bár már korábban is hívták így. 2010 és 2011 között International World Championship néven futott a bajnokság. A sorozatban 3 kategóriájú autók versenyeznek. A Le Mans tipusúak, a GT-e és az LM GTE. Díjazzák az összetett győzteseit ( az LMP 1-es gépek a leggyorsabbak, így rendszerint közülük kerülnek ki a győztesek,) és a privát elsőket,pilótákat és csapataikat. A futamok legalább 6 óra hosszúak, de a legnagyobb hagyományokkal rendelkező Le Mans-i futam 24 órás. Az idei győztesei az F1-es Nico Hülkenberg-Earl Bamber-Nick Tandy trio, míg az összetettet Mark Webber-Brendon Hartley-Timo Bernard nyerték meg. 3 gyártó képviselteti magát az LMP 1-es kategóriában, a Porsche(idei bajnok), az Audi(nemrég mutatta be 2016-os gépét) és a Toyota. Versenyeket rendeznek Spa-ban,Silversone-ban,a Circuit of Americans-on,Sanghai-ban, Fuji, Bahrain-ban, Nürnburgringen Le Mans mellett. Egy autót 3 pilóta vezet felváltva.

Az F1 és a WEC között sok hasonlóságot lehet felfedezni. Gyönyörűek az autók mindkét bajnokságban, ráadásul gyorsak is. Sok a néző, és izgalmasak a futamok. Komoly gyártók vannak, és jó pilóták. Szinte már már ürtechnika.

Ami az F1 felé billenti a mérleget, az az, hogy rövidebbek a futamok. Nehéz hosszú futamokat végignézni (mondjuk a Le Mans-i 24 órást).Ezeket a TV csatornák sem tudják teljes egészében közvetíteni. A Forma 1 még picivel gyorsabb mint a hosszútávú világbajnokság gépei, bár Nico Hülkenberg szerint a Porsche tapadása jobb mint a Force Indiá-é, és emiatt nagyobb a kanyarsebessége. Nagyobb a hagyománya, és ismertebbek a versenyzői, bár a WEC sem szégyenkezhet.

Ami a WEC-et illeti, egyre növekszik a nézőtábora a Formula 1-hez képest. Ez többek között a gyönyörű, és gyors autókra vezethető vissza, illetve arra, hogy egyre több komoly gyártó száll be a sorozatba és nem csak privát gárdák. Szintén megjelentek a Hibrid tecnikák.

Véleményem szerint hamarosan komoly ellenfele lehet az F1-nek. Ezen mi csak nyerhetünk, úgyhogy legyen így!

Fotó: motorsport.com