A legjobb F1-es pilóták

Rengeteg jó és mégjobb pilóta állt már helyt a száguldó cirkuszban. Közülük legtöbben világbajnokok lettek, akár többszörösek is, de voltak olyanok, akik rosszkor voltak rossz helyen, így nem tudták megmutatni valódi képességeiket. Ezúttal a számomra legjobb 5 pilótát mutatom be (Nem teljes részletességgel).

Sebastian Vettellel kezdem, aki szerintem az ötödik legjobb pilóta a száguldó cirkusz történetében.

Formula 1

2006-ban debütált a BMW Sauber színeiben tesztpilótaként. 2007-ben is ehhez a csapathoz tartozott, majd Kubica Kanadai balesete után ő versenyezhetett, és első futamán rögtön 8- lett, pontszerző. Még ebben az évben átigazolt a Toro Rossohoz. 2008-tól is ennek a csapatnak a színeiben indult, mivel a Red Bull fedezte fel. Ebben évében rögtön megnyerte a Monzai futamot, annak ellenére, hogy az autója messze nem volt versenyképes a nagy istállókhoz képest. Ennek volt betudható, hogy a rákövetkező évben átkerült a nagycsapathoz.

2009-ben rendkívül erőssé vált a Red Bull, így második lett, majd következett az egyeduralma neki és csapatának is. Közösen 4-4 világbajnoki címet szereztek. 42 győzelem, és 46 pole pozíció fűződik a nevéhez. 2015-re a Ferrarihoz szerződött, ahol a Mercedesek mögött 3. lett a tabellán 3 győzelemmel.

Formula 1A negyedik helyen Lewis Hamiltont említem meg. Jelenkorunk világbajnokát. 2007-ben mutatkozott be a száguldó cirkuszban a Mclaren csapatánál. Akkori csapattársa az előző év világbajnoka Fernando Alonso volt. Hamar megmutatkozott, hogy a mezőny egyik leggyorsabb pilótája, így elmérgesedett a viszony közte és Alonso között, ami a magyar nagydíjon tetőzött, mikor a spanyol feltartotta az időmérőn a britet, akinek így nem volt ideje újabb kört megtenni. Alonso megbűnhődött az esetért, majd év végén távozott is a csapattól.  Hamilton első évében bajnok lehetett volna, ha nincs a kínai, és a brazil baki. Azt a szezont 2.-ként zárta Alonsoval egyenlő pontszámmal. 2013-ban a Mercedeshez szerződött.

Hamiltonra jellemző, hogy a nyers tempója talán még mindig neki a legjobb a mezőnyben, ezt jelzi 49 pole pozíciója. Győzelmei száma 43. Mára érettebbé vált, így a futamokon is jobb teljesítményre képes, nem erőlteti túl annyira a gumikat, mint korábban.  Azért azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy javarészt futamgyőzelemre esélyes autóban ült, még ha nem is volt mindegyik világverő. 3 egyéni összetettbeli elsőség fűződik nevéhez, ami tovább nőhet, ha megmarad a Mercedes dominanciája.

Formula 1Az én korosztályom nem sokat tudhat Juan Manuel Fangiórol, az ötszörös világelsőről. Ő az a pilóta, aki évtizedekik vezette a rangsort, ami a világbajnoki címeket illeti. A Forma 1 első szezonjától versenyzett az Argentin pilóta, ráadásul több csapattal is. Az öt világbajnoki címét az Alfa Romeo, Masareti, Mercedes és Ferrari pilótaként szerezte. Egészen 1958-ig versenyzett. 24 győzelmet szerzett 52 nagydíj alatt, miközben többek között olyan versenyzőket kellett legyőznie, mint Alberto Ascari, vagy Giuseppe Farina. Korában egyértelműen ő volt a legjobb versenyző. Halálfélelmet nem ismert, pedig az akkori technika rendkívül veszélyes volt. Szinte minden évben meghalt több versenyző is. 1995-ben érte a halál.  Az eredményei nem kerülhetik el a figyelmemet, ezért a dobogó alsó fokára helyezem Fangiót.

Formula 1

Második helyre Michael Schumachert tenném. Őt mindenki ismeri. Az egyetlen pilóta, akinek sikerült 7 világbajnoki címet gyűjtenie, ami akár több is lehetett volna. Pont emiatt szeretik oly sokan, míg mások  utálták anno. Mára már megváltozott ez a vélemény, sajnálatos balesete után az egész Formula 1-es közönség egy emberként szurkol neki, hogy gyógyuljon meg.

1991-ben Jordan pilótaként debütálhatott, miután a csapat pilótája (Bertrand Gachot) börtönbe került, és kellett egy versenyző a helyére. A belga nagydíjon már ő vezethetett Gachot helyetteseként (mivel a teszteken rendkívül gyors volt). Ezt követően a Benetton csapat rögtön felfigyelt rá sebességét látván, és leszerződtette. 1992-ben sikerült először a dobogóra állnia, majd év végén 3. lett az összetettben. 1994-ben és 95-ben már világbajnok lett a Benettonnal.

Következett az éles váltás, és a gyengélkedő Ferrarihoz szerződött, akik folyammatosan próbáltak erősíteni, és neves szakembereket igazoltak le. 1997-ben már világelső lehetett volna újból, ám az utolsó futamon elkövetett hibája miatt ( megpróbálta megelőzni Villeneuve, de ő  ráhúzta a kormányt, ám pórul járt és kiesett) kizárták, és összes pontját elvették. 1998-1999-ben a Mclarenek ellen küzdött, de csak 2000-ben tudott újból világelső lenni, amikor a Ferrari egyértelműen jobb csapat lett. Egészen 2004 végéig tartott az egyeduralma, mivel a leggyorsabb, legjobb is volt, és a leggyorsabb autóban ült.

2006 év végén visszavonult 7 vb címmel a zsebében, ám a Mercedes megkeresésére visszatért 2010-ben. 3 évet töltött még el a száguldó cirkuszban komolyabb eredmények nélkül. 2012 év végén végleg szögre akasztotta a sisakot. Pályafutása alatt 91 győzelmet, 68 pole pozíciót szerzett 155 dobogó mellett. Ilyen statisztikával senki más nem rendelkezik a többi versenyző közül.

Első helyre a brazil legendát Ayton Sennát tenném.

Formula 1Gondolom nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy ő volt a sportág egyik, ha nem a legnagyobb alakja. Talán máig neki van a leghatalmasabb szurkolótábora az összes versenyző közül.

1984-ben debütált a Toleman csapattal, majd 1985-ben a Lotushoz szerződött. Itt 6 futamgyőzelmet sikerült elérnie. 1988 volt az az év, amikor a Mclarenhez szerződött, ami világverő csapattá vált. Rögtön ezt a szezont meg is tudta nyerni annak ellenére, hogy az akkori egyik legjobb pilóta, Prost volt a csapattára. A világelsőségét 1990-ben és 1991-ben megtudta ismételni. Közben a Mclaren csapat 4 világbajnoki címet szerzett a versenyzők között és a csapatok bajnokságában is. Az autó abszolút verhetetlen volt.

Következő években már nem ők domináltak, hanem a Williams, mégis képes volt futamgyőzelmekre a brazil. 1994 tragikus év volt az egész sportág számára, az akkor már Williams-es Senna a San Marino-i nagydíjon halálos balesetet szenvedett, ami után rájött a vezetőség, hogy komolyabban kell ügyelni a biztonságra.

Talán azért szerette oly sok ember Sennát, mivel különleges technikával vezette autóit, ami rendkívül látványos volt. Az időmérők királya volt, akkoriban alig lehetett ilyen téren megverni, a leggyorsabb pilóta volt egyértelműen. 162 futam során 41 futamgyőzelmet, 65 pole pozíciót, és 80 dobogós helyet szerzett.

És felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján  választottam ki ezt az 5 pilótát, mint a legjobbakat. Nem a világbajnoki címek alapján rangsoroltam. Az sem érdekelt volna ha nincs nekik, ha arra érdemesnek tartottam volna, bekerülnének a legjobb 5-be. Az osztályozásom az alapján történt, hogy melyek azok a pilóták, és milyen sorrendben, akiket leginkább kiemelnék a többiek közül tehetségük, precizitásuk és gyorsaságuk miatt, és az alapján, hogy mennyire komplexek. Nem mindegyiknek szurkoltam, de elismerem mind az öt pilóta képességeit. Rajtuk kívül is rengeteg kiváló pilóta versenyzett a száguldó cirkuszban, de szerintem mind közül ők a legjobbak. Persze másnak eltérhet a véleménye az enyémtől. 

Fotók:

Vettel: bleacherreport.com

Hamilton: theboar.org

Fangio: salracing.com

Schumacher: noihirek.hu

Senna: fiascosports.com

Tovább

A legszebb F1-es torpedók

Tartja a mondás, hogy amelyik autó szép, az gyors is és fordítva. Természetesen szubjektív dolog, hogy kinek mi tetszik, vagy mi nem. Most az én véleményem következik a témáról.

f1A képen a Williams 1993-as autója szerepel, az FW15C kódjelű. 

Bizony nem könnyű ennyi szépség közül választani, most mégis megpróbálkozom vele. Nem időrendi sorrendben haladok, egyszerűen az 5 leggyönyörűbb autóról írok tetszés szerint. 

Számomra legszebb gép a  felső képen található Williams modell 1993-ból. Hogy miért tetszik ez leginkább, arra nem tudnék választ adni, egyszerűen ehhez húz leginkább a szívem.

Ez volt az a gép, amivel a brit csapat egyéni és csapat világbajnoki címet szerzett 1993-ban. Az előző szezonban Nigel Mansell lett a világbajnok, de év végén visszavonult, így helyére visszatért Alain Prost, aki dominálta ezt az esztendőt. Az autó gyakorlatilag verhetetlen volt, így nem volt kérdés, hogy Prost, vagy Hill lesz-e első. Előbbi lett az. Prost 13 pole pozíciót szerzett, és 7 futamgyőzelmet ezzel a kocsival. Számára ez volt az utolsó Formula 1-es szezon.

Ami az autót illeti, főtervezője Patrick Head és Adrian Newey volt, akiről közismert hogy az egyik legjobb tervező nem csak napjainkban, hanem az F1 egész történetében is. Az autó aerodinamikailag nagyon jó volt, ami kiemelte a többi ellenfele közül. Ezenkívül az akkori mérnöki precizítás csúcsát jellemezte. V10-es Renault motor dobogott benne. 6 sebességes félautómata váltó tartozott hozzá. Goodyear szállította gumikat. A szezon folyamán 15 pole pozíciót szereztek vele, illetve 10 győzelmet.

A dobogó második fokára a  Mclaren 2008-as autója került, az MP4-23-as.

f1

Erre az autóra is igaz, hogy egyszerre volt szép, ugyanakkor gyors is. Az autót Lewis Hamilton vezette és Heikki Kovalainen. Az F1 történetének egyik, ha nem a legjobb szezonja volt a 2008-as. Egyszerre volt izgalmas, eseménydús, és drámai is. A Mclaren és a Ferrari elképesztő csatát vívott az egész szezonon át. Egy hihetetlen futam után Hamilton utolsó körös előzésével szerezte meg a világbajnoki trófeát.

Visszatérve az autóra, ami a 2007-es változat továbbfejlesztett verziója volt. A tervezésért Paddy Lowe, Neil Oatley, Tim Goss és Doug McKiernan voltak a felelősek. Még kiforrottabb volt elődjénél. Mercedes V8-as motorral hajtották, aerodinamikailag ez az autó is korának legjobb gépe. A mérnököket nem lehet eleget dícsérni, mikor egy ilyen autót építenek. A váltó 7 sebességes volt +1 hátramenet, félautómata működésű. Az abroncsgyártó a Bridgestone volt. Az autó 13 pódiumot, 6 győzelmet, és 8 pole pozíciót ért el.

A dobogóra a Mclaren 1991-es autója, az MP4/6  fért még fel az én értékelésemben.

f1

Korának legjobb,leggyorsabb gépe volt a Mclaren 1991-es autója. Ráadásul a kedvenc versenyzőm Ayton Senna( és rengeteg embernek a világon) és Gerhard Berger irányították ezt a fenevadat. Senna ebben az évben meg is szerezte az egyéni összetettbeli elsőséget, és a csapat is világbajnok lett.

Az autót Neil Oatley tervezte. V12-es Honda erőforrást használtak. Ezek voltak a japán motorgyártó legszebb évei a száguldó cirkuszban, miközben nevük összenőtt a Wookingiakéval. Sorozatban 4 világbajnoki címet gyűjtöttek. A gumikért a Goodyear volt a felelős. Az aerodinamikai hatékonyságot természetesen itt is meg kell említeni, mivel többek között ennek is volt köszönhető, hogy kiemelkedtek vetélytársaik közül. Az autó 6 sebességes manuális váltóval volt felszerelve.

Nem sokkal a maradt le a dobogóról a 2005-ös Mclaren MP4-20-as.

f1

Ezt a gépet Adrian Newey és Mike Choughlan tervezték. Nagyon gyors volt ez a szépség, de rendkívül megbízhatatlan. A csapat 2 pilótája Kimi Raikönnen  és Juan Pablo Montoya voltak, de Pedro de la Rosa és Alexander Wurz is beugrottak 1-1 futamra. Annak ellenére volt Raikönnen harcban a világbajnoki elsőségért, hogy számtalanszor ment tönkre alatta a technika. Végül nem sikerült Alonso-t legyőzni, aki megszerezte az első összetettbeli elsőségét a Renault-tal.

Jelentősen át kellett építeni ezt a modelt az MP4-19-hez képest. Hozzá a Mercedes szállított V10-es motorokat. 7 fokozatú volt a váltó + 1 hátramenet. A gumikért ekkor még a Michelin volt a felelős. Mivel a kasztnit Newey tervezte, egyértelmű volt, hogy az élmezőnyben lesz ilyen téren. Az autóval 8 pole pozíciót sikerült gyűjteni, 10 győzelmet, és 18 dobogós helyet.

Végezetül, hogy a régi időkből is hozzak egy gyönyörű autót, most a Brabham BT20-at választottam.

f1

Ez az autó 1966-ban és 67-ben versenyzett. Közvetlenül a BT19-es utódja volt. Ron Tauranac volt a főtervező. 5 sebességes váltóval, és Repco motorral látták el. A pilóták  Jack Brabham és  Denny Hulme voltak. A Goodyyear, és a Firestone szállította az abroncsokat. 1 Győzelem, 7 dobogó, és 2 pole pozíció fűződik a kocsi nevéhez. Többek között ezzel a modellel lett világbajnok Jack Brabham 66-ban (a csapat is világelső lett), és 67-ben Denny Hulme.

Végezetűl számomra beigazolódott, hogy a legszebb gépek a leggyorsabbak is, illetve fordítva. Ennek ellenére vannak olyan autók is amelyek nem voltak különösen sikeresek, vagy azok voltak de mégsem szereztek világbajnoki címeket, mégis szépek. Ilyen például a Williams 2004-es gépe a különleges "rozmár" orral, a 2012-es Lotus vagy a Tyrrel 6 kerekű betontorpedója. Ezenkívül még kismilliót lehetne felsorolni. Bár az is igaz, hogy a versenyzőknek (legalábbis nagyrészüknek) mindegy hogy néz ki az autó, ha gyors akkor már egyből széppé válik.

Fotó:

Williams: retroracecars.com

Mclaren 2008: vavel.com

Mclaren 1991: Wikipedia

Mclaren 2005: racecar-engineering.com

Brabham BT20: commons.wikimedia.org

Tovább

Top 5 Formula 1-es baleset 2015

A 2015-ös év egyértelműen a Mercedes egyeduralmát hozta a királykategóriában, de nem csak erről marad emlékezetes ez a szezon, hanem a hatalmas balesetekről is. Következzen az én szubjektív értékelésem szerint az 5 legnagyobb baleset.

F1

5. Carlos Sainz esete az Orosz nagydíj időmérő edzésén. Egyértelműen a spanyol pilóta hibája volt az ütközés, aki túlságosan rátette a fehér vonalra az autó hátsó kerekét, így kitört a Toro Rosso hátulja (az aszfalt is vizes volt), és előbb a betonfalnak csapódott, majd következett az ütközés a gumifallal, ami tökéletesen elvégezte feladatát, és megvédte a pilóta fejét, annak ellenére, hogy teljesen alászorult Sainz. Természetesen ezt követően egyből félbeszakították a kvalifikációt. Sainzot kórházba szállították elővigyázatosságból, de a futamon már indulhatott.

4. Az újonc pilóta Max Verstappen legnagyobb hibáját követte el a szezonban. Tanuló pénz volt számára az eset, amit fiatal kora, és a túl nagy akarat számlájára írhatunk. Monte Carloban üldözte francia riválisát Romain Grosjeant, amikor későn fékezett, és eltalálta ellenfelét. Mindketten megúszták a balesetet.

3. Romain Grosjean balesete. A francia az orosz verseny folyamán vesztette el uralmát Lotusa fölött a pálya egyik legtempósabb részén, és nagy sebességgel a gumifalnak vágódott. A kocsija hátulja, oldalai és sok alkatrésze megsérült, amikor még a kereket is kiszakadtak. A pilóta sértetlenül úszta meg az esetet pedig még az ülése is eltörött.

2. Sergio Perez balesete hazánk nagydíjának helyszínén a Hungaroringen. Az indiai versenyző a Force India autójának hibájának köszönhetően (és a kerékvetőnek) törte össze rendesen az gépét a pálya utolsó szektorában, amikor túlságosan rátette autóját a kerékvetőre, és ennek következtében az megdobta gépét, majd bal oldalról a jobbra vágódott neki a szalagkorlátnak az első szabadedzésen. Az autó a feje tetején állt meg. Szerencsére ez az eset sem járt drámai következményekkel, annak ellenére, hogy a gép leamortizálódott, még a kereke is leszakadt, mikor átfordult tengelyén.

1. Daniil Kvyat ütközése Japánban. A harmadik szabadedzés folyamán történt a baleset az orosz pilóta hibájából. Túlságosan rátette a bal hátsó kerekét a műfűre, és egyből kitört az autó hátulja, amit nem tudott megfogni. Lehetetlen volt. A gumifalban végezte, miután neki is átforgott a gépe tengelye körül, és összetört. Még nézni is szörnyű volt ekkora tempónál az autó hogy törik össze.Ismét azt mondhatom, hogy szerencsére nem történt személyi sérülés. 

Ezek az ütközések azt bizonyítják, hogy a Formula 1 továbbra is egy veszélyes sportág, de a folyamatosan fejlesztett biztonsági eszközöknek, szabályoknak, előírásoknak hála a pilóták szerencsésen megúszhatják a baleseteket. Már csak a fedett pilóta fülke ötletét kellene megvitatni, megvalósítani, hogy tovább javuljon a biztonság.

Fotó: ftw.usatoday.com

Tovább

Először a Ringen

2015 volt az első év, amikor sikerült kijutnom a Hungaroringi WTCC futamokra. Jöjjön ennek a krónikája.

WTCC

Most nem a Hungaroringet akarom bemutatni, vagy a túraautó vb-t. Ehelyett saját élményeimet vetem online papírra.

Kicsíny faluban lakom Szabolcs megyében, ahonnan valjuk be egész messze van Budapest, vagyis Mogyoród a Ring helyszine. Családommal indultunk el már egészen korán reggel, tudván 300 kilómétert nem tesz meg az ember öt perc alatt. Nem vagyunk az a gyorsan hajtó tipus, ezért picivel hosszabbnak érződött az út. Ha jól emlékszem 3 óra sem volt mire felértünk. Azért a történethez hozzátartozik, hogy Mogyoród környékén azért lassabban lehet közlekedni, hogy az ember megtalálja merre is kell mennie, hogy kijusson a WTCC-re. Amikor megláttuk a kocsisort már egyből tudtuk, hogy nem tévedtünk el, mindenki a futamokra igyekszik. 

Ki is értünk, ahol már messziről látszott a Hungaroring tábla. A tömött parkolóban voltak segítők, akik irányítottak, merre is kell haladni. Így abszolút egyszerűbb volt leállni mindenféle káosz nélkül. Már korábban megvettük az akciós jegyeket, ezért csak a bejáratnál kellett sorba állni. Ahogy bejutottunk egyből rájöttem, hogy ekkora tömeget nemigen láttam egyhelyen egyidőben. Egyes adatok szerint majd 40 ezren voltunk kint.

Kerestünk helyett a fedett tribübön, és elkezdtük nézni már a betétfutamokat is (ETCC, Auto GP). 2-2 futam volt mindenből, de ezek annyira nem tudtak érdekelni, mert a WTCC-re jöttem elvégre.A futam előtt Norbi kijött picit növelni a hangulatot, és integetett a nézőknek, akik ordították nevét egyszerre.

Aztán eljött a pillanat fél kettőkor, és elkezdődött az első futam. Izgalmas volt ugyan, de mivel a boxxal szemben ültünk, így gyakorlatilag a verseny nagy részét a kivetítőkön figyelhettük végig. Majd jöttek a pilóták az egyenesben és akkor mindenki ordította Michelisz nevét, mindenféle dolgokkal sípoltak. Alig lehetett bármit hallani tőlük. Ilyen a magyar közönség, ha van kinek szurkolni. Az első versenyen 8. lett hazánk tehetsége, de ennél is fontosabb volt, hogy a második versenyt pole-ból kezdhette, mivel az időmérőn 10. lett, és a 2. futam fordított rajtrácsú az első tíz helyen. Egyébként Lopez nyerte az első megmérettetést Muller és Valente előtt.

A második verseny előtt még felfokozottabb volt a hangulat. Mindenki várta a startot, majd a 14:40-es rajtnál már elcsendesedtek, és némán várták jó lesz-e Norbi rajtja. Az lett, és maradt elől. Ekkor már mindenki tudta, hogy innen nem lehet megverni. A többi akcióra nem is tudtunk figyelni csak a Zengős Civicre. Csak köröztek és köröztek a pilóták, mi pedig a végét vártuk, mert azt akartuk, hogy maradjon meg ez az eredmény. Norbi folyamatosan növelte előnyét, és a végén hihetetlen magabiztosan nyert Coronel és Chilton előtt. Ugyan nehéz előzni a pályán, de eredményét nem ennek köszönheti, hanem gyorsaságának. A további sorrend már nem is érdekelt engem sem, se az ordító,szinte már önkívületbe eső tömeget (akiktől alig tudtunk kijönni), csakis az, hogy Norbi győzött a hazai futamán. Ez nekem is nagy élmény volt, mert Norbinak szurkoltam,szurkolok, és egyből hogy kilátogattam a ringre, ő rögtön győzött.

Maradtam volna a díjátadóig, de sietnünk kellett ( a család sietett) és nem akartunk a csúcsforgalomban hazaindulni. Így is volt egy kis hiba, és majdnem eltévedtünk, de aztán pár óra után rendben hazaértünk.

Fotó: szon.hu

Tovább

De miért menesztették Loeb-öt?

Felmerülhet az emberben a kérdés, hogy miért hagyja el Sebastian Loeb a WTCC-t mindösszesen 2 év után. Megpróbáltam kielemezni az okokat.

WTCC Loeb Sebastian Citroen

2014-ben jelent meg a WTCC-ben a Citroen gyári alakulata. Egyből 3 autót indítottak, melyet a nagymenőnek számító Yvan Muller, az argentin bajnok Jose Maria Lopez, és a kilencszeres rally világbajnok Sebastian Loeb vezethettek (illetve pár futam erejéig egy negyedik gépet Ma Qing Hua kormányozta). Számomra egyértelműen Sebastian Loeb-re építettek, és vele szerették volna megnyeretni a sorozatot bemutatván, hogy nem csak a rallyban lehet sikeres a márka.

Eljött a 2014-es évad, amikor egyből kiderült, hogy messze a leggyorsabb technikával a Francia alakulat rendelkezik. Ebből lehetett következtetni, hogy a három pilótájuk közül kerülhet ki a végső győztes. Mullernek és Lopeznek jóval nagyobb tapasztalata volt gyapattársukkal szemben a túraautózásban, ezért a márka tanulóévként tekintett 2014-re Loeb szempontjából, aki elsőre el is maradt társaitól és 3. lett a vb pontversenyben.

Következett 2015, amikor a Citroen már komolyabban számolt Loeb-el, akinek annak ellenére nem sikerült előrébb végeznie az összetettben, hogy gyorsult, tapasztaltabb lett, és majdnem megverte Muller-t év végén. 

Ekkor a Citroen úgy határozott, Loeb-nek távoznia kell a WTCC-ből és a Peugeot-tal (Citroen égisze alatt) fog versenyezni a tereprallyban és a Dakaron. Meg is lepődött Loeb, és nem tudta ezt a döntést mire vélje. A Citroen aztán azt mondta, hogy nem ők küldték el a franciát (mentegetőzésképpen). A lényeg, hogy Loeb távozik a túraautó vb-ről.

Felsorolom számomra mik lehettek a WTCC-s szakítás okai:

Elvégre a francia 2 év alatt sem tudta rendesen megtanulni, hogy milyen mezőny között versenyezni. Ez leginkább előzési kísérletein látszott.  Bár javuló félben volt, és egyretöbbször került előre, mégsem volt átütő ereje. Túlságosan erős csapattársakat kapott a Muller-Lopez duóval. Mindketten voltak már bajnokok, így rettentően nehéz megverni őket. Az autó is túl erős volt a többi vetélytárshoz képest, ami túl könnyűvé tette a jó eredmények elérését. Ez jó és rossz hatást is keltett a Citroennek. Kicsit blama a gyártónak, hogy elsőszámú versenyzőjüket elveri mindkettő csapattársa. Marketing szempontból sem mindegy hármójuk közül ki nyeri a bajnokságot. Az egyértelmű célok pilóták szintjén nem valósult meg. A Citroen nem engedhette meg magának ezt, mivel bajnokságot akartak nyerni ismét Loebbel, ezért úgy határoztak, hogy a francia pilóta elhagyja a sorozatot 2016-tól, majd a Citroen is szakít a WTCC-vel, legalábbis gyártói szinten 2017-től.

Nekünk nézőknek ez egyáltalán nem jó hír, mert mind Loeb, mind a Citroen távozása csökkenti a bajnokság szinvonalát. Pont jókor jön a Volvó, hogy betölse az ürt a Citroen távozásával. Állítólag új érkező gárda is lesz a közeljövőben ( vagy a távolabbiban). Ennek ellenére arra biztatok mindenkit, hogy nézze a bajnokságot, és szurkoljon Michelisz Norbinak! :)

Fotó:auto123.com

Tovább

F1 kontra WEC

Gondolom a Formula 1-et nem kell bemutatnom senkinek, de a hosszútávú világbajnokságot a WEC-et kevesen ismerhetik. Picit összehasonlítom a kettőt.

WEC Formula 1

A WEC 2012 óta lézetik ilyen néven, bár már korábban is hívták így. 2010 és 2011 között International World Championship néven futott a bajnokság. A sorozatban 3 kategóriájú autók versenyeznek. A Le Mans tipusúak, a GT-e és az LM GTE. Díjazzák az összetett győzteseit ( az LMP 1-es gépek a leggyorsabbak, így rendszerint közülük kerülnek ki a győztesek,) és a privát elsőket,pilótákat és csapataikat. A futamok legalább 6 óra hosszúak, de a legnagyobb hagyományokkal rendelkező Le Mans-i futam 24 órás. Az idei győztesei az F1-es Nico Hülkenberg-Earl Bamber-Nick Tandy trio, míg az összetettet Mark Webber-Brendon Hartley-Timo Bernard nyerték meg. 3 gyártó képviselteti magát az LMP 1-es kategóriában, a Porsche(idei bajnok), az Audi(nemrég mutatta be 2016-os gépét) és a Toyota. Versenyeket rendeznek Spa-ban,Silversone-ban,a Circuit of Americans-on,Sanghai-ban, Fuji, Bahrain-ban, Nürnburgringen Le Mans mellett. Egy autót 3 pilóta vezet felváltva.

Az F1 és a WEC között sok hasonlóságot lehet felfedezni. Gyönyörűek az autók mindkét bajnokságban, ráadásul gyorsak is. Sok a néző, és izgalmasak a futamok. Komoly gyártók vannak, és jó pilóták. Szinte már már ürtechnika.

Ami az F1 felé billenti a mérleget, az az, hogy rövidebbek a futamok. Nehéz hosszú futamokat végignézni (mondjuk a Le Mans-i 24 órást).Ezeket a TV csatornák sem tudják teljes egészében közvetíteni. A Forma 1 még picivel gyorsabb mint a hosszútávú világbajnokság gépei, bár Nico Hülkenberg szerint a Porsche tapadása jobb mint a Force Indiá-é, és emiatt nagyobb a kanyarsebessége. Nagyobb a hagyománya, és ismertebbek a versenyzői, bár a WEC sem szégyenkezhet.

Ami a WEC-et illeti, egyre növekszik a nézőtábora a Formula 1-hez képest. Ez többek között a gyönyörű, és gyors autókra vezethető vissza, illetve arra, hogy egyre több komoly gyártó száll be a sorozatba és nem csak privát gárdák. Szintén megjelentek a Hibrid tecnikák.

Véleményem szerint hamarosan komoly ellenfele lehet az F1-nek. Ezen mi csak nyerhetünk, úgyhogy legyen így!

Fotó: motorsport.com 

Tovább

Így nézhetnek ki a Formula 1-es gépek a jövőben

Jelenleg is szépek a Formula 1-es gépek szerintem (legalább is a szurkoló szemével), de a mit a csapatok megálmodtak, az már-már lélegzetelállító. Elképzelték milyen lehet a Forma 1 20-30 év múlva kötött szabályok nélkül, és ezt elénk is tárják. Következzenek ezek az autók, és a jövő szerintem!

Formula 1 Képzelet szülötteiA képen a jövőbeli Ferrari

Kezdjük azzal, hogy a jelenlegi mezőny egyik legjobb tervező zsenije Adrian Newey pár éve már megalkotta egy olyan gép tervrajzát, ami a jövőbe mutat. Elengedte a kreativitásának erejét, és úgy képzelte el hogy nézhet ki egy F1-es gép a jövőben,ha nem volnának megkötések. Ezt a tervet elemezték szakértők, és arra jutottak, hogy hihetetlenül gyors lenne(szerintem már már vezethetetlen).


Formula 1 Képzelet szülötteiFotó: Nemzetisport.hu

Ez az X1 prototipus. Már szimulátorban is tesztelték, és tényleg sokkal gyorsabb volt mint a jelenlegi legjobb F1-es gépek. El lehet képzelni  hogy mutatna egy ilyen a rajtrácson.

De persze nem csak ő játszott el a gondoltattal, milyen lehetne a jövő az F1-ben. A Ferrari is megtette (felső kép). Az eredmény szintén lélegzetelállító. Az ember egyből arra gondol ha ránéz egy ilyen gépre, hogy mire föl az a sok szabály és megkötés.

Itt egy kis videó az autóról:

A jelenlegi mezőnyben sajnos nagyon hátul tanyázó Mcleren-Honda sem maradhatott ki a sorból, ők is betekintettek a jövőbe.

Formula 1 Képzelet szülöttei

Ez a Mclaren MP4-X. Ami ezt a vasat illeti, szintén tátva maradt a szám mikor megláttam. Ők is úgy gondolkodtak, hogy megterveznek egy szabályoktól mentes F1-es gépet. Nagyon jól sikerült véleményem szerint. Ők meg is építették az autó kicsinyített modellét. Egyértelműen látszik a hihetetlen kreativitás.

A Williams is nekifogott a témának és ők is egy gyönyörű autót tálaltak elénk. Igazán futurisztikus ez is.

Formula 1 Képzelet szülöttei

Ezek a gépek mind úgy lettek megtervezve, hogy úgy vették, mindent lehet a mérnököknek, amit csak a képzeletük megenged. Így születtek maximális aerodinamikailag hatékony autók, melyek hibrid erőforrást használnának. A zárt pilótafülke is megjelenik a Mclarenen és a Red Bullon, ami egyesek szerint biztonságosabb F1-et eredményezne, mások szerint pontosan hogy nem. A valóság arra mutat, hogy hamarosan bevezethetik ezt az újítást.

Valószínüleg ezek az autók sosem fognak a rajtrácson állni, annak ellenére, hogy némelyik megvalósítható lenne. De ne felejtsük el, hogy az F1 a költségcsökkentés felé halad, ezeknek a gépeknek a megépítése valószínüleg komolyabb összegeket emésztene fel. Emellett a kissebb csapatok valószínüleg eltünnének, mert nem tudnának lépést tartani a nagyokkal. Ezen kívül rendkívül fontosak a szabályok, mert nélkülük már-már veszélyesen gyors betontorpedók lehetnének, és akkorára nőhetne a csapatok közti különbség, hogy az megölné az F1-et még annak tudatában is, hogy rengeteg nézőt csalogatnának ezek a gépek.

A valóságban a leginkább jövőbe mutató bajnokság a Formula E, ami elektromos autók bajnoksága. Megpróbálták úgy kialakítani ezt a sorozatot, hogy minél inkább környezetbarátabb legyen, már amennyire az lehet egy autóverseny széria.

Ami az én fantáziámat illeti, már én is beleképzeltem magam a nagy tervezők bőrébe, csak nem vagyok mérnök és nem is tudok ilyen szépen rajzolni. De persze van véleményem. Szerintem sokkal több nézőt csalogatna ha szebbek,gyorsabbak és hangosabbak lennének az autók még a mostaniaknál is. Ezt úgy érném el, hogy alacsonyabbak lennének a hátsó szárnyak, és szélesebbek a hátulsó abroncsok. Emellett számomra a 90-es évek autói voltak a legszebbek, így elmennék abba az irányba, de azért modernebb módon. Az egész F1-es gépet szélesebbre venném, és jól tapadó gumik mellé V10-es motort raknék be. Jobban hagyatkoznék a pilóta szerepére a mérnökök helyett. Bár lehet, hogy az én képzelt autóm vezethetetlen lenne.

Nagyjából ennyi. Mindenki agyalhat, számára hogy nézhetne ki a Formula 1 mondjuk 30 év múlva. :D

Fotó Williams: sportauto.cn

Ferrari: f1concept.ferrari.com

Mclaren: mclaren.com

Tovább

10 érv,hogy Michelisz jövőre gyári Hondás lesz

Gondoltam írok pár sort, amelyben kifejtem Michelisz lesz-e a gyári Honda versenyzője. Bizony sokakat foglalkoztat ez a kérdés. Jöjjön hát az én véleményem.

michelisz nobert

A legtöbben azt szeretnék ha igaz lenne a pletyka, hogy Norbi átigazol a gyári csapathoz, ahol mégnagyobb esélye lehet a jó eredmények elérésére. Az első érv már meg is jelent: PLETYKA. Az egész mezőny erről beszél, ami nem lehet véletlen. Minden szóbeszédnek van némi alapja, még ha nem is igaz teljesen. Ez egyértelmű.

Tarquinit kitették! Ez még egy friss hír tegnapról, de tovább erősíti Michelisz esélyeit a Hondánál. Ugyanis nyilván fognak egy új versenyzőt keresni a veterán helyére. Bár ha az idei legjobb Hondást kitették, akkor Norbi sansza sem áll olyan biztosan. Egy versenyzővel nem volna értelme gyári alakulatnak. Ki lehetne második pilóta? A mezőnyből kevés pilótának van Hondás tapasztalata. Pláne a Civiccel. Ilyen szempontból is Norbi lenne az egyértelmű választás.

Tapasztalat. Norbi 2013-tól versenyez a japán alakulat autójával, ahol már kiismerhette a kocsit. Minden apró részletét ismernie kell és ismeri is. Tudja hogyan kell eredményesen vezetni a Civicet. De előtte is szép sikereket ért el,így mára már végérvényesen nem egy zöldfülő. Felnőtt, érett egyéniséggé vált.

Tesztlehetőségek. Ehhez nincs mit hozzáfűzni, esetleg annyit hogy ha már a gyári teszteken is vezethetett, akkor igazán közel áll  a márkához. És bizony vezethetett már többször is.

M4 csatorna. Talán kevesen vették észre a részleteket, amik Norbi nagy bejelentésére utalhatnak. Egyrészt még az F1-es szezonzárón mondták Norbinak, hogy ha lesz bármi bejelenteni valója, akkor a csatornánál tegye meg azt előszőr. Ezt persze Michelisz viccesen visszautasította, de mára felértékelődött ez a párbeszéd. Az M4 hirdet szentestére egy műsort Michelisszel ami ugye egybevág a korábban elhangzottakkal, ráadásul még tovább erősíti ennek a lehetőségét, hogy Norbi állítólagosan azt nyilatkozta, hogy még karácsony előtt dönteni fog.

Tavalyi megkeresés. Arról van szó, hogy a Honda már tavaly is érdeklődött hazánk legjobb autóversenyzője iránt, de Michelisz úgy döntött marad a magyar csapatánál, mivel jobban ismeri a közeget, szereti a hangulatot, jobban összeszokatt az emberekkel, és elkötelezett is irántuk. Ezenkívül a japánok megígérték tavaly, hogy a Zengő csapat ugyanolyan autót kap, mint a gyáriak. Persze ebbe inkább ne menjünk bele.

Egyértelmű (számomra) megnyilvánulások Norbitól arra vonatkozólag, hogy elhagyja nevelő egyesületét.Többször mondott ő is olyat, hogy lezárult egy korszak az életében, ami nagyon szép volt. Ez persze nem jelenti azt hogy távozik a csapattól, de Zengő Zoli szavaiban is hasonló utalásokat véltem felfedezni pilótájával kapcsolatban. Ráadásul Norbi már bejelentette korábban, hogy jövőre is a sorozatban fog vezetni egy Hondával.

Titkolózás. Lehet hogy ez érv, vagy kevésbé az, de azért mégiscsak furcsa, hogy Norbert legtöbbször azt mondja a jövőjével kapcsolatban, hogy nem beszélhet még róla. Zengőék sem jelentették be, hogy maradna a csapatnál, ahol egyértelműen foggal-körömmel ragaszkodnak érte.

Eredmények. Azért a Honda figyelmét sem kerülhették el hazánk csillagának sikeressége. Pole pozíciók és győzelmek. Ráadásul japánban is! Az biztos, hogy már ettől felfigyeltek rá a fejesek.

Legjobb Hondás 2014-ben. Igaz, hogy idán Tarquini legyőzte pár ponttal, de tavaly verte a gyáriakat az összetettben. Ezt idén is bemutatta párszor, ami kicsit szégyenfolt a Jas-nak és a japánoknak, ha egy privát alakulat legyőzi őket.

Bárhogy is lesz, a lényeg hogy maradjon a sorozatban és további szép eredményeket érjen el, és varázsoljon el minket tudásával. Egy nap világbajnok lesz!

Fotó: formula.hu

Tovább

Az a bizonyos USA nagydíj

Aki régebben követi a száguldú cirkuszt, az emlékezhet a 2005-ös szezonra. A gyönyörű és gyors Mclarenre, vagy Alonso első bajnoki címére. De most év végéhez közeledvén visszatekintek a botrányt kavaró USA nagydíjra.

Ebben a korszakban 2 gumiszállítója volt a Formula 1-nek. Az egyik a Michelin, másik a Bridgestone. Ezúttal ők voltak reflektorfényben Alonso - Raikönnen csatával szemben. Következett Indianapolis  a versenynaptárban.

Történt ugyanis hogy a Michelin gyenge állapotú abroncsokat készített a csapatok szerint, a Bridgestonnal ellentétben, akik a Ferrari mellett a Jordent és a Minardit látták el gumival. A többi csapat a franciák abroncsaival versenyzett. 

Már a szabadedzésen Ralf Schumacher hatalmas balesetet szenvedett, mikor falnak ütközött Toyotájával(valószínüleg defekt miatt). Már itt kételyek merültek fel a gumikkal kapcsolatban magában a gumiszállítóban is. Ugyanis a baleset a 13-as kanyarban történt, ahol nagy terhelésnek vannak a gumik kitéve. Másnapra a Michelin bejelentette, hogy mivel nem tudják miért nem jók az abroncsok, ezért másik keveréket hoznak, de ezek sem bírták a terhelést.

A gumiszállítók és az FIA között nem volt egyetértés. Előbb lassítót akartak a Michelinnél, mondván 10 kört bír el csak egy szett gumi lassító nélkül, de ez nem volt elegendő válasz az FIA szerint. Ezért javasolták a csapatoknak hogy a 13-as kanyarban csökkentsék sebességüket, különben meg is büntethetik őket. Engedélyezték a gumicserét futam közben. Ennek viszont nem volt értelme, és egyetértés sem a vezetők között, így kiengedték a versenyzőket a futamra.

Következett a futam. 20-autó állt fel a rajtrácsra, de a felvezető kör végén már csak 6-an maradtak a pályán, ugyanis a Michelines autók bejöttek a boxba, és nem indultak a futamon. Mivel a Bridgestonnak biztonságos keveréke volt, így a Ferrarik, Jordenek, és Minardik elrajtolhattak. Természetesen elmaradt a show, a botrány miatt, de a verseny rendben lezajlott. Mivel a Ferrari jóval erősebb volt a két sereghajtónál, ezért simán nyerték a versenyt Schumacher, Barichello sorrendben. Aztán jöttek a Jordenek, akik közül még Monteiro fért fel a dobogóra (Michelisz márkatársa a WTCC-ben), és legvégül a Minardik. 

A futam után persze mindenki a másikra mutogatott. Ki miért nem engedte versenyzőit rajthoz állni, vagy épp a Bridgestones csapatok miért futottak. Nagy volt a káosz és az egyet nem értés.

A 7 csapatnak a Motorsport Világtanács elé kellett járulniuk, ahol vétkesnek ítélték őket, de végül felmentték több okból is. A korábban benyújtott bizonyítékok alapján, és mivel büncselekmény lett volna ha a balesetveszély ellenére elindulnak a futamon Indiana állam törvényei szerint.

Később a francia gumigyártó minden nézőt kártalanított, bár a TV nézőket nem tudta és az igazi vérbeli szurkolókat sem akik nagyot csalódtak az abroncsgyártóban és az egész F1-ben.

2007-ig rendeztek futamot Indianapolisban, később csak 2012-ben tért vissza az F1 az USA-ba, de már Austinba.

Fotó forrása: F1fanatic.co.uk

Tovább

Monfils az igazi Showman

Aki teniszt szokott nézni, az biztosan ismerheti a francia játékost, Gael Monfilst. Róla írok most.

Egy igazi showman. Ez az a mondat, amit egyértelműen el lehet róla mondani. Amellett hogy egy igazán jó teniszező, mégis rengeteg meccs megy ki amiatt a kezei közül, mert szeretné ünnepeltetni magát a közönséggel. Olyan labdamenetekre képes, amire szinte senki. Hihetetlen mozdulatokat művel a pályán, ami miatt sokak kedvence. Talán épp ezért veszít pár értékes labdamenetet, ami mondjuk egy Federrel szemben egyértelműen a meccs végét jelentheti számára. Természetesen nem kritizálni akarom, épp ellenkezőleg mivel nagy rajongója vagyok a teniszének.

Most következzék pár információ a francia teniszezőről(egészen sokáig tartana mindet felsorolni, ezért írok csak néhányat):

1986.09.01-én született Bobigny-ban Franciaországban Monfils, becenevén La Monf, vagy Sliderman. Jelenleg Svájcban él. Apja révén egy kis karibi vér is csörgedezik ereiben.

Már juniorként megmutatta tehetségét, amikor megnyerte az Australian Open mellett a Rolland Garrost és Wimbledont is, de előtte is sportolt, ahol egészen szép eredményei voltak a futók között. Nyilvánvalóan már juniori tenisz teljesítménye megmutatta kvalitásait. Egyértelmű jele volt annak, hogy egyszer a felnőttek között is a legjobbak közé tartozhat. 2004 óta profi játékos. Felnőttként is szép sikerei vannak, bár eddig még csak 5 ATP tornát sikerült megnyernie. Legjobb világranglistás helyezése 7. Jelenleg a 24. helyen tartózkodik az ATP világranglistáján. Eddig 443 meccsen nem talált legyőzőre pályafutása során.

Az idei Grand Slamek közül az Australian Openen a második körig jutott,a Rolland Graroson a 4. körig, ahol Federertől kapott ki. Wimbledonban a 3. meccsén veszített Simonnal szemben, míg a US Openen egyből kiesett.

Ha az eredményeit nézzük, nem árt figyelembe venni azt a tényt, hogy mivel igazán rugalmas izomzatú játékos, ezért rengetegszer lesérül. Ez visszavetette már korábban számtalan alkalommal a jobb eredmények elérésében. Ennek tükrében igazán jó az a 7. helyezés.

Saját véleményem szerint a világ egyik legjobb játékosa. Szívesen ülök le a tv elé ha ő játszik és szerintem nem vagyok egyedül ezzel. Öröm nézni a játékát, amikor igazán együtt él a meccsel.

Mit tartogathat számára a jövő? Szerintem ha fejben összeszedi magát, és nem csak a szépségdíjas pontokra megy akkor egészen sokáig juthat. Akár Grand Slam-et is nyerhet a felnőttek között, ami bebetonozná nevét a tenisz nagykönyvébe. Legyen így. Mindenesetre én szurkolok neki. (És annak is, hogy továbbra is ejtsen minket bámulatba ütéseivel).

Forrás: atpworldtour.com, starity.hu és youtube.com

Tovább

A WTCC-ről szubjektíven

Mielőtt leírom ezeket a sorokat fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez egy szubjektív vélemény, semmi több!


Gondolom sokan vannak hazánkban, akik figyelemmel kísérik a WTCC történéseit. (Igen ez az a sorozat, ahol Michelisz Norbi szerepel!) Most erről írok pro és kontra.

Jöjjenek a negatívumok elsőre, mert nem mehetek el mellettük. Kinek tetszik, kinek nem ez a világbajnokság, én úgy vagyok vele, hogy ha nem volna a mi Norbink, tutira nem nézném. Hogy miért? Mert szerintem nem egy szinvonalas bajnokság.

Jöjjön pár konkrét dolog, ami nekem finoman szólva sem tetszik benne:

-Rövid futamok. Ha az ember autóversenyt néz nem 20 perces futamokat akar megtekinteni. Épphogy belejönnénk az izgalmakba(már ha van) mire vége is. 

-Nincs kerékcsere. Ezzel el is szállt a taktikai versenyzés szerepe. Maradt az adjad neki. Ha elrontod a verseny elejét, vége is a futamodnak.

-Nevenincs pilóták. Más komoly bajnokságban nincs olyan hogy mindenféle ismeretlen pilóta induljon egy-egy futamon. Lásd Makaó évek óta. De mások is vannak a mezőnyben akik nem ütik meg a mércét, bár nem emelnék ki senkit inkább.

-Talán az előző részhez köthetném, hogy érdekességképp figyeljük meg, hogy azok a versenyzők képesek futamokat nyerni, akik meg sem közelítették az F1-et, vagy ha igen (Ma,Tarquini,Monteiro), akkor jóval lassabbak voltak mint az ottaniak, itt pedig sikeresek. Bár a történethez hozzátartozik, hogy Ma csak tesztelt az F1-ben egy nem túl sikeres csapattal, itt pedig a mezőny legjobb gépét vezeti.

-Túraautós ranglista. Korábban lehetett olyat olvasni, hogy neves szakértők rangsorolták az egyes túraautós sorozatok szinvonalát, és érdekesség képp a WTCC alatt csak az ETCC volt. Mára már a TCR is ott lenne egyértelműen(szerintem). Ez világbajnokság, míg a BTCC a britek külün versenye, mégis jobbnak bizonyúlt azon a listán, ahogy természetesen a DTM is. A németek bajnokságából akár az F1-ig is el lehet jutni, de innen esélytelen. A V8 Supercars-ról inkább már nem is beszélek.

-Költségek. Természetesen egy bajnokság sem olcsó, de azért furcsa hogy ez a legolcsóbbak között van. Ez is bizonyítja, hogy elsősorban a privát istállók számára akarták elérhetővé tenni a bajnokságot. Így tudtak bekerülni olyan csapatok is, akik büdzséje nagyon-nagyon alacsony.

-Jövő évi szabályok. Csapatidőfutam. Na ennek semmi értelme. Egymás mögött körözni, hogy közben nem előzhetnek, és csak 3-an vannak a pályán. Én csak ennyit látok belőle. Képtelenségnek tartom. Elsőverseny és a főverseny. Főversenynek nevezik, hogy egy körrel hosszabb a második futam. Hát... Előnynek nevezik ezt a szisztémát, mivel szerintük a "nagyok" vigyázni fognak autóikra az első versenyen, így a kicsik is nyerhetnek. Van benne igazság de nem hiszem hogy a Citroen beletörődne egy rosszabb eredménybe a szabályok miatt.

-Lassú autók. Lehet csak nekem azok, és nem lehetnek F1-es szinten, de azért a DTM-hez nem ártana közelíteni!

Vannak pozitívumok is. Jöjjenek ezek!

-Villanyfényes futam. Ezt idén vezették be és roppant látványosra sikeredett. Szeretem az olyan bajnokságokat, ahol legalább egy ilyen futam van.

-Világbajnokság. A mezőny körbejárja a világot. Ez egyértelműen jót tesz a sorozatnak, és a nézőknek is. Sokkal jobb mintha lenne 3-4 pálya és ott köröznének 20-szor. Túl kiszámíthatóak lennének a futamok.

-Neves gyártók. Citroen, Chevroelt,Honda,Lada,Volvó. Nem gyenge felhozatal és lehet, hogy egyre csak bővülni fog, ami szintén erősíti a bajnokság szinvonalát.

-Magyar pilóta. A mi Michelisz Norbertünk ott szerepel a mezőnyben nem is rosszul, és jövőre még több esélye lehet jó eredmények elérésére, ami a magyar közönséget nagyon lázba hozza.

-Igazi csaták. Sokszor csak köröznek, de mégtöbbször odateszik magukat a pilóták. Ütik-vágják egymást büntetést bevállalván. Ez igazán látványossá teszi az ilyen versenyeket. Kilincs a kilincsen gyakran előfordul. :D

-F1-es és a körüli pilóták. Sikeresek vagy kevésbé azok voltak az F1-ben de azért az mégis csak a versenyzés csúcsa. Nem kis dolog ilyen pilóták ellen versenyezni!

Vannak még ezenkívül is pozitívumok és negatívumok, de talán egyáltalán nem számít egyik sem, ha Michelisz jövőre esetleg gyári versenyző lesz, és legyőz mindenkit! Hajrá!

Fotó forrása: http://mundod.lavoz.com.ar/

Tovább

Landek blogja

blogavatar

A versenyzésről szubjektíven

Facebook

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Látogatottság

Flag Counter

Követők

Landek

Linkek

http://p.coldline.hu/2016/02/07/2124949-20160207-xSfINM.jpg