Létezik-e barátság a profi sportolók között?

Létezhet-e barátság a profi sportolók között? Nálam már felmerült ez a kérdés néha. Nézem a sporteseményeket és látom az ellenfeleket, de vajon igaz barátokat is láthatok? Nézzük a témát az autósport és motorsport szemszögéből.

Nyilván az adott sportoló tudja hogy mit is érez kollégája iránt. Akar-e kialakítani barátságot a csapattársával, vagy a mezőny bármelyik másik tagjával. Véleményem szerint vannak akik ugyan kedvelik egymást, bizonyos tényezők miatt mégsem alakul ki köztük szoros baráti viszony. Ez az összes pilótára,versenyzőre igaz lehet. Hogy mi ennek az oka? A rivalizálás. Ha két pilóta egyazon csapatnál versenyez, akkor felmerülhet az emberben a kérdés, hogy mivel sokat találkoznak nem csak a kötelező eseményeken, futamokon de a csapat miatt rengetegszer együtt kell tölteniük az időt, közös reggelik, közös piár események, egyáltalán közös lakóépület a pályán miegyéb, elősegítheti-e ez szorosabb kötődés kialakulását. Emiatt kialakulhatna köztük baráti viszony, ami ugyan elkezdődhet, de szerintem sosem lehet igazán teljes. Nézzünk pár példát.

Formula 1 Moto GP

Elég ha  Rosberg és Hamilton esetét hozzuk fel. Gyerekkoruk óta együtt versenyeznek, a Formula 1-ben is egy év különbséggel kerültek be, majd jó pár szezon után jött a közös csapat a Mercedes. Állították hogy régóta barátok, mégis mióta egy csapatba kerültek minden elmondható róluk, csak az nem, hogy barátok. Nyilván a fő ok itt is a rivalizálás. Mivel mindketten ugyanabban a sportban versenyeznek, céljaik is megegyeznek, mégpedig a végső győzelem. Ezért már akkor gyengülhetett ez a barátság, már ha tényleg volt, amikor bekerültek a száguldó cirkusz világába. Miután egy csapatba kerültek pedig jött a tetőfok, és teljesen elidegenedtek egymástól. Elég volt év közben nézni az arcukat. Nem csak simán riválisok voltak, hanem egymás elsőszámú riválisai mivel ugyanazzal a technikával versenyeztek. Vége a szezonnak és kapcsolatukból annyi maradt, hogy elismerik egymás teljesítményét és kész. Legalábbis nem hallani, hogy mennyire jóban lennének ismét, miután már nem kell küzdeniük egymás ellen főleg hogy Rosberg visszavonult.

Talán Raikönnen és Vettel esete lehet kicsivel másabb. Amikor a jégember még a Lotus színeiben versenyzett, többször is lehetett látni, illetve híreket hallani arról, hogy milyen jól megvannak egymással. Lehet hogy kedvelték egymást, és kedvelik is a mai napig, de már akkor sem voltak mély barátságban, mivel a sportban az nem lehetséges. Ugyanaz az oka mint a Mercedesnél. Később ők is csapattársakká váltak, és így már talán fordult itt is a kocka. Többet vannak együtt, mégis változhatott a viszonyuk. Inkább felületi kapcsolat lehet köztük nem barátság, pláne nem mély.

Formula 1 Moto GP

De másik sportágból is lehetne hozni példákat. Ahogy említettem ott a Moto GP. Rossi és Lorenzo idén a Yamaha színeiben versenyeztek. Egész évben látszott rajtuk hogy nem igazán vannak oda a másikért, nemhogy barátok lennének. Ez érthető, mivel elsősorban egymást szerették volna legyőzni, ráadásul a csata a világbajnoki címért folyt, amelyet később mindketten elbuktak. Lorenzo 2017-ben már Ducatival áll majd rajthoz, míg a Doktor marad a hangvillásokkal és csapattársának kapja Vinalest. Eddig úgy tűnik jól kijönnek egymással, de csak akkor fog kiderülni amikor egymás mellett foglalnak majd helyet a boxban. Ugyanakkor borítékolható, hogy ha kedvelni is fogják egymást, nem valószínű hogy országos cimborák lesznek. Ez a realitás. Persze tévedhetek.

Ha hazai példát akarok hozni, akkor ott van Michelisz Norbi. Nyilván ő tudja hogy viszonyul csapattársaihoz, mégis állítása szerint is megvan az egészséges rivalizálás, ami az igaz barátság ellenfele. De ki tudja?

Ha más szemszögből akarom megközelíteni a kérdést, hogy létezhet-e női és férfi sportoló között barátság, akkor azt mondom lehetséges, de igazi mély tartalmas kötődés nem. Ennek egy oka van, mégpedig hogy nő és férfi között nincs olyan hogy igazi barátság. Csak felületes lehet, vagy az egyik fél, amelyik általában a férfi többet akar barátságnál. Persze ez csak egy vélemény a sok közül.

Más sportágakban is ugyanez a helyzet. A rivalizálás mindent felülír, maximum a testvéri szeretetett nem. Olyan esetet pedig szinte nem is találni, ahol ország, világ tudná, hogy két sportoló igazán bensőséges kapcsolatban lenne. Persze ettől még előfordulhat, csak nem valószínű. Ellenben ha más sportágban versenyeznek, az megváltoztathat mindent. Felülírhat mindent és igenis elképzelhető igaz barátság. Mindenki döntse el magában mit is gondol a témáról.

Tovább

Mi történt Prevcel?

A síugrás 2015/2016-os szezonjának bajnoka Peter Prevc volt. Átírta a történelemkönyveket a folyamatos sikereivel. Szinte nem is volt olyan verseny, ahol ne győzött volna, vagy ha nem is nyert, a legjobbak között végzett. Az összetett elsőség mellett a négysáncversenyt is megnyerte hihetetlen pontszámmal, és a sírepülő vb-n is ő diadalmaskodott. Idén fordult a kocka, és nem látunk tőle igazán kiemelkedő ugrást, sőt egyre gyengébbeket. Legutóbb a legjobb 30-ba sem került be, miközben mindkét testvére pontszerző lett, Domen pedig még a versenyt is megnyerte. De mi állhat Prevc gyengélkedésének hátterében? Most erre próbáltam megkeresni a választ.

Síugrás

Általánosságban igaz, ha valaki nyer, végre eléri amit az adott sportágban szeretett volna, akkor a figyelem középpontjába kerül, ami picit elterelheti a figyelmét, nem tud 100 százalékosan a feladataira koncentrálni, mert rengeteg helyre, eseményre hivatalos, ami miatt alig marad szabadideje. Ez kimerítheti, ami a teljesítményén is meglátszódhat. Persze aki profi, annak tudnia kell kezelni az ilyen dolgokat.

De az is elképzelhető, hogy picit "elszállt magától" csúnya szóval élve. Bár a saját véleményem szerint ez nem reális. Prevc nem olyannak tűnik a kívülálló szemével.

Csökkenhetett a motivációja. Nincs ebben semmi különös. Ha valaki maga elé kitűz egy célt, legyen az sportoló vagy sem, és eszméletlenül küzd majd eléri a céljait, az visszábbvetheti a teljesítményét, mivel motivációt veszíthet. A szlovén szerint nincs erről szó. Azért lehetséges, hogy van benne valami.

Egy esés, ami megváltoztathat mindent. A szezont nem kezdte rosszul Prevc, de rögtön az elején elesett, ami okozhatott félelmet benne, még ha nem is tudatosan, illetve az esés miatt talán picit elbizonytalanodott az ugrás technikáját illetően. Próbál picit változtatni az elugrásban, a légmozgásban, talajfogásban, ami szintén rosszabbá teheti a helyzetet. Ráadásul egyre inkább. Tavaly szinte tökéletes volt a technikája minden tekintetben, ami idén egyszerűen nem működik. 

Sérülés. Nem volt neki, legalábbis ezt hallani, pedig akkor legalább lehetne mire fogni a gyengébb teljesítményt, mint Freundnál. Igazság szerint csak ő tudja, hogy teljesen egészséges-e.

A szlovén szerint jól felkészült, megvan a motivációja, és jól érzi magát, de a csapatával sötétben tapogatóznak egyenlőre. Nem tudják a pontos okot, okokat a gyengébb teljesítményt illetően. Az is elképzelhető, hogy olyan dolog van a háttérben, amire senki sem gondol. Nem tudom.

Azért nem kell megijedni teljesen. Messze még a szezon vége, és egy ilyen nagy név, ilyen profi sportoló pillanatok alatt ismét képes lehet fordítani, és nagy dolgokat véghezvinni. Kérdés, hogy sikerülni fog-e, és ha igen, nem lesz-e már túl késő. Vészesen közeleg a négysáncverseny, ahol nem számít esélyesnek idén, szemben az öccsel aki szárnyal. 

Reméljük, azért hamar visszatalál a megfelelő teljesítményéhez, és akkor komoly ellenfele lehet a testvérének!

Tovább

Szezonzáró

Lassan vége az évnek, befejeződött a WTCC, a Formula 1, és egyéb sorozatok 2016-os idénye is. Az alábbi cikkemben megpróbálom kicsit összegezni a véleményem az utóbbi hetekben történtekről.

Müller szándékosan engedte el Monteirot?

                                                   (Fotó: Rallystar.net)

Véleményem szerint igen. Hogy mi volt vele a célja, azt sajnos nem tudom, azt viszont igen, hogy ennek köszönhetően bukta el Michelisz Norbi a WTCC 2016-os szezonjának 3. helyezését. Ugyan csak 1 pont döntött, de az pont elég volt. Ez lett volna Magyarország egyik legnagyszerűbb autósportos eredménye. De nem sikerült. Érdekes módon a francia minden körben letudta védeni azt a pályaszakaszt, mégis az utolsó körben nem. Ez elég érdekes. Szerintem a magyarok legalább 80 százaléka most egyetért abban, hogy ez elengedés volt. De mi volt vele a célja? Pikkelt Micheliszre valamilyen korábbi esetért? Már nem tudjuk meg. Az eredményen az sem változtatna.

WTCC2 ?

Most ez komoly? Semmi értelmét nem látom, hogy gyengébb autókkal töltsék fel a sorozatot. Tovább gyengítenék. Igaz, hogy túlságosan kevés autó maradt volna a Lada és a Citroen kiszállásával, de akkor sem jó megoldás. Eldönthetnék már merre legyen a sorozat jövője, mert egy komoly szériánál ez alapkövetelmény kellene, hogy legyen.

Megérdemelte Rosberg a VB címet?

Hát... Nálam erősen kétséges. Egyrészt igaz, hogy egész évben összeszedett volt, és jól is teljesített, határozottan jobban, mint a korábbi szezonokban, másrészt nem szabad figyelem nélkül hagyni, hogy Hamiltont mennyi szerencsétlenség súlytotta. Büntetések, balesetek, leégő motor stb... Ezzel szemben Rosbergnek alig volt problémája a szezonban. Fortuna mellé szegődött. Ennek ellenére csak 5 pont döntött a két csapattárs között, ami számomra Hamilton felé billenti a mérleget. Azért azt beismerem, hogy csak szerencsével nem lehet bajnokságot nyerni, de mindenki döntse el mit gondol a dologról.

Ki lehet Hamilton csapattársa 2017-ben?

Jó kérdés. Egyenlőre nem lehet tudni a cikk megírásának pillanatában, de szerintem karácsony környékén, vagy az új év legelején már tudni fogjuk a brit új csapattársának a nevét. Sokan Pascal Wehrleint tartják legesélyesebbnek, és talán így is van. Egyrészt a Mercedes felfedezettje, másrészt van egy év F1-es tapasztalata a DTM bajnoki címe mellé, egyetlen pontocskája a mezőny leggyengébb autójával, és sok-sok kilóméter a Mercedes autóinak volánja mögött. Ő jelezte is, hogy készen áll feljebb lépni a ranglétrán, de szerintem nem ő lesz a befutó. 

Először Nico Hülkenberg nevét lehetett a sajtóban olvasni, ami nem túl reális, mivel nem teljesített az elmúlt szezonokban kiemelkedően. Persze van egy Le Mans győzelme, ami jó ajánlólevél, ráadásul német is, de kizártnak tartom az érkezését. A Renault most igazolta le, ami szintén ellene szól, bár ha mégis ő jön, egy átmeneti év lehet az övé, mielőtt Wehrlein, vagy Ocon át nem veszik a helyét.

Sokan Bottasra tippelnek, de ő sem valószínű. Nem kiemelkedő a jelenlegi mezőnyből, bár állítólag a német gárda nem akar újabb nagyágyút Hamilton mellé. Massa is jelezte, hogy visszatérne ha a Mercedes hívná, de ezt hívjuk úgy, hogy 1 % esély. Pérez nevét is bedopták, aki igaz, hogy elég jól teljesít, de őt sem hiszem. Nem német, nem friss versenyző, másrészt jó helyen van ő a Force Indiánál.

Akkor ott van Alonso. Lehetett olyat olvasni, hogy a Mercedes is beismerte, hogy érdeklődik iránta, bár nem tudom mi lehet ebből igaz. Jó pilóta, kétszer nyert VB címet, szóval tehetsége nem megkérdőjelezhető, de ezért vannak ellenérvek is. Egyrészt Hamiltonnal egyszer már komolyan összeakasztották a bajszukat még a Mclarennél, másrészt már pályafutása vége felé jár, így nem igazán éri meg hosszútávon vele számolni. Nemrég felröppent a hír, hogy 50 % lehet az esélye, hogy megérkezik a németekhez, ami nem rossz arány. De lehet, hogy az egésznek semmi valóságtartalma nincs, és végül mégsem ő lesz az új Mercedes pilóta. 

Bárki is lesz a németek új versenyzője, kíváncsi vagyok, hogy borsot tud-e törni Hamilton orra alá legalább néhányszor, vagy a brit földbedöngöli. Majdcsak kiderül!

Mit várok az új szabályoktól?

Hamarosan eljön 2017, az új szezon, és az új szabályok. Az autók szélesebbek lesznek, ahogyan az abroncsok is, ami által nagyobb lesz a tapadás, és nagyobb a kanyarsebesség. Ez köridőjavulást fog eredményezni. Emellett agresszívabb külsejűek lesznek az autók. Szerintem rengeteg embernek fognak tetszeni az új gépek, bár még egyet sem láthattunk, csak látványterveken, de izgatottan várhatjuk őket. Ha az erősorrendet vesszük figyelembe, akkor sok újdonsággal nem tudok szolgálni. Véleményem szerint megint a Mercedes és a Red Bull fognak harcolni a VB címért, és esetleg a Ferrari. Lehet, hogy lesz meglepetéscsapat, de maximum az év elejéig, közepéig lehetnek olyan jók, majd a nagyok megelőzik őket a fejlesztéseikkel. De kár még ezen filózni, mivel lehetetlen ennyire előre jósolni. Arra még azért várni kell, hogy ténylegesen választ kapjunk a kérdésre, hogy melyik lesz a legerősebb csapat, és pilóta. Hogy érdekesebbek lesznek-e a futamok, azt sem lehet előre tudni, de hogy látványosabbak, már maga az autók külseje miatt is, az boritékolható. Csak legyen már 2017!

Tovább

Pszichológiai hadviselés

A végéhez közeledik a 2016-os Formula 1-es sorozat. Jelenleg Rosberg vezet tetemes 26 pontnyi előnnyel csapattársa Lewis Hamilton előtt. Behúzza Rosberg, vagy felülkerekedik a brit, és a sírból hozza vissza bajnoki esélyeit? Nézzük mi lehet a legfontosabb tényező a világbajnoki címért folyó csatában.                                   
Formula 1

Sokan már odaadták a világbajnoki címet Nico Rosbergnek, de én még várnék ezzel. Egyrészt mivel Hamiltont sosem lehet leírni, nem véletlenül szerezte a világbajnoki címeit, másrészt nem ledolgozhatatlan a német-finn előnye. 26 pont több mint egy futamgyőzelem, de még 75 egységet lehet szerezni a hátralévő futamokon, szóval semmi nem dőlt el. Mexikó roppant fontos lesz Hamilton számára, mivel csapattársa már ott végső győztes lehet, ha 50 pontnál nagyobb előnye lesz az utolsó két futam előtt.

Mi lehet a döntő tényező a bajnoki címért folyó csatában? Biztos nem a két pilóta tehetségén fog múlni az eredmény. A technika, az időjárás, és persze az ellenfelek még beleszólhatnak a csatába, de szerintem lesz még egy fontos tényező.

Ez pedig a lélektani hadviselés. Habár egész évben ezt csinálták, sőt az előző szezonokban is, a német ehhez a szituációhoz nincs még hozzászokva, hogy vezesse az összetett pontversenyt 3 futammal a vége előtt. Ettől vajon megremeg a keze, lába? Ő is csak emberből van, és habár hangoztatja, hogy nem érdekli csak a következő verseny, és nem gondol a világbajnoki címre, ez valószínűleg nem igaz. Nyilván profi versenyző, ez nem lehet kérdés, de nemsokára kiderül, hogy elég erős-e fejben, elég összeszedett-e. Tavaly azért néha hibázott amikor Hamilton nyomás alá helyezte, és futamgyőzelmek mentek el ezen, de vajon idén is így lesz? Ha picit is összeroppan a ránehezedő nyomástól Hamilton ott lesz, hogy kihasználja a helyzetet. Fejben megpróbálja majd csapattársát gyengíteni, elbizonytalanítani. De Rosberg is használhatja ezt a taktikát. Egy-egy eldobott félmondattal is lehet hatni a másik lelkére, és komoly előnybe kerülni emiatt.

Formula 1

Nézzük Hamilton szemszögéből. A brit sem először van olyan helyzetben, amikor be kell vetnie minden tudását nem csak a pályán, de azon kívül is. Ő ebben jártasabb mint Rosberg, ráadásul eredményesebb is. Tavaly, és előtte is legyőzte csapattársát, ami többek között ennek köszönhető. Persze azért nem csak ez okozta végső győzelmeit. Talán jobban a mestere az üzengetéseknek, a másik elbizonytalanításának, de idén ez nem feltétlenül vezetett sikerhez eddig. Inkább rá volt jellemző az én véleményem szerint, hogy ellenfele sikerei látszólag gyengítették ebben a szezonban.

Most jön a feketeleves. A végső összecsapás. A végjáték. Lehet, hogy nem változik a helyzet köztük, és Rosberg simán bemenetel elsőként, de az is lehet, hogy most bicsaklik meg a német szekere, pár lépéssel a cél előtt. Ha az egyik futamon nullázik, és Hamilton behúzza azt a versenyt máris 1 pontra csökken az előnye, és akkor talán végleg elúszhatnak az esélyei. Az biztos, hogy ha nem lesz egyiküknek sem problémája az autóval, az időjárás sem szól bele a küzdelembe és a többiek sem, akkor az idegek harca fog dönteni. Hogy melyikük erősebb fejben. Ha döntenem kellene én Rosbergre szavaznék, annak ellenére, hogy nem vagyok a rajongója, de ha idén nem húzza be az elsőséget, valószínűleg nem lesz többé ilyen előkelő pozícióban. Minden tekintetben az ő éve. Elkerülték a technikai hibák, és kicsit a szerencse is mellé állt, de a teljesítménye is kiváló eddig. De végig ilyen marad? Majd az idegek harca eldönti!

Fotó: express és gphírek

Tovább

Új tulajdonos = Új Formula 1 ?

A kérdésre egyelőre nehéz lenne válaszolni, már abban az értelemben, hogy mi is fog megváltozni gyökeresen a Formula 1 eladása után. Eddig Bernie Ecclestone volt a száguldó cirkusz mindenható ura, de nemrég bejelentették, hogy eladta a szeretett sportágunkat. Új tulaj = új Formula 1 ?

formula 12017-től ismét szabálymódosítás lesz az autósportok királykategóriájában. Gondolok itt a szélesebb abroncsokra, vagy az aerodinamikai módosításokra, de másokat is mondhatnék. Ez nyilván pozitív vagy éppen ellenkezőleg negatív hatással lesz az F1-re, ezt még nem tudni. A nézőszám növekedhet, ha bejönnek a módosítások. Ha csak az autók várható külsejét vesszük figyelembe, máris csoroghat a nyálunk. Emiatt érdemes leginkább 2017-et várni, és nem a köridők, vagy a tapadási viszonyok, kanyarodási sebesség, vagy a végtempó változása miatt. Hogy komoly csata lesz-e a VB címért a csapatok/pilóták között abba inkább ne menjünk bele. Megjósolhatatlan.

Talán a tulajdonosváltozás várható hatása is az, vagy mégsem? Felvetődik a kérdés a sportág szerelmeseinek körében. Ugye eddig tudtuk, hogy Bernie kicsit konzervatív (persze nem akarom megbántani), és emiatt talán nem aknázta ki a Forma 1  21.század adta médiás lehetőségeit. Maga a Facebook, Twitter, Instagaram vagy más közösségi oldalak sem igazán voltak kiaknázva. Nem beszélve a televíziózásról. Ezek gyökeresen megváltozhatnak, legalábbis a tervek szerint, bár hogy pontosan mi azt nem tudni még. A lehetőségek szinte végtelenek. Ha összehasonlítjuk a Formula 1-et a focival, szembeötlő eltérések vannak. Persze az egy nézettebb sportág, az elsőszámú, de azért a Forma 1 sem utolsó.

A futball esetén egymást érik a közvetítések, elemzések, összefoglaló műsorok, míg a Formula 1-nél ezek csak kis részben valósulnak meg. A focisták életéről is vetítenek klippeket, interjúkat amikor épp nem folyik élő közvetítés. A nézők pedig igénylik ezt. A száguldó cirkusznál ez nem igazán jellemző. Max 1 összefoglaló műsor hétközben és annyi (legalábbis errefelé). A pilótákkal való közvetlen beszélgetés meg szinte teljesen hiányzik. Az olyan műsorok, ahol emberként mutatják be őket, mint bárki más, és nem elérhetetlen hírességekként. Interjút is csak a közvetítések alatt készítenek velük, azt is csak a dobogósokkal elsősorban. Az F1-nél dokumentumfilm is jó ha van pár, míg a focinál kismillió. Sokkal több netes tartalmat kellene kitenni a világhálóra, ami például a focinál megvan. Persze nem akarom teljes mértékben összehasonlítani a két sportágat. Az olyan lenne, mintha az almát hasonlítanám a körtéhez. 

Szerintem elsősorban magát a sportágat kellene közelebbhozni a nézőkhöz. Ez esetleg több médiás tartalommal, reklámmal elérhető lenne. A képi világot, és a közvetítést is modernizálni kéne, mégiscsak fejlődik a világ. A fiatalokhoz kell szólni, mivel ők az a generáció, akik most kezdik nézni az autóversenyzés csúcsát jelentő sorozatot, és minél inkább megkéne fogni őket. Ha ez megvolna, valószínüleg több ember látogatna ki futamokra is, ami több bevételt jelent, ami az adott országnak is jó, és az F1-nek is és azon belül a csapatoknak is.

Megtörtént a tulajdonosváltás mint említettem. Ők változtatnak-e a jelenlegi helyzeten, vagy marad minden a régi kerékvágásban, azt még nem tudni. Saját véleményem szerint változások lesznek, ráadásul komolyak. Reméljük igen, és ha igen az pozitív lesz. 

Fotó: motorsport.com

Tovább

A versenyzés mint életérzés

Habár nem vagyok igazi sportoló, mégis megtapasztaltam már a versenyzés érzését. Korábban szimulátor futamokon vettem részt (már amennyiben ezt annak lehet nevezni). A szimulátorozás meg  sem közelíti a valódi sport által nyújtott feelinget, egy picit azért visszaad belőle.

Szimulátor

Emlékszem ott ültünk a gép előtt remegő, izzadó kézzel és lábbal, mert már versenyezni akartunk. Ez érdekelt a leginkább, már egész héten erre fókuszáltam. Ez maga a szenvedély, a szabadság érzését adta nekem. Imádtam. 

A történethez hozzátartoznak az eredmények is. Én 10 versenyen vettem részt, és habár nem győztem, legjobb helyezésem egy második volt. Azt lehetne hinni, hogy elkeserítő ha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnénk, picit talán elbizonytalaníthat képességeinket tekintve. Ez nem így van. Ha valaki igazán szereti a versenyzést, a kemény küzdelmeket, harcot, vérremenő csatát, akkor az eredmény másodlagos.

Ez nem jelenti azt, hogy jó utolsónak lenni, de ha egész versenyen keményen csatázunk, az élvezetes tud lenni, és rögtön elégedettséggel tölt el, pláne ha legyőzzük riválisunkat. Ha egyszer megtapasztaljuk a siker ízét, akkor már nem akarjuk elengedni azt!

Részemről volt egy olyan érzés, hogy a véremben folyik valami, ami versenyzésre késztet. Talán ez nevetségesen hangzik, de mégis így van. Imádtam az autókat, ahogy a mai napig teszem, de mit ér egy szép, erős, gyors autó, ha nem versenyzünk vele? Mást talán a benzingőz csap meg, míg engem az autó látványa. Ha látom rajta, hogy elég agresszív külsejű, az késztet leginkább, hogy kipróbáljam, versenyezzek vele. Ez csak a virtuális világban lehetséges sajnálatos módon. 

El sem tudom képzelni, milyen lehet az igazi pilótáknak ott ülni a gépeikben minden versenyen, és a győzelemért harcolni. Talán ez az érzés még erősebb bennük. Egy biztos, bármilyen sportágról is van szó, elengedhetetlen a versenyösztön a siker eléréséhez. 

Ha olvassa ezt a posztot egy igazi sportoló, elképzelhető, hogy megmosolyogja, mivel a valóság azért teljesen más lehet. Felmerülhet benne a kérdés, hogy minek írok erről, miközben sohasem versenyeztem a való világban. A válasz egyszerű, számomra a szimulátorozás is igazi versenyzés volt. Úgy éreztem, valóságban is ott vagyok, és csatázom másokkal, nem csak a monitort bámulom otthon. Az igazi világban talán sokkal erősebb, már szinte katarzist nyújt a versenyzés élménye, maga a siker. Ez az amit én is szeretnék megtapasztalni egyszer nem csak szimulátorozás közben annak ellenére, hogy az igazi életben egy sportágban sem voltam igazán tehetséges.  Remélem lesz rá lehetőségem, de milyen módon azt még nem tudom. Annak pedig, aki jelenleg is aktívan versenyzik bármilyen módon, annak sok sikert kívánok, és jó szórakozást, és hogy élvezze amit csinál.

Tovább

F1 2016 Ausztrália szezonelőzetes

Kevesebb mint egy hét, és ténylegesen elkezdődik a 2016-os Formula 1-es szezon Ausztráliában. Aki csak szereti a motorsportot, arra a pillanatra vár, hogy kialudjanak a lámpák, és meginduljon a száguldás. 

Az első állomás Melbourne-ben lesz, a kenguruk földjén. Most elemezzük egy kicsit, mi várható az első versenyen.

f1A pályán hossza 5289 kilóméter, és 16 kanyar található rajta. Az első fordulón 4-es fokozattal száguldanak át, majd jön a második ahol már nagy tempóval repesztenek át a versenyzők, mivel kis törés található csak az egyenesben. A 3-as, 4-es fordulókat már jóval kissebb tempóval lehet bevenni, míg a az 5-ös-től a 9-es kanyarig kissebb egyenes szakaszok vannak, amelyek közötti fordulókat hármas,négyes fokozattal teljesítik. A 11-es kanyartól a 12-ig rendkívül fontos része a pályának, mivel pontosan kell teljesíteni a lehető leggyorsabban, és egy pici hiba itt sokba kerülhet. Talán ez a rész a leglényegesebb, és versenyen megtankolt autókkal mégnagyobb precizítást igényli. A 13-as fordulóig tempós rész jön gázelvétel nélkül, majd ettől a kanyartól egészen az utolsóig kanyargósabb, lassabban teljesíthető rész következik, de ezek közül is a 15-ös a leglassabb forduló, itt 2-ig váltanak vissza, majd a 16. kanyarral fordulnak a célegyenesre, és indulhat a következő kör.

Íme Hamilton tavalyi pole köre, ahol látható, hogy a brit világbajnok hogyan teljesíti a pályát.

Ezen az aszfaltcsíkon rendkívül fontos az aerodinamikai hatékonyság, amiben a Mercedes, Ferrari, és természetesen a Red Bull szokott a legjobb lenni. Azért a mechanikai sem elhanyagolható az Albert Parkban. Ha a motorerőt vesszük figyelembe, akkor szintén a németek álnak az első helyen, bár nem tudjuk pontosan mit is tud a Ferrari motor valójában, és itt bizony szükség van a jó motorra annak ellenére, hogy messze nem ezen a pályán található a leghosszabb egyenes rész a versenynaptárban. A kellően jó motor szükségességét bizonyítja a tavalyi időmérő, ahol a Merci egyértelműen a legerősebb erőforrással rendelkezett, és sokkal gyorsabbak voltak az ellenfeleknél. Aztán többek között ennek köszönhetően agyonverték a mezőnyt a versenyen.

A gumikopás eléggé kicsi, és ezért akár egy kerékcserével is teljesíthető a verseny, de a kettő az ideális. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy idénre megváltoztak a gumiszabályok, és már 3 keverék közül lehet szabadon választani a Pirelli által kötelezően megjelölten kívül. Megjelentek ugyan az ultralágy gumik, ám ezeket csak az időmérő edzéseken lehet majd használni.

Ha a fékeket tekintjük, akkor kijelenthető, hogy nem egy fékgyilkos a pálya, mivel nem kell akkorákat fékezni mint mondjuk Monzában, ám mivel félig utcai pályáról van szó, nem lesz egyszerű azokat hűteni.
f1

                                                  Fotó: skysports.com

Ha az idei teszteket vesszük alapul, akkor az látszik, hogy a Mercedes és a Ferrari lehet ismét a két leggyorsabb, és legjobb istálló. A pálya adottságai tovább erősítik azt, hogy ők lehetnek legelől a szezonnyitón, de persze a Williamset sem kell leírni. A Red Bull tavaly sem villogott ezen a pályán, ám ők a gyengébb motor ellenére is komoly ellenfélnek bizonyulhatnak, de az is igaz, hogy a teszteken nem igazán tüntek ki, ami azért is lehetett, hogy elfedjék valódi tempójukat (persze ez csak az én véleményem), vagy valóban csak ennyit tudnak?A teszteken elsősorban a Mercedes mutatta meg, hogy mennyire megbízható a kocsi, így talán náluk a legkissebb az esélye a technikai problémáknak, amik a szezon elején előszoktak jönni több esetben is, mivel az autóknak gyermekbetegségeik vannak még.

Ha tippelnek kellene, akkor azt mondanám, hogy habár a Ferrari megfogja keseríteni a Mercedes versenyét, mégis a németek nyernek majd olasz riválisuk ellen. Hogy Hamilton, vagy Rosberg lehet-e gyorsabb az Albert Parkban, az még kérdéses, ám a tavalyi szezon utolsó versenyein mutatott teljesítmény alapján én Rosbergre tippelnék. Majdcsak kiderül, csak bírjuk kivárni.

Tovább

Forma 1-es fejvédők

Kedvenc sportágunkban, a Formula 1-ben előfordult már sajnos haláleset a fejet ért ütés következtében. Legutóbb Jules Bianchit lehet példaként említeni, bár nála a hirtelen lassulás is közrejátszott. De egyéb Formula alapú sorozatokban is, mint például az Indycar,volt már hasonló eset (Justin Wilson) a nyilt karosszéria miatt, mivel ilyenkor a pilóta feje szabadon van. Nagyon veszélyes ha a versenyző fejét akár a legapróbb dolog is eltalálja, ez könnyen drámai következményekkel járhat. 

F1 Mercedes Ferrari Formula 1

A nemzetközi autómobil szövetség (FIA) emiatt kezdett el azon gondolkodni, miként lehet jobban védeni a pilóta fejét, és ezzel megmenteni az életét egy esetleges baleset után. Hosszú időn át vizsgálták a kérdést, amire a csapatok is előálltak tervekkel, melyek különböző fejvédő bukókeretek formájában nyilvánultak meg.  Ám ezeknek a fejvédőknek sok követelménynek meg kell felelniük. Nem zavarhatják a pilótát a kilátásban, de maximálisan biztonságosnak kell lenniük, és a bukókeret ellenére fontos hogy a versenyzőt gyorsan kilehessen kiszabadítani a kocsiból.

Legreálisabbnak, és legjobbnak a Mercedes ötletét ( fölső kép) tartották. Az ő általuk tervezett fejvédő (glóriának nevezték el) kismértékben zavarná csak a versenyző látását, de közben a biztonságot is javítaná. Olyannyira életképes az ötlet, hogy a Ferrari már épített is egy hasonlót, amit tesztelt is Barcelonában.

F1 Mercedes Ferrari Formula 1A közvéleményt megosztja ez a megoldás, egyesek kifejezetten örülnek ennek az újításnak, míg mások látni sem akarják a kocsikon. Vettel szerint még ha ronda is, de fő,hogy biztonságosabb lesz tőle a gép,ellentétben Hamiltonnal, aki nem akar ilyet használni.A prototipust először tesztelő Raikönnen szerint semmi különösebb problémát nem jelent az eszköz. Az biztos, hogy mai szemmel furcsának tűnik, mivel korábban nem volt hasonló, de lehetséges, hogy rengeteget fogjuk még látni a versenypályákon, és hipp-hopp megszokjuk majd. 

Link feliratra kattintva onboard videóban is megnézhetitek a  Ferrari verzióját.

Állítólag a Red Bull más ötlettel állt elő, de ezt egyelőre homály fedi. A rajongók
által tervezettek pedig megtekinthetőek az interneten kis keresgélés után. A legtöbb egész szép fejvédő bukókerettel rendelkezik,( de nem a szépség a fő szempont, hanem a biztonság), viszont  ezek nagy többsége alkalmatlan lenne, hogy teljesítsen minden fent említett kritériumot. Az eféle megoldás  az egyik legszebb (szerintem) és legáltalánosabb elképzelés a rajongók körében.
F1 Mercedes Ferrari Formula 1

Felmerül a kérdés, hogy ezek használatával megmenthették-e volna Bianchi, vagy Wilson életét. Vagy igen, vagy nem. De egy biztos, hamarosan bevezetik valamilyen formában, és egyértelműen javítani fog a biztonságon, ami a legfontosabb szempont.

Tovább

F1-es Retro, avagy filmsorozat a száguldó cirkuszról

Ha a Formula 1-ről beszélünk, mindenkinek az igazi autóversenyzés jut az eszébe, a száguldás, izgalmas csaták, és vakmerő előzések. Persze a mai korban kicsit visszafogottabb a sportág, és inkább a spórolásról szól az egész, mintsem az igazi versenyzésről, de ebbe most nem megyek bele.

Formula 1

Néha picit unalmasnak tűnnek az egyoldalú csaták, és hogy mindig van egy egyeduralkodó csapat, aki kisajátítja a győzelmek sorsát. Ez elvesz az igazi izgalmakból. Ezért is lehetne érdekes egy Forma 1-es film. 2013-ban végre kaptunk egyet a Rush-Hajsza a győzelemért cíművel, ami sokmindenkinek tetszett elsősorban látványvilága miatt. Érdekesen dolgozta fel az F1 1976-os szezonját. Lauda és Hunt csatáját. Azt a bizonyos szörnyű balesetet. Valjuk be, jó volt, de maradt egy kis hiányérzet az emberben, mivel már tudta a történet végét, és a valódi eseményeket feldolgozó alkotásokkal pont ez a probléma.

Formula 1

Ez csak egy film volt, ami mellett van még pár jó kis dokumentumfilm, de régebben álmodtak egy nagyot a Franciák, és egy egész sorozatot készítettek a száguldó cirkuszról, melyet hazánkban is lehetett követni, ráadásul a magyar nagydíj is szerepelt a szériában, és mivel az MTV közreműködött ebben a részben, Kaló Flóriánnak is volt egy epizódszerepe. Egyszerűen Forma 1 néven vetítették a Francia-Kanadai sorozatot. Valószínüleg erre nem sokan emlékeznek, legalábbis a fiatalabb szurkolók biztosan nem, mivel a film a 87-es szezont dolgozta fel és 1990-ben készítették. Akkoriban szerintem sokkal szebb és látványosabb autók voltak, sokkal jobb hangokkal ami nézőcsalogató. Érdekesség, hogy a filmsorozathoz valódi felvételeket használtak fel 1987-ből, így Ayrton Senna is szerepelt benne.

A történetben a Sinclair csapat volt a középpontban. Az ő autójuk Benetton-Ford volt(a valóságban, egyébként kitalált). Ott kezdődik a sztori, hogy Serge Perain (Siclair pilótája) balesetet szenved, és helyébe a csapatvezető a fiát, Lucöt hívja pilótának. Csapattársa Daniel Hardy lett, akivel egy idő után összebarátkoznak, bár Hardynak Luc eleinte nem szimpatikus. A történet kavarógépe Chazelles, aki támogat egy olyan csapatot, akik a terveket Sinclairéktól lopják. Ezt követően sem áll le Chazelles, és ő próbálja megkeseríteni Sinclairék életét.

A Film szereplői: Manu Gélin,Serge Dupire,Daniel Gélin és Denis Savignat voltak. A filmet Nardo Castillo rendezte.

A történethez az is hozzátartozik, hogy a japánok már anime sorozatot alkottak a 70-es évekről, ami szintén eljutott hazánkba, de azért ez nem volt nagy durranás semmilyen szempontból. Érdekessége mindössze annyi, hogy pár valódi F1-es pilóta nevét is beleírták, ilyen például Niki Lauda.

Talán jelenleg már nem annyira népszerű a száguldó cirkusz, hogy sorozatot készítsenek hozzá, illetve rengeteg pénz kellene, ami valószínüleg nem igazán térülne meg, de azért reménykedjünk, hogy legalább egy új filmet kapunk a közeljövőben mondjuk a 2008-as szezonról, vagy egy kitalált, izgalmas  történetről.

Tovább

Mercedes és a 2016-os Formula 1-es szezon

A következő cikkben nem teszek mást, csak a saját gondolataimat vetem elétek a Mercedessel kapcsolatban.

F1 Mercedes Formula 1

Ugye aki figyelemmel követte az első tesztet Barcelonában, az láthatta, hogy a Mercedes gárdája volt az a csapat, akik a legtöbbet köröztek a pályán. Sokkal többet voltak kint, mint a más csapatok mindenféle meghibásodás nélkül. A pilóták naponta több mint egy versenytávot teljesítettek. Ennek tükrében a többiek elkezdhetnek aggódni. A megbizhatósággal úgy tűnik idén sem lesz gondja a németeknek.

Bár a köridőkben nem jeleskedtek Hamiltonék, az egyértelmű, hogy nem szerették volna rögtön felfedni az összes lapjukat a szezon előtt. Ezt az is mutatja, hogy lágy keverékű abroncsokat nem is használtak.Persze a többiek sem vetettek be mindent, de az első teszt erről szokott szólni. Ők talán már tudják, hol állnak erősorrendet tekintve, de mi még nem. Ugye a Ferrari, és Vettel volt a leggyorsabb, de ebből még ne vonjunk le merész következtetéseket. 

Ami az autót illeti, szemmel láthatóan fejlődött tavaly óta. Külsőleg is, és nem tudhatjuk, hogy mi lapul a kasztni alatt. Látható, hogy az autó fölső részén sokkal több levegő áramolhat be,mivel nagyobb a légbeömlő ami a hűtéssel van kapcsolatban. 3 felé osztották ezt a részt, és belül módosítgatták az egyes alkatrészek elhelyezkedését a jobb hűtés szempontjából.

Itt van még az első szárny is. Az elsőnek használt külsőleg nem sokat változott tavalyhoz képest, ám a 3. napon már egy újat is felszerelt a csapat, ami szerintük forradalmi. Elsősorban amiatt, hogy alig van illesztési pont, amivel az orr kapcsolódik a szárnyhoz, de az is, hogy a szárny alatt van egy kis rés, ahol be tud áramlani a levegő, amit a pilóta előtt (a rajtszámánál) vezetnek ki, ami a mechanikus tapadást segíti elő. Ezt más csapatok alkalmazták eddig, és a Mercedes most csatlakozott hozzájuk.

F1 Mercedes Formula 1

Rögtön ezútán meg is kérdőjelezték ennek szabályosságát a túl kicsi illesztési pontok miatt elsősorban. De ez legyen az FIA dolga, ráadásul az is lehet, hogy csak a teszteken használja a csapat ezt a megoldást, a versenyeken pedig már nem.

Különlegesség az autó oldalára szerelt kis lapocskák, ami eltér a szokványostól, mivel a többiek egybefüggő részt alkalmaznak.  A csapatok között egyből megindult a találgatás, hogy miért választotta ezt a megoldást a Mercedes. Az is érdekes téma, hogy ez mennyire balesetveszélyes, és mennyire nem az, mivel ha mondjuk valaki elé esik( Ne történjen meg!) véletlenül, megvághatja ez az alkatrész. Az is lehet, hogy kénytelenek lesznek levenni ezt is az autójukról, de ez csak Ausztráliában fog kiderülni.

F1 Mercedes Formula 1

Hogy beszéljek egy kicsit az erőviszonyokról is, számomra úgy tűnik, hogy idén is a német gárda lehet az egyértelmű esélyes, bár a Ferrari talán közeledett valamelyest. Mivel csak egy teszt zajlott le, nem érdemes találgatni, de azért annyi elmondható, hogy az autó rendkívül erősre sikerült, mivel javult a motor, és hihetetlen megbízhatóság jellemzi a gépet. Persze a fejlesztésekkel is foglalkozni kell, nem szabad hátradőlni, ha ismételten világbajnokok akarnak lenni. Ausztráliában reálisabb képet kaphatunk arra a kérdésre, hogy mégis hol helyezkedig el a Mercedes a Ferrarihoz képest. Remélhetőleg előtte! (Mercedes szurkoló vagyok.)

Képek: motorsport.com

Tovább

Az ember,aki kiszállt az árnyékból

Ő pedig Peter Prevc, aki jelenleg vezeti a síugró összetett világkupát. Idén végre eljött az ő ideje, amikor megmutathatja valódi tehetségét. Eddig is szorosan az élmezőny tagja volt, de most végre olyan formába lendült, hogy szinte "lehetetlen" megverni őt.

Síugrás

Korábban is képes volt szenzációs eredmények elérésére, de mindig elmaradt az igazi siker, mert mindig volt valaki aki legyőzte az összetettben. Tavalyelőtt Kamil Stoch, míg tavaly Severin Freund volt ez a valaki annak ellenére, hogy a szezon végére egyenlő pontszámmal rendelkeztek, de a több győzelem miatt a német lett a bajnok. 2016-ban viszont már Prevc áll jobban. Megnyerte a síugrók legrangosabb versenyét a négysáncversenyt, és sírepülő világbajnok lett, emellett pedig több mint 400 pontnyi előnnyel vezet Freund előtt. A számok és az idei győzelmei őt igazolják, hogy képes volt "kiszállni" mások árnyékából.

Most következzen pár általános információ a szlovén síugró pályafutásáról.

Prevc kilenc éves korától űzi ezt a sportágat. 10 éves volt, amikor az édesapja beiratta a SK Triglav Kranj síugró klubba.Az 1992-es születésű ugró 2009 decemberében mutatkozott be Lillehammerben a profik között, és rögtön a 22. helyen zárt. Első szezonjában az összetett 35. helyét sikerült elcsípnie. A 2010-es téli olimpián normálsáncon 7. lett, míg a csapattal 8., majd nagysáncon a 16 pozíció lett az övé. Első sírepülő vb-jén 2011-ben Planicán dobogót szerzett, amit a csapattal megismételt. Az összetettben ezúttal 24. lett. 2012 volt a fordulópont a pályafutásában, amikor a szlovén csapat tagjaként első lett Oberstdorfban. 2013-ban már komoly eredményekkel büszkélkedhet, miután 3 versenyt is megnyert csapatban. Zakopane, Willingen és Planica lettek a győzelmei helyszínei. Egyéniben is szerzett dobogókat. Első egyéni versenyét 2014-ben nyerte Kulmban. Emellé még 2-t szerzett, és sírepülésben 3. lett. A szezon végén szintén  2. lett 11 pódiummal a zsebében. A téli olimpián 2 lett normálsáncon, és 3. a nagysáncon. Ekkor Vikersundban már 230 métert ugrott.

Síugrás

Tavaly ahogy említettem majdnem győzött összetettben. Vikersundban 250 méterig jutott, ami egy napig világcsúcs volt. Ebben az évben a szlovénokkal 2 győzelmet és 1 harmadik helyet szerzett. A világbajnokságon 4 lett nagysáncon, 13. normálsáncon, míg csapatban 6. lett.A négysáncversenyt pedig bronzéremmel zárta.

Idén már 9 győzelemnél tart, és még sok ugrás van hátra. A szlovén rekordot már elérte, már ami az egy szezonban szerzett legtöbb győzelmet illeti, és hamarosan meg is döntheti azt.

Karrierje során 41 pódiumot szerzett, és 15-ször lett egyéni versenyen első, míg a szlovén csapat tagjaként 15 pódium mellett, 9 győzelmet zsebelt be.

És, hogy mit tartogathat számára a jövő? Idén szerintem végérvényesen összetett bajnok lesz, és ha továbbra is ilyen formában lesz, akkor a jövőben is ő lehet az elsőszámú mérce a riválisok számára. Két év múlva olimpia, ahol szintén esélye lehet, mert vele mindig számolni kell, de azért ennyire ne szaladjunk előre. Még egy hatalmas karriert futhat be, de hogy ez megvalósul-e,az már a jövő titka.

Tovább

Szubjektív vélemény a gyári Renault 2016-os esélyeiről

Idén február 3.-án végre bemutatták az első F1-es fecskét a Renault képében. A csapat Párizsban rántotta le a leplet a 2016-os gépről. Az interneten is közvetítették az eseményt, amit a gárda oldalainak szerverei nem igazán birtak. De nem is a körítés a lényeg, hanem az új gép, aminek a festése elég feketére sikerült kevés sárga résszel, bár a szezonnyitóig valószínüleg változni fog még.

renault f1 Formula 1A csapat pilótapárosa is változott, miután már korábban ismert volt a tény, hogy Romain Grosjean aláírt az újonc Haas csapathoz, és nemrég Pastor Maldonadot is menesztették. Helyükre szerződtették a Mclaren korábbi versenyzőjét Kevin Magnussent és Jolyon Palmert, a GP2-es bajnokot, míg a tartalék pilóta Esteban Ocon lesz. A csapatot Frédéric Vasseur fogja irányítani versenyigazgatóként, illetve Bob Bell is visszatér a gárdához, és technikai igazgatóként fog tevékenykedni.

És hogy tényleg beszéljek az esélyekről, amennyiben a tavalyi esztendőt vesszük figyelembe, nem számíthatunk tőlük győztes autóra. Hogy miért állítom ezt? Mivel a mezőnyben a Renault motorja jelentősen elmaradt teljesítményben a Mercedes és a Ferrari mögött, illetve a Lotus autója (ezt fejlesztették tovább, mivel a Lotust vásárolta fel a Renault) sem volt igazán ütőképes. Vannak tehetséges, és sikeres szakemberek a team-nél, ám szerintem a legjobbak a legerősebb csapatokat erősítik, persze ettől még készíthetnek gyors autót a franciák is. Ők bíznak ebben, és 3 éven belül dobogókat várnak maguktól.

renault f1 Formula 1Magnussenre építhetnek, egyrészt mivel nem egy újonc, és így tapasztalattal - amit a Mclarennél szerzett Button csapattársaként - könnyebben fejlesztheti a gépet. Emellett igazán gyorsnak tartom. Ami Palmert illeti, elég ha figyelembe vesszük, hogy megnyerte a Formula 1 előszobájának tartott GP2-es bajnokságot, ami megmutatja, hogy ő is roppant tehetséges pilóta. Ezzel a párossal nem lesz gond, már csak egy gyors vasat kell alájuk rakni és jól szerepelhetnek. Ugyan nem lehet belelátni a jövőbe (vagyis én nem tudok :D ), de úgy vélem a középmezőny végefelé foglalnak majd helyet a rajtrácson. Persze a pontszerzés nem lesz lehetetlen vállalkozás, mégiscsak egy gyári csapatról beszélünk, de nem is lesz az mindennapos. Közvetlen ellenfeleik talán a Sauber,Mclaren lehetnek.

A jövő év még olyan köztes állapotnak felelhet meg, míg 2017-re többek között a változó szabályok miatt is, és mert összeszokik a csapat, jobbak lehetnek. Lesznek erős szponzoraik, köztük például az Infiniti. Az anyagiak elkerülhetetlenek ebben a sportágban, ha sikeresek akarnak lenni. Nem fognak pénzügyileg döcögni mint a Lotus tette, így hamarabb ledolgozhatják a hátrányukat a kevesebb összegből gazdálkodó csapatokkal szemben. Hogy ez mikor valósul meg? Nem tudni, ám egy biztosnak tűnik, előbb-utóbb ott lehetnek a legnagyobbakkal versenyben. De ez még nem jövőre lesz!

Fotók a Renault hivatalos Faceebok oldaláról.

Tovább

A legfurcsább F1-es gépek

A Formula 1 nem csak a sebességről szól, hanem a gyönyörű autókról is. Az 1950 óta tartó története során rengeteg csapat, és versenygép megfordult már a sorozatban. Folyamatosan fejlődtek a gépek, és egyre inkább változtak a kocsik külseje a szabályok változása, és a tehetséges mérnökök miatt. A mai Formula 1-es autók külsejéhez hozzá vagyunk szokva, így egészen furcsának tűnhet, hogy is nézhettek ki a múltban. Akkoriban nem voltak szokatlanok a szemnek, mivel versenyeztek velük, így hozzászokhattak a nézők. Ma már gyökeresen más szabályok vannak, így össze sem lehet hasonlítani a korábbi autókat a jelenlegiekkel. Az biztos, ma meghökkentő látványt nyújtanak.Habár a kezdetekkor az 50-es,60-as években is teljesen máshogy festettek a gépek mint manapság, mégis számomra a 70-es években voltak igazán fura szerzemények. Most jöjjön pár csodabogár, amelyek már régen is kitüntek a mezőnyből külsejük miatt.
March Engineering

Az első ilyen autó a Tyrell P34-es (Project 34). Talán máig ez az egyik legkülönlegesebb autó a Formula 1 története során. Elég merész volt Derek Gardner tervező, amikor megálmodta ezt a vasat. Amint a képen is látszik hat kerékkel rendelkezik az autó. Elől 4 kicsi, hátul 2 széles abroncs. A négy első kerékre azért volt szükség, mivel növelni akarták az autó tapadását a kanyarokban, és gyengébb légellenállást akartak elérni a kisebb abroncsokkal. A gumiszállító a Goodyear volt.Először 1976-ban versenyeztek ezzel a szörnyeteggel, nem is sikertelenül. A svéd nagydíjon sikerült kettős győzelelmet aratni Scheckterrel és Depailler-vel. A következő évben is használták az autó B verzióját. 76-ban 5 sebességes váltót, majd 77-ben 6 sebességest építettek a gépbe, amelyet Ford-Cosworth motor hajtott. 595 kilóval kezdtek, majd második szezonra 620 kilogrammra növekedett az autó súlya. A hatkerekű F1-esek közül ez volt az egyetlen sikeres a sorozatos fékproblémái, és túl nagy mérete ellenére.

March EngineeringA ligier JS5-ös az első gépe a Ligier csapatnak a Forma 1-ben.  Gérard Ducarouge tervezte.Első ránézésre nem tűnik túlságosan eltérőnek a korábbiaktól, de számomra igen. Az autó felső része magasra nyúlik, és kiszélesedik, ami miatt igazán figyelemre méltó a kocsi. Itt is kisméretű első kerekeket használtak, míg nagyobbakat hátul. V12-es Matra motor tartozott hozzá. Goodyear volt az abroncsgyártó ennél a konstrukciónál is. 5 sebességes manuális váltó lapult a kasztni alatt. 1976-ban Braziliában debütált, és 16 verseny alatt 1 pole pozíciót sikerült elérni vele. Ebben az évben 20 ponttal a csapatok közül az 5.-ek lettek. A csapat versenyzője Jacques Laffite volt.

March EngineeringSzámomra külsőleg a legmeddöbbentőbb a March 711-es versenyautó. Nagyon radikálisra sikerült Robin Herd által tervezve. V8-as Alfa Romeo motor hajtotta. A kocsi elején egy tányérhoz hasonlító első szárny van magasra emelve, míg az oldaldobozai szintén furcsán hatnak mai szemmel. Ha saját véleményt kell alkotni róla, annyit mondhatok, hogy elég rútra sikerült. Semmi szépet nem találok benne, bár nem az a lényeges, hanem a gyorsaság, abban pedig nem szenvedett hiányt. Peterson 1971-ben 6 második helyet szerzett vele, és végül második lett az összetettben, a csapat pedig negyedik.

March EngineeringHa már korábban említettem a legkülönlegesebb Tyrell P34-est, akkor illethetném ezzel a titulussal a Brabham BT46 B-t is. Nem véletlen, hogy az autó hátuljáról hoztam egy fotót, mivel ez tette a kocsit egyedivé. Gordon Murray talált egy kiskaput az F1 szabálykönyvében, és ezért döntött úgy, hogy egy nagy ventillátort helyeznek az autó farára, ami kiszívta alóla a levegőt, ezáltal nagyobb tapadást biztosított. Nagy feladat hárult a tervezőkre, hogy megfelelő helyet találjanak a lapátoknak, hogy ne robbanjon fel a ventillátor, emellett rengeteg dolgot kellett áttervezni, hogy bevethető legyen a gép. 2995 köbcentiméteres,tizenkét hengeres Alfa Romeo boxermotor dobogott benne,520 lóerővel párosulva. Az autó 625 kilogrammot nyomott.Először 5, majd 6 sebességes kézi váltót kapott.1978-ban a 8. versenyen indult először a konstrukció, amely futamot Niki Laudával meg is nyertek. A verseny után tiltakozás indult, mondván túl gyors a gép a ventillátor miatt, és az felszívhat dolgokat a pályáról, amik eltalálhatják a többi versenyzőt. Ezt adatokkal később cáfolták, és az autót legálisnak nyilvánították.Több versenyen nem indultak a többi csapat, és a konstruktőrök szervezetének nyomása miatt.

March EngineeringHoztam egy fotót az Ensign N179-es Formula 1-esről is. Az Ensign Racing tervezte (Dave Baldwin) az 1979-es szezonra. Az első ami feltűnik a lépcsőzetes kialakítás az autó elején(ezért válogattam be azt a versenygépet). Azért tervezték ilyenre az autót, mivel a hűtő és olajradiátorok oldaldobozokból a kocsi orrára való áthelyezésével növelni akarták a leszorító erőt a szárnyakon. Ha a rútságról már tettem említést, akkor ez az autó is ronda volt.Három pilótája volt ebben az évben a csapatnak: Derek Daly,Patrick Gaillard, és Marc Surer. Ami a technikai részleteket illeti: a motorja Ford-Cosworth DFV V8-as.Az abroncsokat a Goodyear szállította. 1979-ben mutatkozott be. Egyáltalán nem volt sikeres, mivel 3 időmérőt tudott csak teljesíteni, míg egy futamon sem ért célba.

Ezek a 70-es évekbeli Forma 1-es gépek látványa fura és egyben lenyűgöző. Persze száz másikat választhattam volna, mivel rengeteg egyedi, és furcsa vas indult már a száguldó cirkuszban. Előttük is voltak csodabogarak, és utánnuk is, sőt a jövőben is lesznek. Az is lehetséges, hogy pár évtized múlva a mostani autók lesznek igazán megdöbbentőek külsőleg a jövőbeliekhez képest. Az biztos, hogy a Formula 1 fejlődik, és az autók kialakítása, külseje is változik. Ennek már csak ez a természetes rendje.

Tovább

10 jel, hogy fanatikus szurkoló vagy

Gyakran mondják azt az emberekre akik sportot néznek, hogy fanatikusak. Ez néha igaz is, néha nem. Legtöbbször azok állítják, akik nem konyítanak az adott sportághoz. Ha leülsz második alkalommal is követni egy sporteseményt, a szemükben már igazi rajongó vagy, akit nem is érdekel más, csak a foci, Formula 1, motorversenyek vagy hasonlók. Bizonyos szempontból igazuk van, de nem mindenkinél. Most összeszedtem pár jellemzőt az olyan személyekre, akik igazán FANATIKUSAK, hogy egyesek lássák, nem mindenkit csak a sport érdekel, aki figyelemmel követi azt.

fanatikus1. Rendszeresen figyelemmel követed a sporteseményt. Igen azt mondtam rendszeresen, ami nem azt takarja, hogy csak néha, hanem állandóan. Minden versenyt, minden egyéb sporttal kapcsolatos élő közvetítést. Ez sok sok estét, és hétvégét jelent, szóval nem kell beskatulyázni azokat, akik egy-egy hétvégén filmek helyett sportot néznek.

2. Figyelemmel követed az összes sportággal kapcsolatos újságot, vagy elektronikus tartalmat. Ha csak azért ülsz le a gép elé, vagy azért veszel újságot, hogy a legfrissebb híreket láthasd minél hamarabb kedvencedről akinek szurkolsz, akkor közel állsz a fanatizmushoz, de azért ez még nem jelenti azt, hogy ténylegesen az is vagy. Ahhoz egyéb feltételeknek is teljesülniük kell.

3. Ilyen feltétel, hogy megveszel egy rakás sapkát, törölközőt, szurkolói kártyát, miegyebet sok-sok ezer forintért amikre valójában semmi szükséged nincsen, maximum az, hogy megmutasd másoknak (és magadnak), hogy hová húz a szíved. Feleslegesek, de mégis ezt teszed, mert dicsekedni akarsz, ha a kedvenc csapatod, versenyződ győz.

4. Ha kimész az összes hazai eseményre, ami az adott sportággal, vagy sportágakkal kapcsolatos. Ott akarsz lenni mindenhol, és lehetőség szerint lesni az alkalomra, hogy mikor készíthetsz egy közös fotót, vagy kérhetsz aláírást attól, akinek szurkolsz.

5.Külföldi futamokra, meccsekre is követed a csapatot, pilótát,játékost. Ez már igazán a fanatizmus jele. Egy-egy kósza alkalom még nem, de ha rendszeresen, akkor már egyértelműen megszállott vagy, még annak ellenére is, ha nem ismered ezt be magadnak.

6. A többi embert mellőzöd pusztán azért, mert épp sport lesz a TV-ben. Magában ez sem jelenti, hogy mániákus az ember, ha néha történik meg, de ha rendszeresen, és úgy hogy az ember közben elveszíti a barátait, akkor igen fanatikus az illető. Erre picit oda kell figyelni, mert szurkolni is jobb közösen, mint magányosan.

7. Ha már aludni sem tudsz, vagy épp figyelni, mert csak a sportág van az eszedben, na az már szintén vészjósló jel. Aki ezt tapasztalja magán, jobb ha nem ül le mindig a TV elé, vagy próbál más hobbit is szerezni, és a meccseket kicsit háttérbe szorítani.

8. Foggal körömmel véded az igazadat.Ha másokkal szemben próbálod megmondani , hogy miért is jobb a te kedvenced, és miért nem győzött, de olyan formában, ami már sértő, vagy akár nyomdafestéket sem tűr, vagy tetlegességig fajul. Ez esetben el kell gondolkodni azon, hogy megéri-e ez az egész.

9. Amennyiben nincs más témád a sporton kívül. Ha ugyan nem mellőzöd a barátaidat, de ha találkoztok, be sem áll a szád, csak a meccsről, versenyről tudsz velük beszélni, de úgy, hogy őket ez egyáltalán nem érdekli. Ennek is az lesz a vége, hogy egy idő után már nem keresnek, vagy ha te keresed őket, majd kifogásokat keresnek, hogy miért nem érnek rá találkozni stb.

10. Kedvenced utánzása. Ha megpróbálod megismételni a kedvenced produkcióját annak ellenére, hogy tisztában vagy vele, hogy nem fog menni, nem vagy képes rá(akár betegség miatt, vagy azért mert nincsennek meg a biztonságos felszereléseid hozzá). Téged csak az érdekel, hogy te is megtudd csinálni, de nem a kezdetektől akarsz haladni, hanem rögtön bele akarsz vágni a lecsóba, az szörnyen veszélyes lehet, pláne ha olyan sportágról van szó, amit csak kevesen űznek nehézségük miatt.

Ha összegezni szeretnénk, vannak olyan jelek, amik még nem feltétlenül jelentik azt, hogy valaki fanatikus, még akkor sem, ha itt szerepel a szövegben. Ezzel szemben vannak olyanok, amelyekből egy is elég, az már megszállottság. Ha ezek közül pedig mind jellemző valakire, az már biztos lehet a dolgában, még akkor is ha nem merte eddig bevallani magának. Kicsit nem árt az embernek visszafognia magát, különben nem lesz jó vége.

Tovább

Vizen motorozni? Lehetséges!

Ha elsőre halljuk ezt, akkor egyből azt gondolhatjuk, hogy butaság az egész. Ilyen nincs. Lehetetlen. De mégis van!

Egyéb

Az alábbi videóban azt láthatjuk, ahogy az ausztrál Robbie Maddison siklik a motorjával a vizen a Csendes-óceánon. Igen a vizen! Egészen elképesztőnek tűnik ez a mutatvány, amelyet a DC Shoes-al forgatott a motoros. Szinte már szörffé alakította motorját, amelyet két évig alakítottak, hogy képes legyen a mutatványra. Természetesen rengeteget gyakorolt rá. Anélkül ez lehetetlen lenne. A DC-től már megszokhattunk hasonlóan hajmeresztő dolgokról készült videókat akár Maddisonnal, de Ken Blockkal is , ám ez mindent visz. Ráadásul nem trükkfelvételről van szó. Felesleges róla sokat beszélni, elég ha a videót nézzük, amely ámulatba ejtő. Figyelem, ne utánozza senki! :)

Kép forrása: drive.com.au

Tovább

Ezektől az F1-es gépektől tátva marad a szád

Aki csak szereti az autósportot, annak a Formula 1 a kedvence nagy valószínűség szerint. Hamiltonék, Vettelék, vagy Massáék gyönyörű autókkal versenyeznek, de valjuk be lehetnének még szebbek. Legalábis én eltudnék képzelni modernebb külsejű autókat. A jövő foglalkoztatja a csapatokat és a rajongókat is, így egyre több jövőbeli F1-es autó koncepció lát napvilágot(A csapatok terveiről írt cikkem ITT olvasható). Ezek mellett olyanok is születnek, melyek nem a jövőt akarját bemutatni, hanem egyszerűen izgalmasabbá és agresszívabbá szeretnék juttatni az autók külsejét. Ezek az alkotások általában csak a számítógépen léteznek, de volt már olyan is amit megépítettek. Most következzen pár igazán szemrevaló darab.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiA képen egy Mclaren versenyautó látható. A modell Andries Van Overbreeke munkája. Amikor megtervezte beleszámította azt is, ami jelenleg leginkább központi kérdés a száguldó cirkusz életében. Ez pedig a zárt pilótafülkék ötlete. A sok baleset és elsősorban haláleset kapcsán gondolkoztak el az FIA-nál ennek az eszköznek a megtervezésén, és bevetésén. Vannak olyanok akik sürgetik, míg mások ellenzik az ötletet, ám egy biztos, mindent el kell követni, hogy ne forduljanak elő halálos balesetek a Formula 1-ben. A csapatok több tervet adtak az FIA-nak a pilótafülkékre, de még nincs eredmény. Az itt látható tűnik a legszebbnek, ám nem biztos, hogy ez lenne a legbiztonságosabb. Ha megnézzük jobban az autót feltünhet, hogy amellett, hogy futurisztikus, picit a kilencvenes éveket idézi(legalábbis nekem) a Mclaren Honda akkori festésében. Ha ma így nézne ki egy F1-es autó, mindenki odalenne érte. 

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiA következő autó egy rajongók által megtervezett Red Bull versenygép. Ami a vonásait illeti, nem csúnya, ám nem is világszenzáció szépségét tekintve. A festése szerintem pedig kifejezetten rút. Bár ha egy ilyen száguldana mondjuk az Eau Rouge-ban, az felkeltené az érdeklődésem, és nem csak az enyémet.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiAz alábbi autó koncepciójáért Floren Loizaga felel. Szintén hihetetlenül futurisztikus, és jövőbe mutató. Ez az autó hasonlít legkevésbé a jelenlegi F1-es gépekre.Az biztos, hogy egyedi. Itt is megjelenik a zárt pilótafülke, mely egyre inkább sejteti mi vár ránk mondjuk 10 év múlva.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiHa már F1, akkor a Ferrarit nem szabad kihagyni. A legnagyobb múltra visszanyúló istálló. Nekik van a legnagyobb rajongótáborúk egyértelműen. A képen látható gépet Bruce Thompson tervezte. Festése sokkal szebb mint a Red Bullé, és nagy Alonso felirat díszeleg rajta. Az alkotó a 2013-as Ferrarit, és az 1988-ast keverte Photoshoppal, és íme az eredmény. Az biztos, hogy csodálatos látványt nyújt. Igazán megborzongtat. Számomra ez is a 90-es éveket idézi 2013-hoz képest, bár lehet, hogy csak velem van így.
Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiHoztam egy képet egy esetleges Formula 1-es Bentley versenyautóról. Talán ez az egyik legszebb darab az összes közül. Felkelti az emberek érdeklődését. Az autó orra a Williams korábbi rozmár orrára emlékeztet, a festés pedig a Caterhamet idézi.Gyönyörű.

Formula 1 Egyéb Képzeltet szülötteiAhogy említettem, vannak azért olyan "elmebeteg autók", amelyek nem csak a tervező asztalon léteznek, hanem meg is építették. Ezt azért nem kellett előről kezdeni, ugyanis a Mad Max című film reklámozására építették át az F1-es Lotust. Brutális lett, de sajnos a filmben nem szerepel, miközben szinte mindenkit érdekelt volna ez a látványosság. A gép maga az agresszivitás a koponyáival,szarvakkal,fegyverzettel, különleges gumival. Megnézném egy F1-es versenyen, amire semmi esély, ahogy arra sem, hogy a fent mutatott autók megépüljenek valaha, vagy legalábbis versenyezzenek velük. Azért valljuk be jó lenne. :)

Fotó:

Red Bull:blackflag.jalopnik.com

Ferrari: Bruce Thompson

air F1 concept car: Floren Loizaga

Mclaren: Andries Van Overbreeke

Tovább

A sikeres sportoló 10+1 ismérve

Természetesen mindenki aki valamilyen sportot űz egyértelműen sikeres szeretne lenni. Leakarja győzni a többieket, hogy ő álljon fel a dobogó legmagasabb fokára. Ez egy veleszületett ösztön. Aki valamennyire tehetséges, az dobogókról, győzelmekról, világbajnoki címekről, vagy olimpiai elsőségről álmodozik. Ahhoz hogy ezek valóra váljanak rengeteg energiát, és munkát kell belefektetni. De persze a tehetség nem elég, azon kívül rengeteg tulajdonság szükséges a sikerhez. Most kiemelnék párat ezek közül nem fontossági sorrendben (de ezen kívül rendkívül sokat mondhatnék még).

f1

1. Akarat. E nélkül az egész nem ér fabatkát sem. Ha nincs meg a kellő elhatározás akkor sikerre sem lehet számítani. Nem elég a sikerről álmodozni, tenni is kell érte. Azok a sportolók, akik a csúcson vannak, vagy voltak,mindent megtettek annak érdekében, hogy az élre kerüljenek, amihez az akaraterejük juttatta őket.

2. Alázat. Ez is rendkívül fontos. Az adott sportággal, és ellenfelekkel szemben kell alázatosnak lenni, tenni a dolgunkat mindenféle rossz dolog, nehezítő körülmény ellenére. El kell ismerni a másik tehetségét, és nem túlértékelni a sajátot. Nem azért kell dolgozni,hogy valaki híres legyen, hanem azért is mert szereti amit tesz, és emiatt akar előrébb jutni.

3. Alkalmazkodó képesség. Sokszor fordulhat elő, hogy megváltoznak a körülmények, amelyekhez igazodni kell. Erre példa lehet akár egy Formula 1-es verseny, ha szárazról hirtelen esősre fordul az időjárás. A pilótának tudnia kell, hogy mit változtasson ahhoz, hogy gyors is maradjon, ne is kockáztasson túl sokat. Természetesen ez csak egy a rengeteg példa közül. Bármilyen eredetű is a sportág, bármikor megváltozhatnak a körülmények benne. Erre ügyelni kell. Aki képes hamar alkalmazkodni, az lehet igazán sikeres. Nem csak a pályán, szorítóban,arénában, küzdőtéren vagy focipályán lehet hirtelen változás, hanem mondjuk anyagi téren is egy sportoló életében ripsz ropsz. Ha sikeres akar lenni, nem szabad feladni ilyen helyzetekben sem.

4. Eladhatóság. A mai világban ez sokkal fontosabb mint évtizedekkel ezelőtt volt. Hiába vannak hihetetlen tehetségek, ha nem tudják felkelteni a szponzorok érdeklődését, és így nem kapnak támogatást, ami nélkül lehetetlen komoly eredményt elérni. Ha már vannak támogatók, gondolni kell rájuk is, és úgy versenyezni, hogy megmaradjon a sikeres együttműködés. Nem árt néha megemlíteni a sportoló részéről, hogy mennyit köszönhet a támogatóinak, különben hamar továbbállnak.

5. Tudni kell élni a tehetséggel. Ez alatt azt értem, hogy mindent meg kell tenni a siker érdekében, ha már megáldott az isten tehetséggel. Nem szabad azt hagyni elveszni. Picit egybevág az eladhatósággal, de nem egyezik meg vele teljesen. Minden kis apró lehetőségre figyelni kell, hátha azon múlik majd a sikeres jövő. Ha már bekerült a sportoló oda ahová szeretett volna, mindent ki kell adni magából, hogy stabil részese legyen a sportágnak.

f1

6. Tanulás. E nélkül a tulajdonság nélkül nem sokat ér a tehetség. Folyamatosan fejleszteni kell azt, magasabb szintre emelni, hogy a sportoló ne csak jó legyen, hanem a legjobb a legjobbak között. Ezt tanulással lehet leginkább elérni. Hogy maradjak a számomra kedves Formula 1-nél, meglehet figyelni, hogy adott pilóták mennyire belemennek az autók technikai részleteibe. Mindent tudni akarnak róla, hogy később ne érje őket meglepetés, és egyből nagyon gyorsak legyenek, sőt a leggyorsabbak.

7. Határaink ismerete. Nagyon fontos, hogy a sportoló megtudja, mennyit is bír el, hol vannak a határai, mit szabad még beletennie, és mit nem. Tudnia kell a fizikai, és lelki határait. Amennyiben ezzel nincs tisztában az illető, túlerőltetheti magát, ami sérülésekkel járhat. Ugyanakkor néha talán picit át is kell lépni a határainkat, de nem szabad sokat dacolni vele.

8. Szerénység. Az ilyen személyiség tiszteli az ellenfelét. Sosem szabad alábecsülni a másikat a normál életben és természetesen a sport világában méginkább,még akkor sem, ha mindenki azt mondja, hogy te vagy a jobb, és ezt el is hiszed magadról. Nem könnyű ilyenné válni annak aki eleve nem ilyen. Még akkor sem szabad elszállnia a sportolónak magától, ha sikeres, mert ez visszafoghatja a további jó szereplés elérésétől.

9. Koncentráció. Minden sportoló számára elengedhetetlen képesség. Ha nincs meg, esély sincs a győzelemre. Jó példa erre Novac Djokovic, aki jelenleg vezeti a tenisz világranglistát. Ő nem csak tehetséges, de az is kiemeli a többiek közül, hogy alig van (már ha van egyáltalán) olyan alkalom, hogy ne tudna megfelelően koncentrálni. Szokták is mondani, hogy fejben dől el minden, és ez így is van.

10. Félelem hiány. Minden sportág veszélyes valamennyire. Némelyik jobban, mások kevésbé. Vannak olyanok, ahol a sportolók versenyről versenyre az életüket teszik kockára a siker érdekében. Ehhez az kell, hogy ne féljen az ember, különben nem tud megfelelően odafigyelni, és az könnyen balesethez vezethet. Talán jó példa Niki Lauda, aki a szörnyű balesete után pár versennyel már vissza is tért, hogy ismét harcba szálljon a győzelemért. Hihetelen akaratereje van, és nem fél! Ha az ember fél, hogy nem úgy fog teljesíteni, vagy túlságosan óvni akarja az egészségét, akkor az ne menjen sportolónak. Jobban jár.

+1. Taktikai érzék. Látni kell a pályán, nem csak ott lenni. Ez pedig elsősorban úgy lehetséges, ha az adott versenyző a meccse/futama előtt kielemzi ellenfét, annak lehetséges játékát (például a teniszben). Előre fel kell építeni egy taktikát, amivel meglephető a másik, és közben minden lehetséges forgatókönyvet tekintve letudja védeni magát a jobb taktikus.

Természetesen hiába vannak meg ezek a tulajdonságok, ha nincs meg az anyagi háttér(eladhatóság!). A tehetség önmagában nem elég. Attól még nem lesz sikeres az ember. Az eléréséhez rögös az út, de ha a rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, máris közelebb került a céljához.

A képeken a világ leggyorsabb embere Usain Bolt, és a legsikeresebb Formula 1-es pilóta Michael Schumacher láthatóak.

Tovább

Megérkezett az új Yamaha festése

A tavalyi MotoGP szezon rendkívül izgalmasra sikeredett. Az egész idény folyamán nagy csata dúlt Valentino Rossi (a Doktor) és Jorge Lorenzo között. A bajnoki cím sorsa az utolsó futamon dőlt el a spanyol motoros javára, ám ebben keményen közrejátszik Rossi Marquezzel való (szándékos, vagy nem ) ütközése. Azért Lorenzo is kiválóan teljesített, különben most nem ő lenne a regnáló világbajnok.

MotoGP

Ami az erőviszonyokat illeti, a tavalyi szezonban a Yamaha volt a legerősebb egyértelműen. Ezt mutatja Marquez gyengébb teljesítménye is (sokszor azért önhibájából esett ki). A Ducati is egyre jobbá vált a szezon folyamán és a Suzuki is képes volt pole pozíciót szerezni, bár a versenyeken nem volt esélyük komolyabb eredmények elérésére.

2016-ban a Yamaha számít egyértelmű esélyesnek, amennyiben a tavalyi gépet fejlesztették tovább, és tökéletesítették. A Hondának volt mit behoznia a télen japán márkatársával szemben. A kanyarokban kellett elsősorban javulni ahhoz, hogy idén ne legyenek másodikak, hanem a győzelemért harcolhassanak, mint a korábbi szezonokban. Ha Marquez felszívja magát, és Pedrosa is jól teljesít, akkor megnehezíthetik a Yamahások dolgát.

Ami az olasz Ducatit illeti, idén még jobbak lehetnek mint tavaly, és komoly kihívóvá léphetnek elő. Az mondatja ezt velem elsősorban, hogy az előző idényben rendkívül sokat fejlődtek, javították a technikát, így Iannone-ék képesek lehetnek meglepetést okozni. Ez már rájuk férne igazán. Marquez is azt nyilatkozta nemrég, hogy 2016-ban igazán figyelni kell a Ducatira, mert rendkívül erősek lehetnek.

A Suzukiról egyenlőre nem beszélek, mivel ugyan tavaly nem voltak rosszak, a győzelem, vagy a rendszeres dobogó még messzinek látszik számukra. Ott van még természetesen az Aprilia is, de ők mégcsak említést sem érdemelnek, ha a komoly esélyeseket veszem figyelembe.

MotoGP

És hogy visszakanyarodjak a Yamahára, most volt az új vas festésének bemutatója. Ez az a gép, amelyet nagy valószínűség szerint meg kell verni ahhoz, hogy valaki világbajnokká váljon. Nem lesz egyszerű, de ha közelebb férkőznek a riválisok, legalább egy igazán izgalmas és eseménydús szezonnak nézünk elébe. Legyen így!

Képek forrása a MotoGp hivatalos Facebook oldala.

Tovább

Száguldás havon, jégen!

A holtszezont éljük a Formula 1-ben. Mindenki tűkön ül, alig várja, hogy elkezdődjön az idei versengés. Vajon Hamilton,Vettel,Rosberg vagy valaki más lesz a végső győztes? A Ferrari legyőzi a Mercedest vagy marad a német dominancia? Ilyen kérdések fogalmazódhatnak meg a szurkolókban a télen.

Formula 1

Ameddig várunk, picit képzeljünk el, milyen volna, ha ezek a gépek télen is versenyezhetnének. Mára már nem csak a képzelet szüleménye egy Formula géppel a havon száguldozni. Az alábbiakban egy német versenyzőt láthatunk Nürburgringen csapatni.

Hát... Nem hiszek a szememnek, mikor ezt látom. Elképzelem milyen lenne ez a Formula 1-ben. Látványos az biztos. Ennek ellenére nem lehetne téli körülmények között futamot rendezni, mivel hihetetlenül veszélyes lenne a pilótákra nézve, ráadásul ez a fejlesztés időpontja és persze a pihenésé, és legkevésbé a versenyzésé. Ilyen körülmények között szinte biztosak volnának a balesetek. Ezeket pedig el kell kerülni. De azért szenzációs egy ilyen videó.

Épp aktuális a téma, mivel nemrég a kiváló tehetség Max Verstappen tartott téli bemutatót Ausztriában, de nem csak neki adatott meg ez a lehetőség. Buemi, és többek között Heidfeld is élhetett már át hasonló élményt. Ahhoz hogy ezek a bemutatók működjenek, ahogy a Formula 1-es gépek is ilyen hideg körülmények között, picit át kell építeni a technikát, és speciális abroncsokatat kell használni a slickek helyett.

Formula 1Az alábbi képen a legendás Eau Rouge kanyar látható Spa-ban. Normál körülmények között az egyik, ha nem a legnehezebb kanyar az egyik legszebb helyszínen. Télen nem lehetne bevenni, pláne nem padlógázzal, de csodás látványt nyújt, és a képzeletnek sem szab határt. Talán minden F1-es pilóta és szurkoló elképzelt már itt egy téli versenyt, és egy zseniális előzést ilyen körülmények között. Biztosan felejthetetlen élmény lenne. Ahogyan az is, ha a Hungaroringen történne mindez. Legalábbis nekünk magyarok számára.

Jelenleg is téma az FIA-nál hogyan lehetne érdekesebbé tenni a Formula 1-et. Ecclestone hajmeresztő ötletekkel állt már elő korábban is. Szerette volna ha a pályákat fellocsolják a versenyek előtt. Ez többek között veszélyes lenne, ráadásul nem láthatnánk valódi erőviszonyokat. Nem tudom eszébe jutott-e a havas száguldozás, de elgondolkodhatna egy téli futamon. Persze ez csak vicc, lehetetlen vállalkozás. De ki tudja??? :D

Fotó Verstappen: RedBull/Twitter

Tovább

Michelisz végre gyári Hondás!

Végre biztossá vált, hogy Michelisz Norbi gyári szerződést kapott a Hondától, így jövőre a japán márka színeiben képviseli hazánkat. Jöjjön pár gondolat erről a témáról.

WTCC

Már egy ideje érett a csapatváltás. Szinte mindenki biztosra vette, hogy a magyar pilóta elhagyja a Zengő csapatot és gyáriakhoz fog szerződni. Már tavaly felröppentek a hírek, hogy esetleg átkerülhet Norbi a Jas Motorsporthoz, de akkor még maradni akart egy szezont Zengőéknél, ám idén rájött, hogy elérkezett az ideje a váltásnak. Tudatában van, hogy álmait csak úgy tudja elérni, ha gyári támogatást kap. A szíve talán mást akart mint az agya, de most utóbbira kellett hallgatnia.

A Honda idén 3 autóval fog versenyezni először mióta visszatértek a WTCC-be. Be is jelentették mindhárom pilóta nevét. Norbi mellett Monteiro maradt, és a pletykák beigazolódtak, Rob Huff került még az istállóhoz. Ennek ismeretében a japánok jövőre újult erővel támadhatnak. Ráadásul ha igazak a hírek, melyet Tiago Monteiro mondott, akkor a Civic hatalmas előrelépést érhet el idén. Ezek bíztató jelek Norbi számára.

Ennek ellenére nem hiszem hogy egyből világverő technikává válna a Honda. Láttuk 2014-ben és 2015-ben, hogy mennyire is erős a Citroen, és habár idén már nem fognak annyit fejleszteni (valószínüleg), akkor sem hiszem, hogy könnyen le lehet majd őket győzni. Véleményem szerint idén ez még nem fog sikerülni. Talán jövőre, de akkor már az is elképzelhető, hogy új modell váltja Civicet,így minden kérdéses továbbra is.

Ami a csapattársakat illeti, Monteiro már 2015-ben is nagyon erős volt, még annak tudatában is ezt mondom, hogy végül ő lett a legrosszabb Hondás pilóta.Azért nyert 2 futamot (1-ről kizárták, különben 3 lehetett volna). Forma 1-et is megjárta, szóval kemény dió, de Norbi már kétszer legyőzte, miért ne tudná legyőzni jövőre is.

Rob Huffban érzem a legnagyobb kihívót csapaton belül. Egyrészről ő már volt világbajnok, és láthattuk, hogy gyenge technikával is képes győzni. Nagyszerű kvalitásokkal rendelkezik, és talán emiatt ő lehet a Honda elsőszámú versenyzője. Ennek ellenére, úgy vélem, hogy Norbi fel tudja majd venni vele a versenyt, és jó csatákat vívhatnak egymással. 

Én már nagyon várom a folytatást, és nem vagyok egyedül vele. A jövő évi szezon minden bizonnyal hihetetlenül izgalmas lesz. Reméljük nem csak az, de magyar részről sikeres is. Hajrá Norbi!

Végezetül következzen Norbi nyilatkozata a Hondás szerződésről:

„Nagyon köszönöm Zengő Zoltánnak és a teljes csapatnak az elmúlt évek közös munkáját, a tőlük kapott áldozatos és profi támogatást, mely versenyzői pályafutásomat ilyen magasságokba emelhette”  – mondta Norbi.

“Izgalommal tölt el, hogy a Honda gyári pilótájaként, a JAS Motorsport színeiben indulhatok a FIA Túraautó Világbajnokságon. A Zengő Motorsport égisze alatt már az elmúlt három szezonban is Hondával versenyeztem, aktívan együttműködve a gyári csapattal, így a közös munka során rendkívül szoros viszony alakult ki közöttünk. Az összefogásnak köszönhetően több futamot is nyertem és tavaly a Yokohama Trophy győzteseként zártam az évadot. Hálás vagyok a Hondának, hogy bizalmat szavazott nekem, és remélem, hogy méltón viszonozhatom ezt az idei szezonban.”

Nyilatkozat forrása: hosszabbitas.hu

Tovább

F1 2016 esélylatolgatás

Már nincs is olyan messze, de közel sincs a 2016-os Formula 1-es szezon kezdete. A vérbeli szurkolók tűkön ülnek, alig bírják kivárni, hogy felbőgjenek a motorok Ausztráliában. Ugyanakkor sokakat foglalkoztat a téma, hogy mit is várhatunk az előttünk álló szezontól erősorrendet tekintve. Nyilván felesleges még ezen agyalni, mivel még a szezonelőtti tesztek sem kezdődtek el, én mégis megkísérlem most boncolgatni a témát.

Formula 2

Ami szinte mindenki számára egyértelmű, hogy a Mercedes Formula 1-es alakulata nem fog sokat veszíteni 2015-höz képest a tempójából, és ezért biztosan a legnagyobb esélyeseknek számítanak idén is. Főleg annak tükrében, hogy komolyabb szabályváltozások nem voltak, és lehetséges, hogy 2017-ben sem lesznek akkorák, mint amit előre terveztek. Ami a pilótáikat illeti, szerintem Hamilton és Rosberg is erős lesz, bár az én véleményem szerint Hamilton talán kicsit motiválatlan lesz, mivel utólérte Sennát, a bálványát sikerek tekintetében, és ez kedvezhet Rosbergnek, akit fellelkesít, hogy az utolsó 3 futamot simán megnyerte 2015-ben.

Arra számítok, hogy a Ferrari erősebb lesz, mint az előző szezonban volt. Már akkor is megnehezítették a németek dolgát, idén pedig méginkább lesz rá esélyük. Elég ha azt vesszük alapul, hogy 2015-ben ők fejlődtek az év során a legtöbbet. Pilótáik kiváló képességűek. Vettel most van a csúcson. Egyértelműen az egyik legjobb pilóta a mezőnyben, míg Raikönnenből már kiveszett a tűz picit, de egy-két jó szereplés számára is kinéz. Amennyiben nem lesz nagy különbség a németek és az olaszok között, akkor szerintem Raikönnen be fog állni Vettel mögé, segítve azt, míg a Mercedesesek egymástól fogják ellopni a pontokat, így még érdekesebb lehet a bajnoki harc köztük.

Visszatér gyári szinten a Renault. Nem véletlen, hogy a Williams előtt említem őket. Mégiscsak gyári istálló lesz, magas költségvetéssel, kizárt, hogy ne jöjjenek a sikerek, persze nem valószínű, hogy egyből. Sőt kizárt. Pláne annak tükrében, milyen volt a motorjuk 2014-2015-ben. Pilótapárosuktól sem várok világmegváltást. Ilyen téren azért jobban is dönthettek volna. De végülis előrelépés lesz számukra, mivel rengeteg pénzük lesz a fejlesztésekre. Kérdés ez mire lesz elég?

A Williams kicsit csalódás volt tavaly. Nem voltak ott ahol 2014 év végén. Gyári támogatás nélkül a komolyabb sikerek nem igazán elérhetőek, annak ellenére, hogy Mercedes motorral mennek. Azért számítok pár dobogós eredményre tőlük, de nem fognak a végső elsőségért harcolni, ha mind a négy nagy gyártó komolyan odateszi magát. A Mercedes és a Ferrari egyértelműen előttük lesz, de hogy ők lesznek-e a 3. legjobb istálló, az már kérdéses.

A Red Bull szerintem mégtovább fog gyengülni. Nem is fogják közvetlenül a legjobb gyári Renault motorokat használni, hanem amit a Renault ad, azt fejlesztgethetik(amennyire jól értelmezem a sok megjelent hírt a témában), és Tag néven fognak vele versenyezni. Nem túl jó kilátások. Hiába van ott a világ talán legjobb tervezője Adrian Newey, aki hihetetlenül jó karosszériát tervez, ha a motor gyenge, akkor esélytelenek. Lehet bármilyen jó pilótapárosuk, nehéz lesz kihozni a maximumot ebből a helyzetből.

A Force India körül sincs minden tisztázva. Gondolok itt az Aston Martin témára. Jön-e a brit gyár, vagy nem. Vagy egyáltalán mit is lehet tudni erről az egészről. Végülis marad a Mercedes motor úgy néz ki, és a 2015-ös autó sem volt rossz, úgyhogy a továbbfejlesztett gép sem lehet annyira pocsék. A pilóták erősek. Én oda várom őket, ahol 2015-ben voltak.

A Toro Rosso szintén rendkívül erős párossal rendelkezik. Verstappenék 2016-ban már nem tapasztalatlanok, és rendkívül tehetségesek. A csapat 2015-ös Ferrari motorokkal indul, ami bár hátrány a nagyokkal szemben, a Renaulttól még lehet erősebb továbbra is, és emiatt akár előrébb is léphetnek az erősorrendet tekintve. Az autóval sem lehet nagy probléma ha a 2015-ös jól fejlesztik tovább.

A Saubert a mezőny végére várom, még ha nem is a legvégére. Nem fogják megváltani a világot. Kis csapat kis költségvetéssel. Persze ennek ellenére építhetnek egy rendkívül erős autót, de a tavaly történtek alapján hamar visszaeshet a teljesítményük.

Nézzük a Mclaren-Hondát. A japán gyár a tavaly elég gyatrán teljesített a britekkel karöltve. Egyértelműen mindent beleadnak idén, hogy fejlődjön az autó. Egy gyártól nem elfogadható, hogy a mezőny végén tanyázzanak. Ha igazak a hírek, miszerint már most legalább 2 mp-el gyorsabb az új autó a szimulátor adatai alapján, akkor talán előreléphetnek 2016-ban. Bár a többiek is fejlesztenek, és nagy volt a hátrányuk, szóval az a 2 másodperc nem feltétlenül fog sok helyet jelenteni a rajtrácson. Ha a motort rendbeteszik, és elérik, hogy versenyképesebb legyen, akkor feljöhetnek az 5. hely környékére a pontversenyben véleményem szerint. A pilótáik megvannak hozzá. A sikerekért továbbra is meg küzdeniük majd.

A Marussia közelebb kerülhet a mezőnyhöz a Mercedes motorokkal, és a Williams segítségével, de nemigen fognak sikeresek lenni. Maximum a Haas istállót verhetik meg.

Végre elérkeztünk az új alakulathoz a Haas F1 teamhez. Első évük nem lesz a legkönnyebb, elég lesz megszokni a száguldó cirkuszt. Látjuk a Marussia pédáját, szóval ne várjunk tőlük sokat, mégha ők már szeretnének pontot szerezni. Ferrari motoruk lesz, plusz szoros lesz a kapcsolatuk a Maranellóiakkal, szóval nem lesz rossz a helyzetük, főleg ha a pilótákat nézzük. Grosjean képességeivel mindenki tisztában van, és Gutierrez sem egy lassú pilóta. Mivel tapasztaltak, könnyebben fejleszthetik majd az autót. Ennek ellenére úgyhiszem, ők lesznek a mezőny legutolsó gárdája. Nagy szó lesz, ha felveszik a harcot a Marussiával.

Összegzésül nem számítok jelentős változásra erősorrendet tekintve 2015-höz képest. Szerintem jóval komolyabb lesz a csata a Mercedes párosa és Vettel Ferrarija között a végső elsőségért. A többiek erősorrendje pedig majd kiderül Ausztráliában.

Fotó: thisisf1.com

Tovább

Amit tudni akarsz a síugrásról

Most ért véget a négysáncverseny, a síugrók legnagyobb versenye. A szlovén Peter Prevc nyerte meg, megtörve az osztrákok sorozatát. Szinte hibátlanul versenyzett, mivel egy állomást leszámítva megnyerte mindet. Teljesen megérdemelt a győzelme. Nézzük most általánosságban mit lehet tudni a síugrásról a teljesség igénye nélkül.

prevc

Ennél a sportágnál a síugrók lesiklanak a sáncról, a síugró asztalról pedig elrugaszkodnak, hogy minél távolabbra ugorjannak. Természetesen jóval hosszabb síléceket használnak az átlagostól, illetve különleges ruhákban ugranak,amire az aerodinamikai hatékonyság miatt van szükség,ám ezekre szigorú szabályok vonatkoznak. Elég gyakori, hogy egy-egy versenyzőt kizárnak hibás ruha miatt. Az első versenyt 1862-ben rendezték Trylszilben.(A síugrás történelmével komolyabban most nem foglalkozom.)

Sokan nem is tudják, de ez a egyik legveszélyesebb sportág. Közel 90-100 kilóméter/órás sebességre gyorsulnak a versenyzők, mire elérik a sánc végét, ahonnan a mélybe vetik magukat. Ugrás során a szélviszonyok döntő tényezőek. Amennyiben egyenlő mértékű a hátszél, vagy a szembeszél, akkor hasonló körülmények között tudnak ugrani a versenyzők, és ilyenkor igazán megérdemelt a győzelem, és a jó teljesítmény. Amennyiben a hátszél, vagy az oldalszél erősebb, az komolyan kizökkentheti a versenyzőt, és az ugrás rövidebb lesz, vagy rosszabb esetben, akár le is eshet a magasból az ugró. Persze azt kívánom, hogy ne legyen így. Valljuk be, azért elég veszélyes ilyen magasságból, ilyen tempóval földetérni, még akkor is, ha jól sikerül  a landolás.

A versenyzők az ugrásaikért pontokat kapnak, amelyek eldöntik a versenyek kimenetelét. Természetesen minél magasabb pontszámot kell elérni, a verseny megnyeréséért. Két sorozatban ugorhatnak(már aki bejut a legjobb 30-ba), így ha nem sikerült jól az első, akkor még lehet javítani. A kissebb ugrások kisebb pontokat eredményeznek, a távolabbiak nagyobbat az elméletben, de gyakorlatban nem mindig van így. Többek között a szél erősségétől is függ. Erős hátszélben egy kissebb ugrás akár többet is érhet, mint nagy szembeszélnél távoli ugrás. Ha szembeszél van, akkor minusz pontokat kapnak az ugrók a távolsághoz számítva, ha pedig hátszél, akkor plusz pontokat(ezt egy bonyolult matematikai képlettel számolják). A stílus sem mindegy, amire szintén pontokat lehet kapni. 5 zsűritag pontoz ezt is figyelembe véve, amiből a legnagyobb és legkissebb értékek kiesnek.Erre maximum 20 pontot lehet kapni. Fontos a megfelelő egyensúly a levegőben, landolás (telemarkt pozícióban kell leérkezni, ami azt jelenti, hogy az egyik láb előrébb van a másiknál földetérés során, és az egyik térdet be kell hajlítani), illetve a testtartás a levegőben. De a beülő kompenzáció sem mindegy.  Szintén befolyásolhatja a pontszámot. Változtatásért kaphatnak plusz pontokat akár. A zsűri, vagy az edzők dönthetik el, hogy lejjebb viszik-e, vagy magasabbra. Ha lejjebb viszik, akkor plusz pontok jönnek automatikusan, viszont így nehezebb távolabbra ugrani, ezért ez nem mindig jó döntés.

prevc

A sánc alján található egy úgynevezett K pont. Ez a kalkulációs pont. Ha erre a vonalra érkeznek, akkor 60 pontot kapnak, ha pedig tovább akkor méterenként 2-t normálsáncon, nagysáncon 1,8-at, sírepülő sáncon pedig 1,2-t pluszban, ha aláugranak, akkor ugyanennyit minuszban (ez a 3 sánctipus létezik, melyek közül a normálon kb 110 méterig juthatnak, a nagyon 140-től tovább, a sírepülő sáncon peg akár 250 fölé is). Sírepülésben a rekord 251,5 méter, melyet Fannemel ért el.

Ez előbb említett dolgok összege adja a végső pontszámot, ami a győzelem sorsáról dönt.Mivel az első ugrások után csak 30 ugró ugorhat másodjára, így ők kaphatnak pontokat.Pontozás: 1. hely 100 pont, 2. hely 80 pont, 3. hely 60 pont, 4. hely 50 pont, 5. hely 45 pont, 6. hely 40 pont, 7. hely 36 pont, 8. hely 32 pont, 9. hely 29 pont, 10. hely 26 pont, 11. hely 24 pont, 12. hely 22 pont, 13. hely 20 pont, 14. hely 18 pont 15. hely 16 pont, a továbbiakban 1–1 ponttal kevesebbet adnak.

Akinek a világkupa sorozat végén a legtöbb pontja van, azé a végső elsőség. Erre idén Prevcnek, Freundnak, és talán Gangnesnek van esélye. Létezik női és férfi pontverseny is. Egyéni pontverseny és országok szerinti is van. A síugrás olimpiai sportág, rendeznek belőle négysáncversenyt(mely a legrangosabb, 4 sáncon rendezik meg egymást követően németországban és ausztriában) és mellette világkupasorozatot is.

Versenyeket rendeznek Szlovéniában, németországban, ausztriában, finnországban, oroszországban, svájcban, lengyelországban,japánban és norvégiában is.

Tavaly az összetettet Severin Freund, míg a négysáncot Stefan Kraft nyerte meg. Az idén Prevc-é a négysánc elsőség.

Fotó Prevc: europress/Getty

Freund: assets.sport1.de

Tovább

Bajban a Túraautó VB?

2017-től végleg kiszáll a Citroen a WTCC-ből. Mi lesz így a sorozattal?

WTCC

Gondolom nem én vagyok egyedül hazánkban, aki szereti a túraautó világbajnokságot. Elsősorban Michelisz Norbi miatt vonzó ez a széria. Hazánk pilótája gyári szerződés küszöbén áll (nem biztos még). Ez növeli a magyar közönség érdeklődését a WTCC iránt, viszont az út, amerre tart a sorozat egyáltalán nem.

Tudniillik 2017-től kiszáll végleg a WTCC-ből a Citroen, és már jövőre is csak 2 gyári pilóta fog vezetni a franciáknál, miután menesztették Loeb-öt. Ezt nem igazán értem, mivel javuló formát mutatott a kilencszeres rally legenda.Egyértelműen rosszat tesz a sorozatnak, ha távozik a legjobb gárda véleményem szerint. Bár nélkülük szorosabbá válhatna a bajnokság, mégis a nagy gyártók mindig kellettek az autósportban, hogy növeljék a szinvonalat.Ráadásul nemrég arról cikkeztek, hogy Lopez is távozhat. Miután ő volt 2014-ben és 2015-ben is a világbajnok, komoly érvágás lenne a távozása.

Gabriene Tarquinit is menesztette a Honda, így egy újabb nagy név távozik. Szerintem nem engedhetné meg magának a WTCC egy ilyen kaliberű pilóta menesztését, bár az is igaz, hogy a privát csapatok nem tudnák állni az olasz fizetését, aki akár a TCR-ben is kiköthet.

Jövőre érkezik  a Volvo, aztán meg talán egy másik gyártó. Ez egyértelműen kell a túraautó VB-nek. De persze azt se felejtsük el, hogy nem túl jó az sem, ha megjelenik egy új technika, és máris veri a teljes mezőnyt. Előre azért ne adjuk oda nekik a végső elsőséget.

Nem ártana újabb nagy neveket is hozni a sorozatba, ami kicsit ellensúlyozná a mezőny összetételét, persze nem állítom azt, hogy a jelenlegi pilóták nem elég jók, és gyorsak.

Szerintem más pályákon is mehetne a mezőny. Vannak olyan nagy múlttal rendelkező helyszínek, ami vonzó lehet a nagyközönség számára (például Spa, vagy Monza). Nyilván kellenek ázsiai és amerikai futamok is, de szerintem nem kellene lecserélni az olyan pályákat, mint Makaó. 

Azért még annyira nincs nagy bajban a WTCC, de könnyen előfordulhat, hogy közelíteni fog hozzá. Sok gyártó távozását átélte már a sorozat  (Seat,BMW,Chevrolet), de soha nem omlott össze tőle. Nem ártana picit erősíteni a szérián és szinvonalasabbá tenni azt, de ez már a vezetők feladata.

Fotó:autoszektor.hu

Tovább

Mi lesz veled Formula 1?

A Formula 1 sokak szerint rossz irányba tart. Ezzel egyet is értek meg nem is. 2017-től szabálymódosítások jönnek, amik megosztják a közvéleményt. Most leírom, hogy mit kellene tenni véleményem szerint, hogy még izgalmasabb, érdekesebb, nézőbarátabb legyen szeretett sportágunk.
f1Természetesen szokásomhoz híván egy szubjektív vélemény lesz. Másoké lehet drasztikusan eltér majd az enyémtől. Nem vagyok mérnök, de azért elgondolkodtam egy kicsit a témáról.

Szerintem be kellene szüntetni a DRS-t. Persze ez megkönnyíti az előzést, de azért elég rossz látni, hogy az autók messziről megtudják előzni a másikat, ha az üldözöttnek jóval gyengébb a motorja. Ez elveszi az egész izgalmát. Mindenki arról beszél, hogy méginkább növelni kéne az előzések számát, de én nem így érném ezt el. Növelném a kanyarsebességet valamilyen úton módon, amivel talán el lehetne érni, hogy közvetlenül ott tudjon maradni az egyik gép a másik mögött a kanyarokban is, így sokkal többet érne egy jó kigyorsítás, mint eddig. Persze a turbulens levegő hatását is csökkenteni kellene valahogy ehhez, de ez a nehezebb feladat.

Megváltoztatnám az autók külsejét. Mára túlságosan az aerodinamika határozza meg, hogy is nézzen ki a versenyautó. Ezzel nincs is komolyabb baj, viszont az alapokat át kellene gondolni. Például én növelném az autók szélességét, hogy hasonlóan szélesek legyenek mint a 90-es években. Ehhez növelném a hátsókerekek szélességét is, ami a 2017-es szabálymódosításokban is szerepel. Sokkal több nézőt vonzana a száguldó cirkusz, ha szebbek lennének, a versenygépek, mert ha magunkba nézünk, a korábbiak hiába voltak fejletlenebbek, valahogy szebbek voltak szerintem. A szépség nem utolsó szempont nézőcsalogatásban. Persze lehet a többség nem ért ezzel egyet.

Erősebb motorok kellenének. Azt hangoztatják, hogy mára 900 lóerő körül vannak a versenygépek, de korábban az 1200-at is elérhették, ami jobban hangzik. Mivel a Forma 1 az autósportok csúcsa, így nem a visszafejlődést kellene erőltetni már ami a köridőket illeti, hanem legalább megtartani a korábbi értékeket. Növelni sem lehetne nagyon a motorerőt, mert természetesen a biztonság a legfontosabb, és figyelembe kell azt venni. Ennek ellenére hiába hangoztatják, hogy az F1 csúcstechnika, sőt szinte már már űrtechnika, ha egyre gyengülnek az autók. Az erősebb motorok gyorsabb gépeket eredményeznének, és valjuk be 3-4 másodperc nem lenne megoldhatatlan feladat. Ráadásul a motorok hangja is sokkal jobb lenne, ami igencsak nézőcsalogató a mai szinte hangtalan gépekkel ellentétben.

Talán az előző megfogalmazásaimmal ellentétes, de én hanyagolnám ezt a hibrid technikát, habár az a modern F1, de túl sok hibatényezőt eredményez. Ha egy apró porszem kerül a gépezetbe, máris jönnek a meghibásodások és akkor még annyira sem a pilótákon múlik a végeredmény, mint korábban. Talán más irányba kellene haladni a fejlesztésekkel.

Szerintem maximum a csapatra kellene, hogy tartozzanak a technikai részletek, értékek, beállítások. Jó volna ha a pilótáknak nem kellene mindenféle kallantyút húzgálni, rakosgatni és emiatt nem figyelnek a vezetésre (lásd Maldonado). Csak tennék a dolgukat, vezetnének és kész. Még a rádiózást is betiltanám, vagy nagyon megszürném mit lehet és mit nem. Ha bármi hiba lépp fel, azt bemondhatná a mérnök, és hogy mikor menjen a boxba a pilóta, de ennyi.

Lehetnének picit olcsóbbak a jegyek, vagy több akció. Sok kicsi sokra megy. Nyilván több bevételt termelne több néző, szurkoló, akiket olcsóbb jegyekkel lehetne elérni.

Fontos a környezettudatosság is természetesen, de azért meg lehetne találni az arany középutat, a Forma 1 gyorsasága, izgalma és a környezetre gyakorolt hatása között.(Mérgező anyagok kibocsátása, benzin mennyiség stb.)

Csak a legfelsőbb kategóriákból (például a GP2) engedném, hogy pilóták kerüljenek a sorozatba, mert ők nem csak gyorsak, de érettebbek is fiatal kollégáiktól, akiknek tanulni kéne még, mielőtt a mélyvízbe kerülnek. Ugyan vannak kivételek(Versappen), de a sportágra nézve is rossz hatást kellt, hogy a legnagyobb sorozatban szinte még "gyerekek" versenyeznek.

Agresszívebb autók sem ártanának, már ami a külsőt illeti, és ekkor megint a szépségre lyukadok ki.

Végülis ha összegezni szeretném, akkor picit visszamennék a 90-es évekbe, ugyanakkor a jövővel vegyíteném, ami nem könnyű feladat. Szeretnék látni gyorsabb, de biztonságos, és környezet barátabb F1-et. Illetve szeretném, ha tényleg érett, gyors pilóták maradnának a kategóriákban a túlságosan fiatalokkal szemben. Persze ez csak az én véleményem. Tisztában vagyok vele, hogy nehezen lehetne megvalósítani ezeket már csak a költségek miatt, és egyéb okokokból, de azért nem ártana elgondolkodnia a vezetőknek azon, mivel lehetne javítani az F1 népszerűségén.

Fotó: motorauthority.com

Tovább

Landek blogja

blogavatar

A versenyzésről szubjektíven

Facebook

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Látogatottság

Flag Counter

Követők

Landek

Linkek

http://p.coldline.hu/2016/02/07/2124949-20160207-xSfINM.jpg