Létezik-e barátság a profi sportolók között?

Létezhet-e barátság a profi sportolók között? Nálam már felmerült ez a kérdés néha. Nézem a sporteseményeket és látom az ellenfeleket, de vajon igaz barátokat is láthatok? Nézzük a témát az autósport és motorsport szemszögéből.

Nyilván az adott sportoló tudja hogy mit is érez kollégája iránt. Akar-e kialakítani barátságot a csapattársával, vagy a mezőny bármelyik másik tagjával. Véleményem szerint vannak akik ugyan kedvelik egymást, bizonyos tényezők miatt mégsem alakul ki köztük szoros baráti viszony. Ez az összes pilótára,versenyzőre igaz lehet. Hogy mi ennek az oka? A rivalizálás. Ha két pilóta egyazon csapatnál versenyez, akkor felmerülhet az emberben a kérdés, hogy mivel sokat találkoznak nem csak a kötelező eseményeken, futamokon de a csapat miatt rengetegszer együtt kell tölteniük az időt, közös reggelik, közös piár események, egyáltalán közös lakóépület a pályán miegyéb, elősegítheti-e ez szorosabb kötődés kialakulását. Emiatt kialakulhatna köztük baráti viszony, ami ugyan elkezdődhet, de szerintem sosem lehet igazán teljes. Nézzünk pár példát.

Formula 1 Moto GP

Elég ha  Rosberg és Hamilton esetét hozzuk fel. Gyerekkoruk óta együtt versenyeznek, a Formula 1-ben is egy év különbséggel kerültek be, majd jó pár szezon után jött a közös csapat a Mercedes. Állították hogy régóta barátok, mégis mióta egy csapatba kerültek minden elmondható róluk, csak az nem, hogy barátok. Nyilván a fő ok itt is a rivalizálás. Mivel mindketten ugyanabban a sportban versenyeznek, céljaik is megegyeznek, mégpedig a végső győzelem. Ezért már akkor gyengülhetett ez a barátság, már ha tényleg volt, amikor bekerültek a száguldó cirkusz világába. Miután egy csapatba kerültek pedig jött a tetőfok, és teljesen elidegenedtek egymástól. Elég volt év közben nézni az arcukat. Nem csak simán riválisok voltak, hanem egymás elsőszámú riválisai mivel ugyanazzal a technikával versenyeztek. Vége a szezonnak és kapcsolatukból annyi maradt, hogy elismerik egymás teljesítményét és kész. Legalábbis nem hallani, hogy mennyire jóban lennének ismét, miután már nem kell küzdeniük egymás ellen főleg hogy Rosberg visszavonult.

Talán Raikönnen és Vettel esete lehet kicsivel másabb. Amikor a jégember még a Lotus színeiben versenyzett, többször is lehetett látni, illetve híreket hallani arról, hogy milyen jól megvannak egymással. Lehet hogy kedvelték egymást, és kedvelik is a mai napig, de már akkor sem voltak mély barátságban, mivel a sportban az nem lehetséges. Ugyanaz az oka mint a Mercedesnél. Később ők is csapattársakká váltak, és így már talán fordult itt is a kocka. Többet vannak együtt, mégis változhatott a viszonyuk. Inkább felületi kapcsolat lehet köztük nem barátság, pláne nem mély.

Formula 1 Moto GP

De másik sportágból is lehetne hozni példákat. Ahogy említettem ott a Moto GP. Rossi és Lorenzo idén a Yamaha színeiben versenyeztek. Egész évben látszott rajtuk hogy nem igazán vannak oda a másikért, nemhogy barátok lennének. Ez érthető, mivel elsősorban egymást szerették volna legyőzni, ráadásul a csata a világbajnoki címért folyt, amelyet később mindketten elbuktak. Lorenzo 2017-ben már Ducatival áll majd rajthoz, míg a Doktor marad a hangvillásokkal és csapattársának kapja Vinalest. Eddig úgy tűnik jól kijönnek egymással, de csak akkor fog kiderülni amikor egymás mellett foglalnak majd helyet a boxban. Ugyanakkor borítékolható, hogy ha kedvelni is fogják egymást, nem valószínű hogy országos cimborák lesznek. Ez a realitás. Persze tévedhetek.

Ha hazai példát akarok hozni, akkor ott van Michelisz Norbi. Nyilván ő tudja hogy viszonyul csapattársaihoz, mégis állítása szerint is megvan az egészséges rivalizálás, ami az igaz barátság ellenfele. De ki tudja?

Ha más szemszögből akarom megközelíteni a kérdést, hogy létezhet-e női és férfi sportoló között barátság, akkor azt mondom lehetséges, de igazi mély tartalmas kötődés nem. Ennek egy oka van, mégpedig hogy nő és férfi között nincs olyan hogy igazi barátság. Csak felületes lehet, vagy az egyik fél, amelyik általában a férfi többet akar barátságnál. Persze ez csak egy vélemény a sok közül.

Más sportágakban is ugyanez a helyzet. A rivalizálás mindent felülír, maximum a testvéri szeretetett nem. Olyan esetet pedig szinte nem is találni, ahol ország, világ tudná, hogy két sportoló igazán bensőséges kapcsolatban lenne. Persze ettől még előfordulhat, csak nem valószínű. Ellenben ha más sportágban versenyeznek, az megváltoztathat mindent. Felülírhat mindent és igenis elképzelhető igaz barátság. Mindenki döntse el magában mit is gondol a témáról.

Tovább

Mi történt Prevcel?

A síugrás 2015/2016-os szezonjának bajnoka Peter Prevc volt. Átírta a történelemkönyveket a folyamatos sikereivel. Szinte nem is volt olyan verseny, ahol ne győzött volna, vagy ha nem is nyert, a legjobbak között végzett. Az összetett elsőség mellett a négysáncversenyt is megnyerte hihetetlen pontszámmal, és a sírepülő vb-n is ő diadalmaskodott. Idén fordult a kocka, és nem látunk tőle igazán kiemelkedő ugrást, sőt egyre gyengébbeket. Legutóbb a legjobb 30-ba sem került be, miközben mindkét testvére pontszerző lett, Domen pedig még a versenyt is megnyerte. De mi állhat Prevc gyengélkedésének hátterében? Most erre próbáltam megkeresni a választ.

Síugrás

Általánosságban igaz, ha valaki nyer, végre eléri amit az adott sportágban szeretett volna, akkor a figyelem középpontjába kerül, ami picit elterelheti a figyelmét, nem tud 100 százalékosan a feladataira koncentrálni, mert rengeteg helyre, eseményre hivatalos, ami miatt alig marad szabadideje. Ez kimerítheti, ami a teljesítményén is meglátszódhat. Persze aki profi, annak tudnia kell kezelni az ilyen dolgokat.

De az is elképzelhető, hogy picit "elszállt magától" csúnya szóval élve. Bár a saját véleményem szerint ez nem reális. Prevc nem olyannak tűnik a kívülálló szemével.

Csökkenhetett a motivációja. Nincs ebben semmi különös. Ha valaki maga elé kitűz egy célt, legyen az sportoló vagy sem, és eszméletlenül küzd majd eléri a céljait, az visszábbvetheti a teljesítményét, mivel motivációt veszíthet. A szlovén szerint nincs erről szó. Azért lehetséges, hogy van benne valami.

Egy esés, ami megváltoztathat mindent. A szezont nem kezdte rosszul Prevc, de rögtön az elején elesett, ami okozhatott félelmet benne, még ha nem is tudatosan, illetve az esés miatt talán picit elbizonytalanodott az ugrás technikáját illetően. Próbál picit változtatni az elugrásban, a légmozgásban, talajfogásban, ami szintén rosszabbá teheti a helyzetet. Ráadásul egyre inkább. Tavaly szinte tökéletes volt a technikája minden tekintetben, ami idén egyszerűen nem működik. 

Sérülés. Nem volt neki, legalábbis ezt hallani, pedig akkor legalább lehetne mire fogni a gyengébb teljesítményt, mint Freundnál. Igazság szerint csak ő tudja, hogy teljesen egészséges-e.

A szlovén szerint jól felkészült, megvan a motivációja, és jól érzi magát, de a csapatával sötétben tapogatóznak egyenlőre. Nem tudják a pontos okot, okokat a gyengébb teljesítményt illetően. Az is elképzelhető, hogy olyan dolog van a háttérben, amire senki sem gondol. Nem tudom.

Azért nem kell megijedni teljesen. Messze még a szezon vége, és egy ilyen nagy név, ilyen profi sportoló pillanatok alatt ismét képes lehet fordítani, és nagy dolgokat véghezvinni. Kérdés, hogy sikerülni fog-e, és ha igen, nem lesz-e már túl késő. Vészesen közeleg a négysáncverseny, ahol nem számít esélyesnek idén, szemben az öccsel aki szárnyal. 

Reméljük, azért hamar visszatalál a megfelelő teljesítményéhez, és akkor komoly ellenfele lehet a testvérének!

Tovább

Szezonzáró

Lassan vége az évnek, befejeződött a WTCC, a Formula 1, és egyéb sorozatok 2016-os idénye is. Az alábbi cikkemben megpróbálom kicsit összegezni a véleményem az utóbbi hetekben történtekről.

Müller szándékosan engedte el Monteirot?

                                                   (Fotó: Rallystar.net)

Véleményem szerint igen. Hogy mi volt vele a célja, azt sajnos nem tudom, azt viszont igen, hogy ennek köszönhetően bukta el Michelisz Norbi a WTCC 2016-os szezonjának 3. helyezését. Ugyan csak 1 pont döntött, de az pont elég volt. Ez lett volna Magyarország egyik legnagyszerűbb autósportos eredménye. De nem sikerült. Érdekes módon a francia minden körben letudta védeni azt a pályaszakaszt, mégis az utolsó körben nem. Ez elég érdekes. Szerintem a magyarok legalább 80 százaléka most egyetért abban, hogy ez elengedés volt. De mi volt vele a célja? Pikkelt Micheliszre valamilyen korábbi esetért? Már nem tudjuk meg. Az eredményen az sem változtatna.

WTCC2 ?

Most ez komoly? Semmi értelmét nem látom, hogy gyengébb autókkal töltsék fel a sorozatot. Tovább gyengítenék. Igaz, hogy túlságosan kevés autó maradt volna a Lada és a Citroen kiszállásával, de akkor sem jó megoldás. Eldönthetnék már merre legyen a sorozat jövője, mert egy komoly szériánál ez alapkövetelmény kellene, hogy legyen.

Megérdemelte Rosberg a VB címet?

Hát... Nálam erősen kétséges. Egyrészt igaz, hogy egész évben összeszedett volt, és jól is teljesített, határozottan jobban, mint a korábbi szezonokban, másrészt nem szabad figyelem nélkül hagyni, hogy Hamiltont mennyi szerencsétlenség súlytotta. Büntetések, balesetek, leégő motor stb... Ezzel szemben Rosbergnek alig volt problémája a szezonban. Fortuna mellé szegődött. Ennek ellenére csak 5 pont döntött a két csapattárs között, ami számomra Hamilton felé billenti a mérleget. Azért azt beismerem, hogy csak szerencsével nem lehet bajnokságot nyerni, de mindenki döntse el mit gondol a dologról.

Ki lehet Hamilton csapattársa 2017-ben?

Jó kérdés. Egyenlőre nem lehet tudni a cikk megírásának pillanatában, de szerintem karácsony környékén, vagy az új év legelején már tudni fogjuk a brit új csapattársának a nevét. Sokan Pascal Wehrleint tartják legesélyesebbnek, és talán így is van. Egyrészt a Mercedes felfedezettje, másrészt van egy év F1-es tapasztalata a DTM bajnoki címe mellé, egyetlen pontocskája a mezőny leggyengébb autójával, és sok-sok kilóméter a Mercedes autóinak volánja mögött. Ő jelezte is, hogy készen áll feljebb lépni a ranglétrán, de szerintem nem ő lesz a befutó. 

Először Nico Hülkenberg nevét lehetett a sajtóban olvasni, ami nem túl reális, mivel nem teljesített az elmúlt szezonokban kiemelkedően. Persze van egy Le Mans győzelme, ami jó ajánlólevél, ráadásul német is, de kizártnak tartom az érkezését. A Renault most igazolta le, ami szintén ellene szól, bár ha mégis ő jön, egy átmeneti év lehet az övé, mielőtt Wehrlein, vagy Ocon át nem veszik a helyét.

Sokan Bottasra tippelnek, de ő sem valószínű. Nem kiemelkedő a jelenlegi mezőnyből, bár állítólag a német gárda nem akar újabb nagyágyút Hamilton mellé. Massa is jelezte, hogy visszatérne ha a Mercedes hívná, de ezt hívjuk úgy, hogy 1 % esély. Pérez nevét is bedopták, aki igaz, hogy elég jól teljesít, de őt sem hiszem. Nem német, nem friss versenyző, másrészt jó helyen van ő a Force Indiánál.

Akkor ott van Alonso. Lehetett olyat olvasni, hogy a Mercedes is beismerte, hogy érdeklődik iránta, bár nem tudom mi lehet ebből igaz. Jó pilóta, kétszer nyert VB címet, szóval tehetsége nem megkérdőjelezhető, de ezért vannak ellenérvek is. Egyrészt Hamiltonnal egyszer már komolyan összeakasztották a bajszukat még a Mclarennél, másrészt már pályafutása vége felé jár, így nem igazán éri meg hosszútávon vele számolni. Nemrég felröppent a hír, hogy 50 % lehet az esélye, hogy megérkezik a németekhez, ami nem rossz arány. De lehet, hogy az egésznek semmi valóságtartalma nincs, és végül mégsem ő lesz az új Mercedes pilóta. 

Bárki is lesz a németek új versenyzője, kíváncsi vagyok, hogy borsot tud-e törni Hamilton orra alá legalább néhányszor, vagy a brit földbedöngöli. Majdcsak kiderül!

Mit várok az új szabályoktól?

Hamarosan eljön 2017, az új szezon, és az új szabályok. Az autók szélesebbek lesznek, ahogyan az abroncsok is, ami által nagyobb lesz a tapadás, és nagyobb a kanyarsebesség. Ez köridőjavulást fog eredményezni. Emellett agresszívabb külsejűek lesznek az autók. Szerintem rengeteg embernek fognak tetszeni az új gépek, bár még egyet sem láthattunk, csak látványterveken, de izgatottan várhatjuk őket. Ha az erősorrendet vesszük figyelembe, akkor sok újdonsággal nem tudok szolgálni. Véleményem szerint megint a Mercedes és a Red Bull fognak harcolni a VB címért, és esetleg a Ferrari. Lehet, hogy lesz meglepetéscsapat, de maximum az év elejéig, közepéig lehetnek olyan jók, majd a nagyok megelőzik őket a fejlesztéseikkel. De kár még ezen filózni, mivel lehetetlen ennyire előre jósolni. Arra még azért várni kell, hogy ténylegesen választ kapjunk a kérdésre, hogy melyik lesz a legerősebb csapat, és pilóta. Hogy érdekesebbek lesznek-e a futamok, azt sem lehet előre tudni, de hogy látványosabbak, már maga az autók külseje miatt is, az boritékolható. Csak legyen már 2017!

Tovább

Landek blogja

blogavatar

A versenyzésről szubjektíven

Facebook

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Látogatottság

Flag Counter

Követők

Landek

Linkek

http://p.coldline.hu/2016/02/07/2124949-20160207-xSfINM.jpg