A Verstappen sztori

Habár egy hete hogy megtörtént a Verstappen kontra Raikkönen eset,mégis érdemes foglalkozni a témával. Most én is véleményt formálok.

Verseny utolsó körében Verstappen támadta Kimi Raikkönent a Ferrari versenyzőjét a dobogóért. A holland sokkal gyorsabb volt a finnél, akinek egyértelműen elfogytak az abroncsai. Verstappen tudta, hogy nincs több esélye, ezért megpróbálta megelőzni a 2007-es világbajnokot. Sikerült is neki, de csak úgy, hogy levágta a pályát. Ezzel előnyt szerzett és feljött harmadik helyre ami akkor dobogót ért, de mivel utóbb megbüntették csak 4. helyen zárt.

Hogy levágta a pályát az látható a felvételeket visszanézve, ám hogy szabályos volt-e az már kérdéses. A holland azzal érvelt, hogy így próbálta meg elkerülni az esetleges ütközést, míg a Ferrari szerint szabálytalan volt bármit is mond Verstappen. Véleményem szerint egyértelmű az eset, és jogos a büntetés.

Sok pilóta és szakértő mondott véleményt az esetről, de nem volt megegyezés. Volt aki szerint azért volt szabályos, mert így tényleg elkerülte az ütközést, ráadásul a belső ív lassabb, tehát nem szerzett vele igazán előnyt, és már övé volt a pozíció. Ezen felül ez kell a Formula 1-nek. A Show, az izgalmas előzések, és ezzel pont ezt veszik el a szurkolóktól. Ez részben igaz, részben nem.

Mások szerint és szerintem is szabálytalan volt. Ha egy előzés úgy történik hogy egy pilóta elhagyja a pálya határát jelentő fehér vonalat, akkor ez szabálytalan, bárhogyan is nézzük. El is vehette volna a gázt, hogy ne ütközzenek, és akkor nincs vita. Igaz a pálya más részein sokan ténylegesen levágták az egyes részeket, ám az mégis szabályos volt, annak ellenére hogy a fehér vonal a határ, de valószínüleg úgy beszélték meg a versenyzői eligazításon, hogy azokon a részeken nem szabálytalan ha kintébb csúsznak a pilóták.

A Ferrari és a Red Bull teljesen más véleményen voltak, és ennek hangot is adtak. Ám ez már nem változtat semmin Verstappen marad negyedik Raikönnen pedig a dobogó legalsó fokán.

0 Tovább

Red Bull jövő

Jelen pillanatban a Red Bull Formula 1-es csapata a Renault erőforrásait használja, még ha nem is ezen a néven. Hogy a jövőben miként változhat ez arra itt próbálok választ találni.

A Red Bull fiókcsapattal rendelkezik, amely a Toro Rosso. Aki követi a száguldó cirkusz életét, az tudja, hogy 2018-tól a kis bikák Hondára váltanak. Hogy ez jó ötlet vagy sem az még a jövő kérdése, mivel a Honda az új korszakba való belépése óta finoman szólva sem teljesít jól. Talán rossz üzletnek tűnik, ám nem ilyen egyszerű a helyzet. Előfordulhat hogy mivel 2021-től ismét szabálymódosítások lesznek motorfronton talán jobban beletalál a japán gyártó. Akkor viszont a Toro Rosso örülhet és ezzel a nagycsapat is. Akkor ők is válthatnak Hondára, amelynek  ők lehetnek a legfontosabb csapata, és nem a Toro Rosso, ez pedig nagy előnyökkel járhat. Ugyanakkor már jövőre is jó helyzetbe kerülhetnek a bikák, mivel láthatják a Renault, és a Honda adatait is, és összetudják vetni a kettőt egymással. Ebből kiderülhet hol jobb az egyik gyártó, és hol jobb a másik. Melyikben érdemes gondolkodni hosszútávon.

Az sem biztos, hogy a Honda betalál 2021-től és akkor még ott a Renault. Nyilván a francia motorgyártó is minél hamarabb tudni akarja majd, hogy mire számítson az osztrák csapattól. Jelenleg ők a leggyorsabb, legjobb Renaultos csapat, ám ha a Renault érzi, hogy kifelé kacsintgatnak, az is elképzelhető, hogy jobban fog a gyári csapatára koncentrálni. Ezért kell odafigyelnie a Red Bullnak minden lehetőségre. Végső soron idén már nem olyan rosszak a francia motorok, és megbízhatóságukkal is verik a Hondákat. Az is elképzelhető hogy ők lesznek a jobbak az új motorszabályok változásakor és akkor fontos hogy meglegyen a kölcsönös bizalom a franciák és a Red Bull között.

Ha a Merci-t vagy a Ferrarit vesszük alapul, nem valószínű, hogy 2021-től ellátnák motorokkal az energiaitalosokat. Most sem teszik pontosan azért, mert tudják a motorjaikkal csak erősítenék  a Red Bullt, és akkor veszélyeztethetnék őket még komolyabban. Akkor még erősebbé válhatnának, és verhetnék akár a gyári csapatokat is, ami senkinek sem tetszik csak Verstappenéknek.

Szintén egy lehetőség, ha megérkezik az Audi vagy az Aston Martin tényleges motorgyártóként, de a Porsche is érdeklődik az F1 iránt. Jelenleg az angolok vannak jelen de csak márkanevük logója jelenik a Red Bullokon, igaz jövőre szorosabbra kötik a megállapodásukat. Valóban nem gyártanak motorokat és lehet nem is fognak továbra sem, de ha igen, akkor sem valószínű hogy 2021-től rögtön jók lehetnének.

Visszatérhet a Cosworth is. Nagy múlttal, és hagyományokkal rendelkező motorgyártóról van szó, de szintén évek óta nincsennek jelen a száguldó cirkusz életében és itt sem hiszem, hogy erősek lennének egyből. Jóval olcsóbbak lehetnének a motorjaik, de csak évek múltán volna értelme váltani, de ez még csak egy feltevés, sok ismeretlennel, nincs értelme komolyan erről beszélni.

Így összegzésül a legjobb ha folyamatosan figyelik a kiscsapatuk teljesítményét a Honda motorral, és közben a Renaultal is foglalkoznak, és megfigyelik megváltozik-e a helyzet, feljavul-e a japán motorok teljesítménye, és esetleg érdemes lesz-e váltani.

0 Tovább

Landek Blogja

blogavatar

Landek vagyok. Itt olvashatod az általam készített blogbejegyzéseket.

Legfrissebb bejegyzések

2018.01.07.
2017.10.22.

Látogatottság

Flag Counter

HTML