Kedvenc sportágunkban, a Formula 1-ben előfordult már sajnos haláleset a fejet ért ütés következtében. Legutóbb Jules Bianchit lehet példaként említeni, bár nála a hirtelen lassulás is közrejátszott. De egyéb Formula alapú sorozatokban is, mint például az Indycar,volt már hasonló eset (Justin Wilson) a nyilt karosszéria miatt, mivel ilyenkor a pilóta feje szabadon van. Nagyon veszélyes ha a versenyző fejét akár a legapróbb dolog is eltalálja, ez könnyen drámai következményekkel járhat. 

F1 Mercedes Ferrari Formula 1

A nemzetközi autómobil szövetség (FIA) emiatt kezdett el azon gondolkodni, miként lehet jobban védeni a pilóta fejét, és ezzel megmenteni az életét egy esetleges baleset után. Hosszú időn át vizsgálták a kérdést, amire a csapatok is előálltak tervekkel, melyek különböző fejvédő bukókeretek formájában nyilvánultak meg.  Ám ezeknek a fejvédőknek sok követelménynek meg kell felelniük. Nem zavarhatják a pilótát a kilátásban, de maximálisan biztonságosnak kell lenniük, és a bukókeret ellenére fontos hogy a versenyzőt gyorsan kilehessen kiszabadítani a kocsiból.

Legreálisabbnak, és legjobbnak a Mercedes ötletét ( fölső kép) tartották. Az ő általuk tervezett fejvédő (glóriának nevezték el) kismértékben zavarná csak a versenyző látását, de közben a biztonságot is javítaná. Olyannyira életképes az ötlet, hogy a Ferrari már épített is egy hasonlót, amit tesztelt is Barcelonában.

F1 Mercedes Ferrari Formula 1A közvéleményt megosztja ez a megoldás, egyesek kifejezetten örülnek ennek az újításnak, míg mások látni sem akarják a kocsikon. Vettel szerint még ha ronda is, de fő,hogy biztonságosabb lesz tőle a gép,ellentétben Hamiltonnal, aki nem akar ilyet használni.A prototipust először tesztelő Raikönnen szerint semmi különösebb problémát nem jelent az eszköz. Az biztos, hogy mai szemmel furcsának tűnik, mivel korábban nem volt hasonló, de lehetséges, hogy rengeteget fogjuk még látni a versenypályákon, és hipp-hopp megszokjuk majd. 

Link feliratra kattintva onboard videóban is megnézhetitek a  Ferrari verzióját.

Állítólag a Red Bull más ötlettel állt elő, de ezt egyelőre homály fedi. A rajongók
által tervezettek pedig megtekinthetőek az interneten kis keresgélés után. A legtöbb egész szép fejvédő bukókerettel rendelkezik,( de nem a szépség a fő szempont, hanem a biztonság), viszont  ezek nagy többsége alkalmatlan lenne, hogy teljesítsen minden fent említett kritériumot. Az eféle megoldás  az egyik legszebb (szerintem) és legáltalánosabb elképzelés a rajongók körében.
F1 Mercedes Ferrari Formula 1

Felmerül a kérdés, hogy ezek használatával megmenthették-e volna Bianchi, vagy Wilson életét. Vagy igen, vagy nem. De egy biztos, hamarosan bevezetik valamilyen formában, és egyértelműen javítani fog a biztonságon, ami a legfontosabb szempont.