A síugrás 2015/2016-os szezonjának bajnoka Peter Prevc volt. Átírta a történelemkönyveket a folyamatos sikereivel. Szinte nem is volt olyan verseny, ahol ne győzött volna, vagy ha nem is nyert, a legjobbak között végzett. Az összetett elsőség mellett a négysáncversenyt is megnyerte hihetetlen pontszámmal, és a sírepülő vb-n is ő diadalmaskodott. Idén fordult a kocka, és nem látunk tőle igazán kiemelkedő ugrást, sőt egyre gyengébbeket. Legutóbb a legjobb 30-ba sem került be, miközben mindkét testvére pontszerző lett, Domen pedig még a versenyt is megnyerte. De mi állhat Prevc gyengélkedésének hátterében? Most erre próbáltam megkeresni a választ.

Síugrás

Általánosságban igaz, ha valaki nyer, végre eléri amit az adott sportágban szeretett volna, akkor a figyelem középpontjába kerül, ami picit elterelheti a figyelmét, nem tud 100 százalékosan a feladataira koncentrálni, mert rengeteg helyre, eseményre hivatalos, ami miatt alig marad szabadideje. Ez kimerítheti, ami a teljesítményén is meglátszódhat. Persze aki profi, annak tudnia kell kezelni az ilyen dolgokat.

De az is elképzelhető, hogy picit "elszállt magától" csúnya szóval élve. Bár a saját véleményem szerint ez nem reális. Prevc nem olyannak tűnik a kívülálló szemével.

Csökkenhetett a motivációja. Nincs ebben semmi különös. Ha valaki maga elé kitűz egy célt, legyen az sportoló vagy sem, és eszméletlenül küzd majd eléri a céljait, az visszábbvetheti a teljesítményét, mivel motivációt veszíthet. A szlovén szerint nincs erről szó. Azért lehetséges, hogy van benne valami.

Egy esés, ami megváltoztathat mindent. A szezont nem kezdte rosszul Prevc, de rögtön az elején elesett, ami okozhatott félelmet benne, még ha nem is tudatosan, illetve az esés miatt talán picit elbizonytalanodott az ugrás technikáját illetően. Próbál picit változtatni az elugrásban, a légmozgásban, talajfogásban, ami szintén rosszabbá teheti a helyzetet. Ráadásul egyre inkább. Tavaly szinte tökéletes volt a technikája minden tekintetben, ami idén egyszerűen nem működik. 

Sérülés. Nem volt neki, legalábbis ezt hallani, pedig akkor legalább lehetne mire fogni a gyengébb teljesítményt, mint Freundnál. Igazság szerint csak ő tudja, hogy teljesen egészséges-e.

A szlovén szerint jól felkészült, megvan a motivációja, és jól érzi magát, de a csapatával sötétben tapogatóznak egyenlőre. Nem tudják a pontos okot, okokat a gyengébb teljesítményt illetően. Az is elképzelhető, hogy olyan dolog van a háttérben, amire senki sem gondol. Nem tudom.

Azért nem kell megijedni teljesen. Messze még a szezon vége, és egy ilyen nagy név, ilyen profi sportoló pillanatok alatt ismét képes lehet fordítani, és nagy dolgokat véghezvinni. Kérdés, hogy sikerülni fog-e, és ha igen, nem lesz-e már túl késő. Vészesen közeleg a négysáncverseny, ahol nem számít esélyesnek idén, szemben az öccsel aki szárnyal. 

Reméljük, azért hamar visszatalál a megfelelő teljesítményéhez, és akkor komoly ellenfele lehet a testvérének!