A kérdésre egyelőre nehéz lenne válaszolni, már abban az értelemben, hogy mi is fog megváltozni gyökeresen a Formula 1 eladása után. Eddig Bernie Ecclestone volt a száguldó cirkusz mindenható ura, de nemrég bejelentették, hogy eladta a szeretett sportágunkat. Új tulaj = új Formula 1 ?

formula 12017-től ismét szabálymódosítás lesz az autósportok királykategóriájában. Gondolok itt a szélesebb abroncsokra, vagy az aerodinamikai módosításokra, de másokat is mondhatnék. Ez nyilván pozitív vagy éppen ellenkezőleg negatív hatással lesz az F1-re, ezt még nem tudni. A nézőszám növekedhet, ha bejönnek a módosítások. Ha csak az autók várható külsejét vesszük figyelembe, máris csoroghat a nyálunk. Emiatt érdemes leginkább 2017-et várni, és nem a köridők, vagy a tapadási viszonyok, kanyarodási sebesség, vagy a végtempó változása miatt. Hogy komoly csata lesz-e a VB címért a csapatok/pilóták között abba inkább ne menjünk bele. Megjósolhatatlan.

Talán a tulajdonosváltozás várható hatása is az, vagy mégsem? Felvetődik a kérdés a sportág szerelmeseinek körében. Ugye eddig tudtuk, hogy Bernie kicsit konzervatív (persze nem akarom megbántani), és emiatt talán nem aknázta ki a Forma 1  21.század adta médiás lehetőségeit. Maga a Facebook, Twitter, Instagaram vagy más közösségi oldalak sem igazán voltak kiaknázva. Nem beszélve a televíziózásról. Ezek gyökeresen megváltozhatnak, legalábbis a tervek szerint, bár hogy pontosan mi azt nem tudni még. A lehetőségek szinte végtelenek. Ha összehasonlítjuk a Formula 1-et a focival, szembeötlő eltérések vannak. Persze az egy nézettebb sportág, az elsőszámú, de azért a Forma 1 sem utolsó.

A futball esetén egymást érik a közvetítések, elemzések, összefoglaló műsorok, míg a Formula 1-nél ezek csak kis részben valósulnak meg. A focisták életéről is vetítenek klippeket, interjúkat amikor épp nem folyik élő közvetítés. A nézők pedig igénylik ezt. A száguldó cirkusznál ez nem igazán jellemző. Max 1 összefoglaló műsor hétközben és annyi (legalábbis errefelé). A pilótákkal való közvetlen beszélgetés meg szinte teljesen hiányzik. Az olyan műsorok, ahol emberként mutatják be őket, mint bárki más, és nem elérhetetlen hírességekként. Interjút is csak a közvetítések alatt készítenek velük, azt is csak a dobogósokkal elsősorban. Az F1-nél dokumentumfilm is jó ha van pár, míg a focinál kismillió. Sokkal több netes tartalmat kellene kitenni a világhálóra, ami például a focinál megvan. Persze nem akarom teljes mértékben összehasonlítani a két sportágat. Az olyan lenne, mintha az almát hasonlítanám a körtéhez. 

Szerintem elsősorban magát a sportágat kellene közelebbhozni a nézőkhöz. Ez esetleg több médiás tartalommal, reklámmal elérhető lenne. A képi világot, és a közvetítést is modernizálni kéne, mégiscsak fejlődik a világ. A fiatalokhoz kell szólni, mivel ők az a generáció, akik most kezdik nézni az autóversenyzés csúcsát jelentő sorozatot, és minél inkább megkéne fogni őket. Ha ez megvolna, valószínüleg több ember látogatna ki futamokra is, ami több bevételt jelent, ami az adott országnak is jó, és az F1-nek is és azon belül a csapatoknak is.

Megtörtént a tulajdonosváltás mint említettem. Ők változtatnak-e a jelenlegi helyzeten, vagy marad minden a régi kerékvágásban, azt még nem tudni. Saját véleményem szerint változások lesznek, ráadásul komolyak. Reméljük igen, és ha igen az pozitív lesz. 

Fotó: motorsport.com